ABRUPT SLUT. Mike Owillis karriär fick ett drastiskt slut i Mora 2010.
Nyheter

Tragedin blev vändningen efter hemska skadan: ”Pappas begravning förändrade mig”

Vad händer när rampljuset släcks och man som elitidrottare tvingas att ställa om sig till en ny verklighet? Hockeysverige.ses nya artikelserie ”Livet efter karriären” tar itu med de frågorna. Här möter ni spelare, pensionerade som aktiva, som på ett eller annat sätt tvingats se framtiden i vitögat när de ställts inför tuffa omständigheter.

Först ut: Mike Owilli, 30, som fick se en lovande karriär raserad av en allvarlig skada blott 22 år gammal. Efter depression och ett butiksjobb på Vivo leder han i dag ett medieföretag med 50 anställda i centrala Stockholm. Här är hans historia om hur hans pappas plötsliga bortgång kom att innebära vändningen i en nedåtgående spiral.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
För Mike Owilli var hockeyn allt under uppväxten. Det var hans tillflyktsort, där han hade sina vänner. Som barn var han ganska stökig och hockeyn gav honom ett sätt att omvandla all energi han gick och bar på till något positivt.

Han inledde sin spelarkarriär i Hammarby. Detta eftersom hans storebror Moses Owilli spelade för Hammarbys 78:or. Efter sin tid i stockholmshockeyn fick han chansen att utvecklas både som hockeyspelare och människa genom spel i den amerikanska juniorligan USHL för Indiana Ice. 

När Mike Owilli kom hem från Indiana tog Mora kontakt med honom för spel i Hockeyallsvenskan. Den tidigare juniorlandslagsmannen skulle då på allvar etablera sig i den svenska seniorhockeyn, men i oktober 2009 var oturen framme. I en situation invid sargen faller Owilli och bryter lårbenshalsen. 
– Det var en situation som egentligen händer flera gånger per match. Personligen har jag inte gått igenom särskilt många gånger vad som hände. Så som jag uppfattar det ska jag åka ner och hämta puck och motståndaren kommer i ryggen. Jag får ett felskär och hamnar helt fel. Sedan är det bara svart, berättar Mike Owilli när ​hockeysverige.se​ träffar honom på hans kontor vid Stureplan i Stockholm för att prata om hur livet gått vidare efter det att han mer eller mindre tvingats sluta med det han älskade mest, hockeyn.

Owilli fortsätter:
– Jag kommer ihåg att jag skriker, ser min bästa polare Robin Gartners blick och sedan svartnar det. Sedan vaknar jag upp på Mora lasarett, men fattar inte vad som hänt. Min dåvarande flickvän gråter och då förstod jag att ​”fan, det här är inte bra”

Vad får du för besked när du vaknar upp?
– Beskedet är att jag skadat mig rejält, men jag tror inte att jag riktigt fattade då. Sedan ser jag benet och förstår att jag blivit opererad eftersom jag hade en stång i benet. Efter det kommer läkaren in och förklarar att jag brutit lårbenshalsen.
– Jag kommer ihåg att jag tänker ​”lårbenshalsen, är inte det sådant som pensionärer bryter?” Jag kunde inte koppla och det var för mycket information för min hjärna. 
– Som idrottsman kände jag innan skadan att kroppen kändes bra, jag hade blivit så mycket bättre i spelet, koordinationen och så vidare. Det här skulle vara säsongen när jag skulle blomma. I stället blev det en tomhet, frustration och bitterhet ​”vad hade jag gjort för att förtjäna det här?” Jag bestämde mig ändå relativt snabbt för att jag skulle ta mig tillbaka. 


Foto: Bildbyrån/Daniel Nilsson

”JAG VAR BITTER OCH DEPRIMERAD”

Mike Owilli var tillbaka på is fem månader efter skadan, men återkomsten blev inte vad han själv hade hoppats på. 
– Jag stressade tillbaka. Egentligen vet jag inte varför, men jag ville väl visa mig mentalt stark eller något. Så här i efterhand, jag ska vara helt ärlig, jag visste direkt efter det hade hänt att det var helt kört. 
– Jag försökte ändå lura hjärnan mentalt att jag skulle komma tillbaka på samma nivå. Psykiskt gick jag nog in i en förnekelse för det var inte så där jag hade målat upp att det skulle bli. Det enda som konsumerades i min hjärna var hur jag skulle komma tillbaka så snabbt som möjligt. 
– Min jobbigaste tid var ett år senare när jag kände att det var nog. Jag skulle inte klara av att komma tillbaka på samma nivå igen. Jag hade ändå varit proffs, men nu flyttade jag hem till morsan på söder i gamla pojkrummet. Det var jäkligt tufft. 

Det här blev ett rejält nedköp mentalt för den då 22-åriga stockholmaren. 
– Jag var bitter, deprimerad och allt var alla andras fel. Jag tror att jag var en jävlig person under den här tiden. Det var nog så jag hanterade det. 
– Sedan började min bearbetning av det som hade hänt. I samma veva som jag kom hem gick min pappa bort i en stroke. Det här var nog botten för mig, alltså kombinationen av att hockeykarriären var helt över och farsans bortgång. Det var väldigt tufft för mig mentalt och en knepig tid eftersom jag inte visste vem jag var och vad jag skulle göra. Samtidigt kände jag att jag inte hade haft tillräcklig tid till att lära känna min farsa eftersom han och morsan var separerade vid den tiden. Det gjorde att det fanns en saknad. 

Vad fick dig att gå vidare efter det här?
– ​Att jag åkte på begravningen förändrade mig. Enligt kenyansk kultur hos Luofolket begravs pappan i det land han kommer ifrån. Det var en fantastisk begravning. Först då förstod jag vilken resa farsan hade gjort till Sverige för att skapa ett bättre liv för mig, mina syskon och min mamma. 
– Där förstod jag att det är upp till mig att sätta standarden för vad jag ska göra med mitt liv. Det var pissigt det som hänt och det kommer ta en lång tid att komma tillbaka, men det fanns någon lärdom i det här.

Hade du jobb klart när du lade av med hockeyn 2011?
– Nej, jag hade satsat allt på hockeyn. Det var ju det jag skulle göra, alltså spela hockey. Jag hade gått ur gymnasiet och alltid haft lätt att lära om jag sätter mig in i saker. Tanken då jag åkte över till USHL var att jag skulle ha spelat college efter det. Jag fick också stipendium från två division 1-universitet, men jag klarade inte kraven för att komma in där eftersom jag hade spelat i allsvenskan. 
– Den sommaren ringde Harald Lückner och frågade mig om jag ville komma upp till Mora på en träff. Jag fick ett väldigt bra bemötande. Vi åkte hem till Janne Simons och han bjöd på fika. Jag drack inte kaffe i den åldern så han bjöd mig på saft och sa skämtsamt ​”det här började inte bra”.
– Där och då, att få träffa Harald och Janne som var enormt välkomnade och berättade att dom ville ha mig där…, säger Mike Owilli samtidigt som han spricker upp i ett varmt leende då han minns tillbaka till den tiden. 


Mike Owilli, till höger, i Hammarbys tröja 2007. Foto: Bildbyrån/Björn Tilly

”MÄRKTE ATT MIN POSITIVA GLÖD FÖRSVANN”

Men något jobb att falla tillbaka på efter att han bestämt sig för att sluta hade han alltså inte. 
– Då hade jag flyttat hem till morsan. Jag var tvungen att plugga upp mina betyg så jag gick på Komvux. Samtidigt fick jag jobb på en matbutik, Vivo i Hornstull. Jag jobbade extra och fick ta alla dåliga pass där. 
– Det kanske var bästa jobbet jag någonsin haft även om jag sa upp mig efter tre månader. Jag är en positiv och glad person, men där klagade alla hela tiden. Dom flesta hade varit där under en väldigt lång tid. Många gånger tänkte jag att den där personen inte kommer vara kvar här imorgon, men han var ändå tillbaka, ältade och klagade. 

Det här var något som Mike Owilli inte vara en del av.
– Jag märkte att min positiva glöd höll på att försvinna och jag började också komma in tankesättet att allt var jobbigt. Då bestämde jag för att säga upp mig eftersom jag kände att, det där inte var rätt miljö för mig.
– Då kände jag också att jag måste få jobba med något som är väldigt kul, annars skulle jag gå under. 

Vad tar du för steg då?
– Jag träffade en gammal hockeypolare som jobbar på ett mediabolag. Han lyckades ordna en intervju till mig. Parallellt som jag pluggade upp mina betyg för att komma in på universitetet jobbade jag med försäljning inom media, annonsering och digitala kanaler. Jag blev jäkligt duktig på det och helt plötsligt fick jag samma kickar som jag fick ute på isen.
– Jag kände att jag hade hittat hem. Det var i den här miljön jag ville jobba. Många var gamla hockey- och fotbollsspelare och jag kände ​”fan vad det här är kul”. Jag tror att det var där det vände för mig. 

När, hur och varför startade ni företaget Borg & Owilli?
– Under tiden där träffade jag min partner och han jag driver byrån med, David Borg. Han är rå-gnagare och jag ”bajare” så det var ingen bra start, skrattar Mike Owilli och fortsätter:
– Han är väldigt idrotts- och kulturintresserad samtidigt som vi förstod varandra affärsmässigt väldigt bra. Han var bäst på det företaget, men skulle sluta eftersom han skulle sätta igång något annat. När han gick genom dörrarna sa han ​”Mike, vi kommer jobba ihop någon gång i framtiden”. 
– Efter två år, när jag fortfarande pluggade, kontaktade han mig och frågade om vi skulle köra igång någonting. Vi började jobba ihop hos en annan arbetsgivare där vi lärde oss mycket om hur vi inte skulle bygga ett bolag. Det var ingen bra företagskultur där, men vi fick fria händer med att utveckla produkterna och lära oss förstå vad som är avgörande för att saker ska fungera. 

”FÅ TRODDE ATT VI SKULLE KLARA DET”

Där och då föddes alltså tanken att starta Borg & Owilli.
– Vi var i våra bästa år och kände varandra bra arbetsmässigt. Det som är svårt när man ska hitta en partner är att veta om den ena kommer jobba mer eller mindre och ser vi samma sak då vi kommer till affärer eller bygger bolag. 
– Där är vi väldigt olika som personer. Han är kreativ medan jag är mer strategisk. Han är gasen och jag är den som bromsar hela tiden. Vi kompletterar varandra på ett bra sätt och även om vi är olika som personer ser vi affären på samma sätt. Vi sparade pengar och satte upp en plan för hur vi skulle dra igång det. 

Har du haft nytta av din idrottsbakgrund i affärsledarskapet?
– Ja, väldigt mycket. Jag har lärt mig vad laget före jaget innebär. Man måste se alla individer och också att alla individer är väldigt viktiga. Det spelar ingen roll om du har en femma som producerar alla målen om du inte har ett försvar eller en keeper. Då kommer det aldrig att fungera. Så är det exakt att driva ett bolag. 
– Dessutom har jag med mig det här med att förstå att man måste jobba väldigt hårt för att nå sina mål. Det kommer inte av sig själv på en räkmacka. 

Hur bemöttes ni i början i den här ganska tuffa branschen där det egentligen finns hur många konkurrenter som helst?
– Det var få som trodde att vi skulle klara det. Många ifrågasatte oss, är ni tillräckligt kompetenta, hur ska ni göra och så vidare. Det var mycket sådant, men vi hade en nog en trygghet i att vi trodde på det, i en ungdomlig naivitet, för idag hade jag själv ifrågasatt oss, skrattar Mike Owilli.
– När vi satte igång var det en tuff konkurrens och så är det fortfarande, men jag tror dels motgångarna jag har haft i mitt liv, men även David som är en optimist och visionär utan dess like… Jag är också en optimist, men vid den tiden hade vi en övertro på oss själva. Där har vi fått lov att bli ödmjuka. Vi har lärt oss väldigt mycket med tiden och lär oss fortfarande varje dag. 


Foto: Ronnie Rönnkvist

”HOCKEYN FINNS KVAR HOS MIG”

I dag har Mike Owilli klivit från hockeyrinken, via Vivo i Hornstull till att driva ett bolag med 50 anställda och ett kontor på Stureplan. 
– Allt har gått väldigt snabbt framåt, men jag ska vara helt ärlig också med att jag har jäkligt höga mål. Både min mamma och flickvän är på mig om att leva lite mer i nuet och uppskatta det jag har, men jag vill ha mer. 
– Givetvis, utifrån hur det såg ut för åtta år sedan och satt i pojkrummet då kunde jag inte drömma om det här. Det ska jag vara helt ärlig och säga. 

Tänk vad du ändå har skapat.
– Nu när du säger det så… Om någon hade sagt det till mig då hade jag nog bara garvat och sagt att ​”du är helt crazy”
– Det jag tycker är roligast och är enormt tacksam för är att det så otroligt många kompetenta, kreativa och duktiga personer som valt att jobba här. Personer som jag uppfattar tycker det är kul att komma till jobbet varje dag. Det är jag mest stolt över.

Ser du någon hockey i dag?
– Zinken kan jag inte gå på längre, men jag följer polarna som fortfarande spelar och sedan gillar jag NHL väldigt mycket. 
– Hockeyn finns kvar hos mig. Ett mål som jag har och vill förverkliga i framtiden är att göra någonting med hockeyn. Jag skulle nog inte vara en jättebra tränare, men jag kanske skulle kunna ta ett engagemang i en styrelse eller något projekt för ungdomar inom hockey. Just nu finns inte tiden, men längre fram hoppas jag kunna göra det eftersom hockeyn har gett mig så väldigt mycket. Det skulle kännas bra att ge något tillbaka, avslutar Mike Owilli.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 25 november
18:00 Mora - Modo Hockeyallsvenskan
18:00 Björklöven - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Boston Bruins - Carolina Hurricanes NHL
19:00 HV 71 - Leksand SDHL
19:00 Västervik - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Kristianstad - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Almtuna Hockeyallsvenskan
20:00 Nashville Predators - Colorado Avalanche NHL
20:00 Chicago Blackhawks - Montreal Canadiens NHL
20:00 Minnesota Wild - Toronto Maple Leafs NHL
20:00 Washington Capitals - Calgary Flames NHL
20:30 BIK Karlskoga - Västerås Hockeyallsvenskan
21:00 Anaheim Ducks - Ottawa Senators NHL
23:30 Philadelphia Flyers - Pittsburgh Penguins NHL
lördag 26 november
02:00 Columbus Blue Jackets - New York Islanders NHL
02:00 Detroit Red Wings - Arizona Coyotes NHL
02:00 Vegas Golden Knights - Seattle Kraken NHL
02:00 Tampa Bay Lightning - St Louis Blues NHL
02:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
02:30 Dallas Stars - Winnipeg Jets NHL
04:30 San Jose Sharks - Los Angeles Kings NHL
12:00 Linköping - Modo SDHL
13:00 Djurgården - Luleå SDHL
15:00 Almtuna - Västervik Hockeyallsvenskan
15:00 Vita Hästen - Östersund Hockeyallsvenskan
15:00 HV 71 - Leksand SDHL
15:15 Frölunda - Linköping SHL
15:15 Oskarshamn - Timrå SHL
15:30 AIK - SDE SDHL
18:00 Malmö - Växjö SHL
18:00 Skellefteå - Leksand SHL
18:00 Rögle - Luleå SHL
18:00 Färjestad - Örebro SHL
18:00 Brynäs - HV 71 SHL
18:00 Västerås - Djurgården Hockeyallsvenskan
18:00 Mora - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 New York Rangers - Edmonton Oilers NHL
19:45 Rapperswil - Zug National League
20:45 Modo - Björklöven Hockeyallsvenskan
22:00 Carolina Hurricanes - Calgary Flames NHL
00:30 Florida Panthers - St Louis Blues NHL
söndag 27 november
01:00 New Jersey Devils - Washington Capitals NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 New York Islanders - Philadelphia Flyers NHL
02:00 Nashville Predators - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Colorado Avalanche - Dallas Stars NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Vancouver Canucks NHL
12:00 Linköping - Luleå SDHL
13:00 Djurgården - Modo SDHL
15:00 AIK - Södertälje Hockeyallsvenskan
18:00 Tingsryd - Kristianstad Hockeyallsvenskan
20:00 Minnesota Wild - Arizona Coyotes NHL
måndag 28 november
01:00 Chicago Blackhawks - Winnipeg Jets NHL
02:00 San Jose Sharks - Vancouver Canucks NHL
02:00 Anaheim Ducks - Seattle Kraken NHL
04:30 Los Angeles Kings - Ottawa Senators NHL
19:00 HV 71 - Modo SDHL
tisdag 29 november
01:00 New York Rangers - New Jersey Devils NHL
01:00 Buffalo Sabres - Tampa Bay Lightning NHL
01:00 Detroit Red Wings - Toronto Maple Leafs NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 St Louis Blues - Dallas Stars NHL
03:30 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL
18:00 Växjö - Skellefteå SHL
19:00 Luleå - Frölunda SHL
19:00 Brynäs - Oskarshamn SHL
19:00 Leksand - Färjestad SHL
19:00 Linköping - Örebro SHL
19:00 HV 71 - Timrå SHL
19:00 Malmö - Rögle SHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan
19:45 Davos - Biel National League
onsdag 30 november
01:00 Boston Bruins - Tampa Bay Lightning NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
01:00 Montreal Canadiens - San Jose Sharks NHL
01:30 Philadelphia Flyers - New York Islanders NHL
02:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
02:00 Nashville Predators - Anaheim Ducks NHL
03:00 Calgary Flames - Florida Panthers NHL
04:00 Vancouver Canucks - Washington Capitals NHL
04:30 Los Angeles Kings - Seattle Kraken NHL
19:00 Brynäs - AIK SDHL
19:00 Västervik - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Östersund - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Tingsryd - Modo Hockeyallsvenskan
torsdag 01 december
01:00 Ottawa Senators - New York Rangers NHL
01:00 Detroit Red Wings - Buffalo Sabres NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - San Jose Sharks NHL
03:30 Chicago Blackhawks - Edmonton Oilers NHL
19:00 Örebro - Växjö SHL
19:00 Linköping - Brynäs SHL
19:00 Timrå - Frölunda SHL
19:00 Oskarshamn - Malmö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
19:00 Leksand - HV 71 SHL
19:00 Skellefteå - Luleå SHL
fredag 02 december
01:00 New Jersey Devils - Nashville Predators NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Tampa Bay Lightning NHL
01:00 Buffalo Sabres - Colorado Avalanche NHL
02:00 St Louis Blues - Carolina Hurricanes NHL
02:00 Minnesota Wild - Edmonton Oilers NHL
02:30 Dallas Stars - Anaheim Ducks NHL
03:00 Calgary Flames - Montreal Canadiens NHL
04:00 Seattle Kraken - Washington Capitals NHL
04:00 Vancouver Canucks - Florida Panthers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Arizona Coyotes NHL
19:00 Kristianstad - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Västervik Hockeyallsvenskan
19:00 Vita Hästen - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 Brynäs - SDE SDHL
lördag 03 december
01:30 New York Islanders - Nashville Predators NHL
02:00 Winnipeg Jets - Columbus Blue Jackets NHL
14:30 Leksand - SDE SDHL
15:15 HV 71 - Rögle SHL
15:15 Brynäs - Frölunda SHL
15:15 Färjestad - Timrå SHL
15:15 Örebro - Malmö SHL
18:00 Oskarshamn - Leksand SHL
18:00 Växjö - Luleå SHL
18:00 Skellefteå - Linköping SHL
19:30 HV 71 - Luleå SDHL
20:00 Minnesota Wild - Anaheim Ducks NHL

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten