Sök
Torontos general manager Kyle Dubas.
Nyheter

FUNQVIST: ”Jag vill se världen brinna”

Med 25 dagar kvar till NHL:s trade deadline är det åtminstone en på Hockeysverige-redaktionen som har tagit fram en julkalender. För de affärer vi har sett redan borde väl betyda att fler är på gång?

”Some men just wanna watch the world burn.”
Den magiska repliken från fimen ”The Dark Knight” har använts fler gånger än filmen troligen har visats på en svensk biograf. Men det är ett bra uttryck, och det passar idag.

Taylor Leier mot Justin Bailey. Cole Schneider mot Connor Brickley.
Det är inte trejder som kittlar nerverna, direkt. Sedan juluppehållet och det som kallas för ”Trade Freeze” – en paus i spelaraffärerna – har det gjorts 22 trejder i NHL. Majoriteten av dessa har varit av mindre karaktär och det är väl i sin ordning. Vi kan inte förvänta oss att stora namn flyttar hela tiden. Men det har redan hunnit ”smälla” ett par gånger. Nino Neiderreiters flytt till Carolina Hurricanes i utbyte mot Victor Rask för två veckor sedan var en affär med lite dignitet. Och i måndags small det på nytt när Toronto Maple Leafs äntligen fick sin stabile back i Jake Muzzin.
Och det är förhoppningsvis inte slut där.

Jag älskar trejdsystemet i NHL. Det finns de som argumenterar för att spelarna används som brickor och så är det ju, man om vi lägger den biten åt sidan för stunden och fokuserar på de detaljer i trupperna som kan förändras under de kommande tiden drar jag några slutsatser. Själva antalet trejder så här långt visar på att klubbarna pratar med varandra och även om det inte alltid handlar om stora namn konverserar de och samtal kan leda till affärer som kan leda till fler och större affärer. Ni ser poängen.

Den enastående Sean McIndoe, mer känd som DownGoesBrown, skrev i The Athletic förra veckan följande:

”Från trade freeze till och med 21 januari förra året hade det gjorts tre trejder. Det gjordes ytterligare två den 22 men sedan blev det tyst igen. 2016-17 gjordes fem affärer under samma period. 2015-16 bröt mönstret med elva. Men 2014-15 såg vi fyra trejder och under 2013-14 var det sex stycken.

LIGGER NÅGOT I LUFTEN

En anledning till detta går att spåra till förra säsongen: Nästan inte en enda tränare fick sparken under grundserien förra året (Alain Vigneault fick lämna Rangers på grundseriens sista dag, då laget inte spelade). I år har ligan redan avverkat fem tränare och två general managers. I Flyers, där Chuck Fletcher ersatt Ron Hextall på GM-positionen, är alla spelare tillgängliga förutom Claude Giroux. Edmonton Oilers, som ännu inte har utnämnt en permanent ersättare till sparkade Pete Chiarelli, har sagt att de vill ”förstärka laget om chansen finns”. Los Angeles Kings affär med Toronto är troligen den första ringen på vattnet i vad som kan komma att bli en plågsam renovering i Kalifornien – nu ryktas det om att flera stora namn är på väg bort.

Det här är på intet sätt överraskande. Dels måste nya ledningar hävda sig, dels måste temporära lösningar (som Fletcher) gå in och städa i den röra som finns. Och dessutom finns det flera lag som är i rafflande strider om slutspelsplatserna.

Klubbar som är borta från slutspelsfajten, Ottawa Senators och Detroit Red Wings för att nämna två, kan mycket väl skicka spetsspelare med utgående kontrakt (Gustav Nyquist, Mark Stone, Matt Duchene) mot lite draftval eller annat, till exempel. Och de klubbar som tampas om slutspel behöver all spets de kan få. Och om en klubb rustar, vem följer efter och hur blir svaret?

EPISK SOMMAR ATT VÄNTA

En mängd spelare sitter på utgående kontrakt och för att ta nyss nämnda Flyers är den, till prestation, syndigt underbetalde Wayne Simmonds troligen förlorad för Philadelphia i sommar. Simmonds, som i rykten placerats i flera topplag, är en tung pjäs – både blidligt och bokstavligt – och om han flyttar till en toppklubb borde någon svara. Och med den ökade pressen kommer fler klubbar att agera för att få sin trupp så bra som möjligt för vad som komma skall – oavsett om det är slutspel eller renovering på agendan. En snabb titt på CapFriendly.com visar att en mängd stora namn sitter på utgående kontrakt och även om en klubb sitter bra till sportsligt för att gå långt i slutspelet kanske man inte gör det ekonomiskt mot lönetaket när det gäller möjligheten att förlänga just den där stjärnan. Det talar också för att några kommer att agera.

HOPPAS PÅ MER

Jag älskar att vakna på morgonen till en pushnotis om en trejd. Direkt snurrar hjärnan igång på löneträffar, långsiktiga och kortsiktiga följder för just den affären. Jag går in på CapFriendly och kollar detaljer i kontrakten. Alla som spelat ett managementspel känner troligen igen sig här.

Jake Muzzin var den första  riktigt stora ringen på vattnet. Men efter en ring brukar fler följa. Om 25 dagar kulminerar det (förhoppningsvis) i ett crescendo av affärer. Och i sommar kan kaoset fortsätta.
Men jag blir inte förvånad om vi får se ett par ögonbrynshöjare innan dess. Och jag älskar varje sekund av det.
För ibland vill jag bara se världen brinna.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten