Nyheter
ENGLUND: Jag kan inte låta bli att tycka lite synd om Lucas Sandström
ANNONS

Lucas Sandström får alltså hela elva matchers avstängning när han för tredje gången den här säsongen blir avstängd. Två av dessa gånger är just för ”physical abuse of officials”.

Domen offentliggjordes igår och medför att Lucas är avstängd fram till och med den 31 mars. Han är således tillbaka först i mitten på en eventuell kvalserie.

Alla spelare är väl medvetna om att förseelsen ”physical abuse of officials” inte under några omständigheter får ske. Däremot kan jag inte låta bli att faktiskt tycka lite synd om Lucas som får ett så pass tufft straff som elva matcher trots att hans intentioner vid båda tillfällena inte varit att ge sig på domaren.

Samtidigt förstår jag rättsväsendet som måste ha nolltolerans mot våld mot domaren, oavsett om det är medvetet eller ej. Det går liksom inte att se mellan fingrarna för Gud vet hur det skulle kunna eskalera om man gjorde det. Efter flertalet avstängningar på Lucas genom åren är nog detta ett sätt att sätta ner foten och säga att nu får det vara nog.

BRA ATT MAN SKILJER PÅ STRAFFET

Även om det råder nolltolerans tycker jag det är bra att man skiljer på straffet beroende på intentionen. Lucas fick ett hårdare straff på grund av att han är återfallsförbrytare, inte för att den här förseelsen var speciellt mycket fulare eller mer medveten än den förra. Om man däremot hade sett intentioner som visade på att han ville köra över domaren hade det blivit ett betydligt strängare straff.

Mitt minne säger att vi endast har två fall av incidenter i svensk hockey i modern tid där videorna visat att intentionerna varit att göra domaren illa. Vi får gå tillbaka till 1998 när MoDos Jan-Axel Alavaara körde över domare Tomas Andersson och fick 22 matchers avstängning. Den andra incidenten skedde 2010 där den nuvarande AIK-tränaren Jeff Jakobs körde över Morgan Claesson. Då fick han 26 matchers avstängning och dessutom sparken från Mjölby som var klubben han då representerade.

KOMMER EXTREMT OLÄGLIGT

Precis som i fallet med ”physical abuse of officials”, där man tydligt gör skillnad på intentionen hos spelaren, tycker jag att disciplinnämnden kan bli bättre på att även göra en större skillnad hos intentionen spelare emellan. Är uppsåtet uppenbart att man är ute efter att exempelvis söka hämnd på ett oschysst sätt eller medvetet försöka skada sin motståndare tycker jag att detta ska visa sig tydligare i straffen än vad det görs idag.

Avstängningen på Lucas kommer extremt olägligt för Almtuna som imorgon ikväll spelar sin viktigaste match för säsongen. Man åker nämligen ner till Tingsryd för lite av en ödesmatch mot laget som ligger endast fyra poäng före i tabellen. Förlust där skulle innebära att man kommer vara minst sex poäng bakom närmsta lag. Med endast fem matcher kvar att spela efter det tror jag att uppförsbacken i sådana fall blir för brant.

DÄRFÖR DE FALLER IGENOM?

Igår såg jag Västervik lämna Pantern bakom sig i tabellen och faktiskt passera både Södertälje och Björklöven i kampen om en plats bland topp 8. Jag såg dock inte hela matchen då jag kände mig mer sugen på att se slutakten av matchen AIK-Västerås på tv istället. Västervik var alldeles för bra mot ett grått Pantern för att matchen skulle ta fart i den sista perioden och jag ångrar inte mitt val att se avslutningen av AIK-Västerås istället. Västerås pressade nämligen tillbaka AIK och vände 3-2 till 3-5 under sista 20 minuterna.

Känslan säger mig att både Oskarshamn och AIK har, precis som jag, redan räknat hem en plats bland topp 2 och därmed dragit upp träningsdosen för att optimera prestationerna inför den allsvenska finalen. Det kan delvis vara en del i förklaringen till att man faller igenom i vissa matcher såhär på sluttampen av serien.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 04 juni
02:00 Vegas Golden Knights - Florida Panthers NHL
tisdag 06 juni
02:00 Vegas Golden Knights - Florida Panthers NHL