Nyheter
ENGLUND: Gammal är bäst – i alla fall när det gäller målskytte
ANNONS

Återigen är det ett litet miniuppehåll med matcher i Hockeyallsvenskan. Först på onsdag har vi full omgång att se fram emot igen. Vad passar då bättre än att grotta ner sig i lite statistik? Jag har kikat hur maratontabellen över flest antal gjorda mål i Hockeyallsvenskan ser ut bland enskilda spelare.

Statistiken grundar sig på mål i grundserien i nuvarande form och tappning, dvs från säsongen 05/06. Det är ruskigt jämnt i toppen av maratontabellen för skyttekungar, se här:

135 mål
Johan Wiklander, 37 år, klubblös
Jens Jakobs, 33 år, Almtuna
Henrik Björklund, 28 år, MoDo

133 mål
Mattias Beck, 35 år, Vita Hästen
Fredrik Höggren, 34 år, BIK Karlskoga

Som ni ser är Hockeyallsvenskans fem bästa målgörare genom tiderna just nu mer eller mindre aktiva hockeyspelare. Det är endast Wiklander som för tillfället inte lirar och där statusen inför fortsatt spel, åtminstone för mig, är oklar. Den rutinerade skyttekungen och straffspecialisten avslutade förra säsongen i Karlskoga efter att ha blivit utlånad av Örebro under säsongens slutskede. BIK försökte knyta till sig Wiklander även inför den här säsongen men fick nej med motiveringen att han ville söka sig utomlands. Efter det har det varit relativt tyst om honom och så vitt jag vet har han inte representerat någon klubb alls denna säsong.

SHL-TÅGET INTE KVAR PÅ PERRONGEN

Det hade varit färgglatt med en återkomst till allsvenskan så här under säsongens slutskede när en del lag gapar efter förstärkning/målskytte/spetskompetens osv.

När vi pratar om en maratontabell som sträcker sig över tid är det inte så konstigt att det är ålderstigna herrar som huserar i toppen. De flesta har passerat sin ”prime time” och är inne i karriärens slutskede. Den enda spelaren som är något yngre är Björklund som får ses som ungtuppen i sällskapet med sina 28 år.

Det är även Björklund som har störst potential att ligga i topp av den ärofyllda listan efter avslutad karriär. Han har flera år kvar i ligan om han själv vill och inte blir alltför sugen på att testa ett utlandsäventyr, samtidigt som känslan säger att SHL-tåget inte står kvar på perrongen och väntar. Dessutom har han, sett över de senaste två säsongerna, högst målsnitt med sina 0,3 mål/match. Jakobs ligger närmast bakom med ett målsnitt på 0,28 mål/match i allsvenskan.

Samtidigt kan Höggren, som varit Karlskoga trogen hela seniorkarriären, mycket väl spela till skridskorna rostar sönder om sisådär åtta år. Även om målfabrikationen skulle stagnera så kommer det alltid rulla in lite puckar från Fredriks klubba.

Den som lever får se vem som först och främst sätter sig i förarsätet efter denna säsong men kanske ännu mer intressant vem som gör det efter avslutad karriär.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 09 juni
02:00 Florida Panthers - Vegas Golden Knights NHL
söndag 11 juni
02:00 Florida Panthers - Vegas Golden Knights NHL