Sök
UTBILDAD. Alen Bibic blev klar med sin kandidatexamen i företagsekonomi förra månaden.
SHL

Den heltidsstuderande SHL-spelaren: ”Var aldrig helt hundra att jag skulle leva på hockeyn”

Vad händer när rampljuset släcks och man som elitidrottare tvingas att ställa om sig till en ny verklighet? Hockeysverige.ses nya artikelserie ”Livet efter karriären” tar itu med de frågorna. Här möter ni spelare, pensionerade som aktiva, som på ett eller annat sätt tvingats se framtiden i vitögat när de ställts inför tuffa omständigheter.

I den tredje delen: Rögles back Alen Bibic, 27, insåg tidigt att det inte fanns några garantier att han skulle kunna livnära sig på hockeyn. Det fick honom att plugga vid sidan av karriären. I Livet efter karriären berättar han om vägen mot sin kandidatexamen i företagsekonomi.

LÄS ÄVEN:
Livet efter karriären – Mike Owillis väg från deprimerad hockeypensionär till framgångsrik 30-årig företagsledare

* Livet efter karriären – Fredrik Warg om den krångliga omställningen att gå från elitidrottare till vanlig knegare

Tre år av pusslande, planerande och slit är avklarade. I januari blev Alen Bibic i princip färdig med sin kandidatexamen i företagsekonomi. Det enda som återstår är att han ska lägga fram uppsatsen med namnet Manligt och kvinnligt ledarskap – en studie om det kvinnliga respektive manliga ledarskapets arbete med jämställdhetsfrågor som han och en kursare skrev på distans vid Gävle högskola under förra terminen.
– Vi får göra varsin redovisning. Tanken var att vi skulle göra den tillsammans, men de satte tiden en torsdag när vi hade Mora borta så jag får ta min redovisning i maj när säsongen är över. Gävle högskola har verkligen varit tillmötesgående och lösningsorienterade här. Jag är tacksam för deras hjälp, förklarar Rögles back.

Tillfredsställelsen är stor över att ha lyckats ta utbildningen i mål. Det som började med en lösryckt kurs på Lunds universitet växte till något mycket större och nu har Alen Bibic skapat sig en grund att stå på den dagen som hockeykarriären är över.
– Året innan jag startade den här utbildningen hoppade jag på den där kursen. Redan då hade jag planer på att bygga vidare, men då satt jag på ett ettårskontrakt med Rögle och det fanns inga garantier för att jag skulle bli kvar, berättar han.
– Jag letade efter något som passade med min hockey. Om jag skulle tvingas byta lag efter ett år hade hela utbildningen gått förlorad. Nu sökte jag runt och Gävle var det enda stället som hade ett ekonomprogram på distans. Att det var just ett program lockade mycket eftersom jag kunde se en start och ett slut. Annars blir det lätt strökurser här och där. Nu visste jag att den dagen jag lyckas ta mig igenom det här står man där med en kandidatexamen.


Foto: Bildbyrån/Petter Arvidson

”KÄNDE ATT JAG BORDE FÖRVALTA TIDEN BÄTTRE”

Att SHL-spelare ger sig på heltidsstudier tillhör inte vanligheterna. Men Alen Bibic har aldrig känt att han kunnat ta hockeyn för givet, vilket gjorde honom till en lyhörd elev redan i tonåren.
– Det sitter i mig som person sedan en lång tid tillbaka. Jag var aldrig varit en stortalang som spelare så jag har alltid varit noggrann med skolan. Hela gymnasiet skötte jag skolan eftersom jag aldrig kunnat vara helt hundra på att jag skulle kunna leva på hockeyn, säger han.
– Jag gick ut gymnasiet med relativt bra betyg och tanken på att studera vidare fanns där ganska tidigt. När jag blev A-lagsspelare märkte jag att det fanns mycket tid över. Den fritiden i kombination med mina betyg gjorde att jag kände att jag borde förvalta tiden bättre, investera i mig själv inför framtiden.

Att kombinera en utbildning på heltid med en elitkarriär som hockeyspelare har inte varit helt enkelt. Visst, det finns tid och dagens teknologi tillåter i allt större grad distansstudier, men det är inte alltid det klaffar.
– Jag ska inte gnälla, men det har inte varit lätt, konstaterar han.
– Det är inte bara att hoppa på och så går tåget från start till mål. Du måste rodda och dra i massa olika saker för att få det att passa. Det är många smågrejer. Exempelvis när det har varit tentamen så måste man hitta tid och plats på ett universitet eller en högskola eftersom utbildningen måste kvalitetssäkras.
– Tentamen ligger alltid på förmiddagar och har ofta krockat med träningar. Därför har det alltid gällt att ligga i framkant med planering. Jag har försökt få till dem under våren eftersom hockeysäsongen är över då, men det har också lett till en stundtals rätt hög arbetsbelastning under en och samma period.

Det låter som det kräver en hel del självdisciplin…
– Det gör det. Och jag är övertygad om att studerar man på distans krävs det ännu mer. Det är lättare att bara skita i det när man inte behöver gå till en lektionssal eller ta sig till en föreläsning. Disciplinen måste man ha och jag har haft den. Det har inneburit en hel del planering, att kolla upp vilka uppgifter ska göras i förväg, se till att jag ligger i fas så att det inte läggs på för mycket och att man i slutändan skiter i hela utbildningen för att man känner att det blir för mycket.
– Men har man bara en jäkla disciplin går det. Tiden finns ju där. När vi reser, sitter på flyg eller buss, kan man sätta sig med böckerna. Det är givetvis lätt att andra saker drar, hänget med grabbarna och annat. Men det är bara att säga att man inte kan för att man planerar att studera.

”FINNS INGET STRATEGISKT TÄNK FRÅN LIGAN”

Känner du att det har varit accepterat bland lagkamraterna att du dragit dig undan med dina böcker?
– Det har det verkligen. Det är många som säger att de tycker att man gör rätt som pluggar. Sedan kan man ta det ett steg till och fråga hur mycket SHL gör för att hjälpa till med sådant här. Spelarfacket Sico har några utbildningar som de erbjuder, men det finns inget strategiskt tänk från ligan att ge spelare möjligheten att utbilda sig. Där tycker jag att man kan göra mycket mer. Grabbarna och ledningen i Rögle har varit väldigt tillmötesgående, men från ligans håll tycker jag att man borde stimulera sådant här i större utsträckning.

Hur då?
– Att vara elitidrottare kräver mycket tid, men samtidigt har vi rätt mycket mer fritid än en vanlig arbetare har. Då kan jag tycka att man kan göra så mycket mer för att skapa bättre förutsättningar för det. Kanske skapa samarbeten med lärosäten eller näringslivet för att förbättra möjligheterna.
– Nu kanske inte alla ska studera, men fler skulle säkert lockas om det fanns möjligheter. Alla kanske inte klarar av eller orkar rodda och fixa så som jag har hållit på. Men finns det ett lite bättre upplägg från ligans håll tror jag att fler skulle ta chansen. Vi har våra karriärer, men det är så mycket som kan hända längs vägen. Kan de hjälpa spelare med det här kan hjälpa dem att anpassa sig bättre till livet efter karriären, tror jag. 

Brukar du förespråka vikten av studier för dina lagkamrater?
– Nja, jag är nog ingen kille som går omkring och predikar, men om någon frågar är jag alltid ärlig och säger att jag tycker att de ska ta en strökurs. Om inte annat bara för att testa på. Det kommer bara att gynna dig i slutändan. jag måste säga att det blivit en annan attityd jämfört med när jag började spela. Nu är det flera av de unga killarna som tänker på det jämfört med tidigare. Det finns några som åtminstone har funderat på det och som ställt frågor. Samuel Jonsson har börjat prata om det och Simon Ryfors har nämnt det. De är i alla fall intresserade. 

Hur tycker du att studierna har påverkat dina hockeykarriär?
– Studierna har påverkat min karriär positivt. Det har gett mig möjligheten att koppla bort hockeyn under några timmar varje dag. Att kunna koppla bort ishockeyn har gjort att jag har kunnat samla energi, speciellt mentalt. 


Foto: Bildbyrån/Petter Arvidson

”MIN VISION ÄR ATT VARA UTE OCH KNYTA KONTAKTER”

När hockeysverige.se intervjuade Fredrik Warg i den här serien tidigare hade han en uppmaning till alla spelare. Det var att försöka komma ut och skapa kontakter med sponsorer och samarbetspartners till klubbarna för att bygga relationer, skapa nätverk och få in en fot i dörren inför framtiden. Alen Bibic har anammat det.
– Det har jag. Jag har tagit hjälp av vår vd Marcus Thuresson, kollat runt och haft en del kontakter. I näringslivet finns det många sponsorer som man kan bygga kontakter med. Det finns ingen uttalad strategi att spelare ska träffa sponsorer av just den anledningen, men ledningen kan hjälpa till. Man kan kanske vara på en arbetsplats för att lära sig saker några timmar i veckan, men samtidigt måste det klaffa med hockeyn också.

Alen Bibic fyller 28 år i höst och har många år kvar på hockeykarriären om han får vara skadefri. Han hoppas emellertid kunna få in en fot på någon arbetsplats framöver för att skaffa sig lite mer erfarenhet.
– Att studera mer just nu är inte aktuellt. Marginalnyttan är nog större om jag är ute på en arbetsplats. Det är den vägen jag vill gå. Men givetvis är det kruxigt när hockeyn är nummer ett, men min vision är att vara ute och knyta kontakter och få praktisera alla teorier man har lärt sig. Jag tror att övergången till heltidsarbete blir lite mindre om man har fått lite känsla för hur det kan vara. 

Vad är drömjobbet efter karriären?
– Det hade varit roligt att ha ett eget företag och driva något som man själv har skapat. Jag drivs av att försöka uppnå uppsatta mål med en grupp människor, vilket jag har gjort hela mitt liv inom idrotten. Men det är svårt att säga på rak arm vad man exakt vill arbeta med efter karriären. Det var därför jag även medvetet valde en så bred utbildning som ekonomprogrammet är.

LÄS ÄVEN:
Livet efter karriären – Mike Owillis väg från deprimerad hockeypensionär till framgångsrik 30-årig företagsledare

Livet efter karriären – Fredrik Warg om den krångliga omställningen att gå från elitidrottare till vanlig knegare

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten