Uffe Bodin
BODIN: Affärerna som har sänkt Edmonton Oilers

Det som borde vara en utmanare till Stanley Cup är inte ens ett slutspelslag. Edmonton Oilers fortsätter att vara NHL:s stora sorgebarn. Efter nattens förlust mot Detroit Red Wings fick general managern Peter Chiarelli slutligen sparken. Här följer en dyster resumé av besluten som kört ned klubben i skiten.

LÄS ÄVEN: Uppgifter – Peter Chiarelli får sparken av Edmonton Oilers

När jag gjorde mitt första besök i Edmonton i februari 2017 var allt frid och fröjd. Connor McDavid var på väg mot sin första poängligaseger och Oilers mot sitt första slutspel sedan finalförlusten mot Carolina Hurricanes 2006.

”The decade of darkness”, som mina vänner i staden kallade det tioåriga elände som passerat sedan finalen, var äntligen över. McDavid skulle ta laget till nya höjder och göra klubben till en utmanare. Under samma vår kommer Oilers också en seger från konferensfinal efter en stenhård batalj med Anaheim Ducks i den andra slutspelsrundan.

När jag besökte staden under förra säsongen var frustrationen och suckarna tillbaka. Laget var mediokert igen, på väg att missa slutspel – trots att McDavid var på väg att vinna poängligan igen.
– Det är som om vi inte kan hantera vackra saker i den här stan, sade min vän Clark uppgivet.

När vi gjorde vår resa till Edmonton med hockeysverige.se i oktober var allt det självförtroende och den stolthet som jag bevittnat hos lokalbefolkningen under mitt första besök som bortblåst. I stället för tillförsikt och optimism möttes jag av nervositet och oro. Den tro man tidigare hade haft på laget och klubbledningen fanns inte längre där.

Under säsongen har jag på avstånd sett hur nervositeten och oron har förvandlats till ilska. I första hand riktad mot mannen som satt sina fingeravtryck på det misslyckade lagbygget, general managern Peter Chiarelli.

LÄS ÄVEN: Legendarens brutala sågning av Edmonton Oilers

SPOONER PÅ WAIVERS – NÅDASTÖTEN?

Den senaste tiden har Chiarelli med alla möjliga medel försökt hitta en väg ut ur mörkret. Det har varit coachbyte och trejder om vartannat. Men i stället för att skapa lösningar har han bara skapat fler frågetecken. Likt någon som har fastnat i kvicksand har Chiarelli bara sjunkit djupare och djupare ju mer han har stretat emot.

Nådastöten var antagligen när forwarden Ryan Spooner sattes upp på waivers härom dagen. Spooner är en av de stora symbolerna för Chiarellis misslyckande. Oilers fick honom från New York Rangers i utbyte för Ryan Strome i mitten av november. Samme Strome som Oilers i sin tur hade fått från New York Islanders i utbyte för Jordan Eberle sommaren 2017. Eberle gjorde 25 mål och 59 poäng för Islanders i fjol – Strome stannade på 13 mål och 34 poäng och hade bara 1+1 på 18 matcher innan trejden med Rangers. Spooner? Han har 2+1 på 25 matcher i Oilers uniform.

Efter nattens 2–3-förlust mot Detroit Red Wings kom slutligen beskedet många fans har väntat på, för att inte säga krävt. Oilers kommer av allt att döma att sparka Chiarelli inom de närmaste dagarna. Det blir i så fall slutet på en till stora delar mörk epok i klubbens historia.

MISSTAGEN SOM LETT TILL MISÄREN

För att förstå varför han inte får vara kvar – och tillika varför klubben befinner sig där de gör – har jag satt ihop en tidslinje med de händelser som lett till Edmonton Oilers nuvarande misär.

24 april 2015 – Edmonton Oilers anställer Peter Chiarelli som general manager.

27 juni 2015 – Chiarelli värvar backen Griffin Reinhart från New York Islanders i utbyte för ett förstaval och ett andraval i draften. Förstarundevalet, 16:e totalt, använder Islanders till att drafta Mathew Barzal, fjolårets vinnare av Calder Trophy som årets rookie. Reinhart då? Den snart 25-årige backen, draftad som fjärde spelare 2012, gör 29 grundseriematcher och en slutspelsmatch för Oilers. Sedan dess har han varit fast i AHL. Tillhör numera Vegas Golden Knights och håller till i farmarlaget Chicago Wolves.

1 juli 2015 – Chiarelli skriver ett sexårskontrakt med den slovakiske backen Andrej Sekera värt 33 miljoner dollar. Sekera gör 30 respektive 35 poäng under sina första två säsonger i klubben. I fjol begränsades han till 36 matcher på grund av skada. Den här säsongen har 32-åringen fortfarande inte spelat någon match efter att ha slitit av hälsenan i somras. Han har två år kvar på kontraktet.

29 juni 2016 – Chiarelli trejdar Taylor Hall, vald som första spelare i draften 2010, till New Jersey Devils i utbyte för Adam Larsson. Under sin andra säsong med Devils gör Hall 39 mål och 93 poäng och får Hart Trophy som ligans mest värdefulla spelare.

1 juli 2016 – Chiarelli skriver ett sjuårskontrakt med Milan Lucic värt 42 miljoner dollar för att ersätta Taylor Hall.

8 oktober 2016 – Chiarelli trejdar Nail Jakupov, förstavalet i draften 2012, till St. Louis Blues i utbyte för Zach Pochiro och ett villkorligt draftval i tredje rundan 2017. Under sina fyra säsonger i Edmonton gör Jakupov aldrig fler än 33 poäng. Han lyfter i varken St. Louis eller därefter i Colorado Avalanche. Är sedan i somras tillbaka i Ryssland och KHL, där han spelar för SKA Sankt Petersburg. Pochiro gör fyra AHL-matcher för Oilers farmarlag Bakersfield Condors. Befinner sig sedan en tid tillbaka i ECHL.

22 juni 2017 – Chiarelli trejdar Jordan Eberle till New York Islanders i utbyte för Ryan Strome. För resultat av den trejden, se passusen om det i texten ovan.

23 juni 2017 – Chiarelli ger backen Kris Russell ett nytt fyraårskontrakt värt 16 miljoner dollar. Detta ett knappt år efter att ha plockat upp honom helt iskall på free agent-marknaden – i oktober.

2019 – Spooner på waivers, finske målvakten Mikko Koskinen, 30, får ett nytt treårskontrakt värt 4,5 miljoner dollar per säsong – baserat på hur han har presterat i 27 NHL-matcher, Oilers förlorar tre raka matcher. Och Chiarelli får sparken.

Det kommer antagligen att krävas ett par år för att få ordning på den här oredan. Men just i denna stund vet jag att mina vänner i Edmonton mår bättre än de gjort på länge. När jag tidigt i morse frågade en av dem hur reaktionerna på beskedet om Chiarellis avsked hade varit svarade han kort och gott:
”We’re throwing a party!”

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten