Sök
181023 Rasmus Ahlholm of Vålerenga during the GET-ligaen match between Vålerenga and Stavanger Oilers on October 23, 2018 in Oslo. Photo: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN / kod VG / 170237 …
utland

Sverige lockar inte succésvensken: ”Mycket hålor i allsvenskan”

I skuggan av alla rubriker håller svensken Rasmus Ahlholm på att vinna den norska högstaseriens poängliga. Och succén har gett eko i form av att andra klubbar hört av sig och visat intresse för 29-åringen som aldrig spelat högre upp än Hockeyettan i Sverige. För hockeysverige.se berättar han att det lockar med en annan liga, men inte allsvenskan.
— Men det hade varit kul att spela i AIK…jag är AIK:are, säger han och skrattar.

Det går knappast att klaga på formen för tillfället på Vålerengas Rasmus Ahlholm som berättar att han på de 16 senaste matcherna gjort 43 poäng i den norska högstaligan. Det gör att denne relativt okände hockeysvensk nu toppar poängligan med åtta matcher kvar av grundserien.
— Det gick riktigt bra förra året också för mig och ”Tobbe” (Tobias Lindström) och sen har vi kanske fått ett lite bättre lag, fått lite mer spelande backar som gör att vi kan föra matcherna på ett lite annorlunda sätt. Sen får vi mycket istid och förtroende i powerplay.
— Vi jobbar hela tiden med små detaljer och pratar om hur vi kan bli större hot, då har vi utvecklat vårat spel och fått större dimensioner.

Du är på god väg att vinna poängligan. Hur mycket tänker du på det?
— Det tänker jag faktiskt inte så speciellt mycket på. Det blir ju förmodligen jag eller ”Tobbe” som vinner den med tanke på hur det har gått de sista veckorna. Det är jättekul och vi har jobbat hårt. ”Tobbe” var en stor anledning till att jag kom till Vålernga.
— Vi var ju nära förra året men Gary Nunn (numera i AIK) kom ju en poäng före ”Tobbe” och två poäng före mig. Jag tror han gjorde sju poäng i någon match när det var fyra omgångar kvar och gick om båda två. Men det är kul att vi vinner den i år, jag tror vi kommer vinna den tillsammans.

KOMMER INTE BLI NORSK – PÅ ETT TAG I ALLA FALL

Just nu har alltså Ahlholm skrapat ihop 71 poäng, Lindström ligger tvåa i den totala poängligan med 67 och långt bakom dem hittar vi den norske storstjärnan Patrick Thoresen på 54 poäng. Dessutom kan Ahlholm sätta klubbrekord. Gör han 17 poäng till under återstoden av säsongen så går han om finländaren Illka Kaarna som gjorde 87 poäng säsongen 1981/1982.

LÄS MER: Den svenska norrmannen: ”Fick säga upp mitt medborgarskap”

I höstas kunde ni läsa om Ahlholms kedjekompis Tobias Lindström här på hockeysverige.se. Svensken som blev norrman och som numera är norsk landslagsman och ifjol spelade VM för Norge. Ahlholm bekräftar det varit snack om det för hans del också.
— Det har varit nu på slutet den här säsongen, att man gjort det bra och att de behöver folk till landslaget. Det är klart att det är kul att man nämns i de diskussionerna, men jag har inte lämnat in något papper än om jag säger så, säger han kryptiskt och fortsätter:
— Jag har ju norsk tjej, lägenhet i Oslo och utbildning i Norge. Så det är klart att har man varit här i fyra år och trivs väldigt bra så är man väl närmare och närmare. Men det är ingeting som kommer den närmsta tiden.

Tobias Lindström. Foto: Bildbyrån

Rasmus Ahlholm är född 1990 och har Boo IF som moderklubb. Som ung kom han till Hammarby och spelade en handfull matcher för deras Superelit-lag innan föreningen gick i konkurs. 2005 var han med och plockade hem pojk-SM med bland andra Marcus Krüger  som lagkamrat.
— Vi hade ett ganska bra lag i Hammarby, man fick vara med de äldre och jag såg en liten framtid i Hammarby. Men sen gick de i konkurs och då blev det Djurgården.

VANN U18-SM MED DJURGÅRDEN

Han kom till ett Djurgården som precis inlett sin satsning på sina juniorer och även där fick forwarden vara med och vinna SM-guld med klubbens U18-lag 2008. Under slutspelet kom det fem poäng från Ahlholms klubba och andra drivande spelare i det laget var bland andra redan nämnda Krüger, som också tagit steget över till Djurgården, och framtida prominenta namn som Jacob Josefson och John Norman.

Säsongen efter placerade han sig med sina 25 poäng fyra i den interna poängligan hos Djurgårdens J20-lag, före spelare som Gabriel Landeskog och Daniel Brodin. Men han var aldrig riktigt nära att få chansen i SHL.
— Jag var med och tränade vid uppehåll och sånt. Men jag var aldrig tilltänkt att ta en a-lagsplats. Vi hade sån hård konkurrens och jag var inte den spelartypen som passade in i en tredje- eller fjärdelina. Jag var den mer offensiv spelare som kanske hade behövt att spela i en första och andrakedja och det hade jag verkligen inte kvaliteter till att göra i SHL.
— Min räddning kanske hade varit att man blivit utlånad till något allsvenskt lag på den tiden. Steget till SHL är ganska tufft för en offensiv spelare, jag saknade lite av det defensiva på den tiden.

Under sist sista juniorår så valde Ahlholm att lämna Djurgården mitt under säsongen.
— Jag hade blivit lovad att vara med a-laget lite mer, men som sagt var det väldigt hård konkurrens då och man valde kanske lite mer defensiva pjäser som kunde gå in och avlasta eller som var lättare att plocka upp.

GICK TILL HANINGE I TVÅAN

Istället blev det spel med Haninge i division två där hans pappa var tränare.
–Jag gick dit och avslutade säsongen för jag visste att jag förmodligen skulle hamna i division ett oavsett, mitt andra J20-år gick ju sämre än det första och det var ett riktigt mellanår.

Rasmus Ahlholm berättar att han hittade glädjen igen i Haninge och sedan följde fem säsonger i Hockeyettan för Huddinge, Nybro, Visby/Roma och Huddinge igen där han vräkte in 149 poäng under åren. 2015 lämnade han Sverige för Manglerud i Norge
— Det var lite tillfälligheter egentligen. Jag kände att jag hade försökt i division ett med Huddinge att gå upp i allsvenskan och spela allsvensk hockey på det sättet, för det var väl det som var det stora målet hela tiden och vi var väldigt nära i alla fall två av de åren vi spelade där.
— Jag testade att flytta ner till Nybro för att spela i den där söderettan som skulle vara så mycket bättre, men jag blev skadad och missade mycket matcher där. Sen gick jag till Visby för de ledde Allettan då, vi gick direkt till playoff tre men åkte ut mot Huddinge.
— Då gick jag tillbaka till Huddinge men lyckades inte gå upp, då kände jag att jag hade försökt så många år och började bli såpass gammal, och så ville jag testa på att studera vid sidan av.
— Sen var det många svenskar som hade gått till Norge också, framförallt djurgårdssvenskar. Till exempelvis Tobias Lindström som hade flyttat till Norge och gjort det bra. Mattias Guter var i Norge en liten sväng innan han fick kontrakt med Oskarshamn.

Rasmus Ahlholm berättar att han pluggar till en bachelor i finans på fyra år i Oslo och att han blir klar i sommar.

POÄNGPRODUKTIONEN HAR STADIGT ÖKAT

Efter en säsong i Manglerud så bytte han till Vålerenga.
— Det var ett naturligt steg att ta. Vålerenga är lite som Oslos Djurgården. De har fotbollslag och allting, medan det är lite mer talangutveckling i Manglerud där de inte har lika stark ekonomi.
— Det var ett naturligt steg att ta, jag trivdes i Oslo och skulle gå kvar i skolan.

Sedan dess har poängproduktionen stadigt ökat. Första säsongen i Vålerenga blev det 45 poäng, andra 60 och för närvarande står han på 71 poäng fördelat på 30 mål och 41 assists.

Under de här åren när du snittat en poäng eller mer, har du fått några erbjudanden från Sverige?
— Nej, det har jag egentligen inte haft. Jag har väl hört att det kan finnas intresse efter det här året, men i och med skolan så har jag alltid sagt att jag vill vara kvar. Men inför nästa år, jag är färdig med skolan till sommaren och då kanske man är lite sugen på att testa något nytt.
— Jag har kontrakt nästa år också som vi håller på att diskutera och jobba lite runt.

Om jag tolkar dig rätt så är du sugen på Sverige nästa säsong?
— Nja, det är klart att det hade varit kul att spela i Sverige på så sätt, men jag funderade under mitt första år här om jag skulle gå till allsvenskan, i och med att det jag egentligen kom till Norge för, att man skulle ta en lite annorlunda väg för att komma dit den vägen. Men så kände jag att jag trivdes så pass bra att jag inte riktigt ville ta den chansen.
— Nu är det väl mer Schweiz och Tyskland jag funderar på. Jag fyllde 29 här i januari och börjar bli lite till åren. Sen är det ganska bra betalt i de ligorna också.
— Så det kanske är lite mer det som lockar än Sverige, även om det hade varit kul att spela i SHL. Men jag hade nog inte gått till ett topplag i allsvenskan oavsett hur bra betalt det hade varit.

Du hade INTE gått till ett topplag i allsvenskan oavsett hur bra betalt det än hade varit?
— Nej, jag tror inte det. Det är för mycket buss, man har blivit bekväm med korta resor och ha det ganska fint. Sedan är jag en storstadsmänniska så jag trivdes inte jättebra nere Nybro, det är en liten stad. Nu har jag bott i Stockholm och Oslo och trivs väldigt bra. Så på något vis är det helheten runtomkring och jag tror inte att jag hade passat in att bo i Oskarshamn liksom…
— Nu var jag mycket i Oskarshamn och kollade på hockey när jag spelade i Nybro och det är ju mycket hålor i allsvenskan. Men det hade varit kul att spela i AIK…jag är AIK:are, säger han och skrattar.
— Det är väl det laget det hade kunnat bli.

SHL – OM RÄTT ROLL DYKER UPP

Det finns en del exempel på framgångsrika spelare i Norge som tagit klivet till SHL och blivit framgångsrika. Det senaste är Rögles back Kodie Curran som ifjol gjorde 44 poäng för Storhamar.
— Det är klart att det skulle kunna bli SHL om man hade fått ett sådant kontrakt. Det är ett svårt steg att ta, det är möjligt, men fortfarande få spelare som gjort det. Men det är klart att det är aktuellt om man får ett SHL-kontrakt med en bra roll i laget och en bra möjlighet.
— Det fick Kodie i Rögle, han är en poängspelande back och har väl fått stort förtroende. Hade lite svårt i början att anpassa sig, men så blir det ju ofta när man flyttar till nya land och nya ligor, sen växer man in i det lite.
— Det måste väl ändå vara en sån möjlighet för mig också, att jag inte är i en fjärdekedja som jag ska spela fem minuter i, utan jag måste på något sätt komma till ett lag som ger mig förtroende och chanser över tid i så fall. Jag tror ärligt talat att jag hade gjort det okej och växt in i det ganska bra. Det ser man ju på Storhamar som slog Djurgården i CHL, det är kanske inte ett så stort steg som många tror.

Kodie Curran. Foto: Bildbyrån

Du sa innan att ni höll på att titta över ditt kontrakt, har du några anbud nu att ta ställning till?
— Ja, jag har fått anbud för resten av säsongen och även nästa år.

De här anbuden, var har de kommit ifrån?
— Schweiz och Tyskland.

Men att lämna Vålerenga under säsongen har inte varit ett alternativ.
— Det är dålig tajming att lämna när vi leder serien och jag vill ju gärna vinna. Det är en häftig utveckling att ha varit ett mittenlag och varit med och byggt upp det. Man tillhör ju stommen på något sätt.
— Vålerenga är ju mesta mästarna i Norge och är en storklubb som varit lite på dekis de senaste åren. Nu har vi fått lite mer rutinerade rävar i Mats Trygg och Morten Ask och så vidare. Så det är kul att vi är tillbaka i toppen och nu kommer vi vinna serien troligtvis. Vi är nio poäng före både Storhamar och Stavanger med åtta matcher kvar.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten