Sök
181026 AIK:s Oscar Nord och Karlskronas Lucas Edmonds under ishockeymatchen i Hockeyallsvenskan mellan AIK och Karlskrona den 26 Oktober 2018 i Stockholm. …
Talang

Född i Kanada – men talangen har valt Sverige: ”Det var vad jag behövde som spelare och person”

Han är född och uppvuxen i hockeyns hemland Kanada. Trots det valde Karlskronas forwardstalang Lucas Edmonds att flytta till Göteborg och Sverige som 15-åring för att satsa på hockeyn.
– Jag tyckte att det fanns en bra utvecklingspotential här. Speciellt då i Frölunda som har ett väldigt bra program med sitt hockeygym, säger Edmonds till hockeysverige.se.

Randy Edmonds var på sin tid en skicklig kanadensare som gjorde ett starkt avtryck ibland annat i Team Boro och Olofström. Efter sin tid som spelare har han bland annat tränat Borlänge, Västerås, Mora, HV71, Björklöven och Leksand. Lägg därtill ett antal klubbar i Kanada och Tyskland.

Nu är dessutom hans som Lucas Edmonds på frammarsch i våra svenska ligor. Trots att 17-åringen från North Bay Ontario är född och uppvuxen i Kanada har han spelat fyra U17-landskamper för Sverige förra säsongen. Sedan 2016 har också Edmonds valt att fortsätta sin hockeyutbildning i Sverige. Först med en säsong i Frölunda och nu är han inne på sin andra med Karlskrona.
– När jag var yngre kände jag mig mest som en kanadensare eftersom det är där jag är född och växte upp. Eftersom mamma är svensk har jag även fått kontakt med svensk mat och kultur så känner jag mig idag både som svensk och kanadensare, berättar Lucas Edmonds som har en svensk klassiker som favoritmat.
– Det är svårt att säga vilken som är min favorit eftersom det finns många olika att välja på, men kanske det här vanliga som köttbullar och potatismos, säger Karlskrona-junioren med skratt.

BÖRJADE SPELA HOCKEY I KANADA

Lucas Edmonds började spela hockey i Kanada även om han bott både i Umeå och Leksand då pappa Randy var tränare där.
– Jag började spelade då jag var ganska ung. Pappa var tränare i laget där jag växte upp (East Nipissing). Sedan flyttade jag och pappa till Toronto. Jag spelade i ett starkt lag där (Mississauga Rebels Bantam) och vi vann ligan.
– Efter Toronto åkte jag över till Sverige. Här spelade jag först i Frölunda och sedan Karlskrona.

Vad har pappa betytt för dig som spelare?
– Han har hjälpt mig jättemycket. Exempelvis har han gett mig jättebra feedback efter matcher, vad jag har gjort bra och vad som kan bli bättre.
– Under min uppväxt har han också lärt mig vad jag ska göra då jag är i olika positioner på isen. Han har även lärt mig vad jag ska göra vid sidan av för att förberedda mig på bästa sätt.

Har det varit tufft att ha din pappa som coach?
– Jag tycker att det varit bra eftersom han varit med en del och kan väldigt mycket hockey. Han har gett mig allt det där som han fått med sig genom hockeyn och det har varit bra för mig.


Efter spelarkarriären var pappa Randy tränare i en rad svenska klubbar. FOTO: Björn Tilly/Bildbyrån

”UTVECKLAS BRA HÄR I SVERIGE”

Inför 2016 valde alltså Lucas Edmonds att fortsätta sitt hockeyliv i Sverige.
– Jag tyckte att det fanns en bra utvecklingspotential här. Speciellt då i Frölunda som har ett väldigt bra program med sitt hockeygym. Dessutom har Frölunda bra fys- och isträning. Det var vad jag behövde som spelare och person. Jag tänkte att det kunde vara en bra erfarenhet att ha med mig.

Är det stor skillnad mot hur utbildningen är i Kanada?
– När man är i Kanada och spela ungdomshockey är man på isen kanske bara tre gånger i veckan. Sedan har man några matcher under helgen.
– Jämfört med Sverige är det inte lika bra för här är man på is varje dag, får träna mycket med laget och så vidare. På så vis känns det som man kan utvecklas bra här i Sverige.

Varför valde du att lämna Frölunda för Karlskrona?
– Vi hade ett väldigt bra lag där och jag fick många bra grejer med mig från Frölunda, men jag tänkte att det i Karlskrona fanns bättre möjligheter för mig att få spela mycket, vilket jag ville.
– När jag gick till Karlskrona sa dom också att jag skulle få chansen att spela mycket med J18, men också att om jag skulle göra det bra skulle jag även få spela i J20. Jag kände att det skulle vara en bra erfarenhet att ha med mig.

Lucas Edmonds i A-lagsdebuten mot Pantern. FOTO: Magnus Arwedsson

SPELAT MED FRÖLUNDAS SUPERTALANG

Under sin tid i Frölunda fick Lucas Edmonds spela med en annan Lucas, nämligen jättetalangen Lucas Raymond.
– Han är en jättebra hockeyspelare, väldigt skicklig och han var bra att tävla mot på träningarna. Jag kunde också ta med mig en del saker, en del annorlunda grejer, som jag tyckte han gjorde bra och jag kan ta med mig i mitt spel.

Vad tänker du i första hand på för annorlunda saker?
– Hur han skyddar pucken och det här med att man tror att han ska gå åt ena hållet, men sedan går han åt det andra.

Precis som Rasmus Dahlin har en förmåga att göra?
– Ja, precis, säger Lucas Edmonds med ett lätt skratt.

Lucas Raymond har debuterat för Frölunda i SHL den här säsongen trots att han ännu bara är 16 år, men det är inget som förvånar Karlskrona-forwarden.
– Nej, jag är inte förvånad. Han är en jättebra hockeyspelare så det var bara en tidsfråga innan han skulle vara med.

KLAR FÖR COLLEGESPEL – FRAMTIDEN OSÄKER

Lucas Edmonds har även han debuterat i A-laget, men då för Karlskrona i Hockeyallsvenskan. Totalt har han svarat för ett mål och tre poäng på åtta matcher. Själva debuten kommer inte 17-åringen glömma i första taget.
– Det var efter en J20-match när tränaren sa att han ville ha med mig på matchen hemma mot Pantern. Han sa att jag skulle vara 13:e forward, men om någon skulle bli skadad tyckte han att det var bra om jag var med.
– Jag pratade lite med pappa först. Han var faktiskt här i Sverige då. Jag frågade om han tyckte att jag skulle vara med i A-laget. Han sa: ”får du spela någonting så gå bara ut och gör det bästa du kan och ta vara på den möjligheten”.
– Jag tycker också att jag gjorde det. I andra bytet gjorde jag en assist och i bytet efter gjorde jag mål.

Hur har du annars upplevt din säsong?
– Det har varit lite upp och ner. Lagmässigt gick det inte så jättebra i första delen av säsongen då vi inte vann så många matcher. Jag tycker att vi gör det bättre nu och försöker, precis som förra säsongen, vara med i toppen av fortsättningsserien.
– För min egen del har det inte gått exakt som jag velat, men jag försöker bara kolla framåt och göra det bästa jag kan i varje match.

Vad tycker du inte ha fungerat?
– Framförallt att jag inte har gjort så många poäng som jag brukar göra. Jag fokuserar ändå på att jobba hårt. Gör jag det så vet jag att det kommer att lösa sig och poängen kommer att trilla in snart.

TRedan i december 2017 stod det klart att Lucas Edmonds kommer att spela för UMass (Amherst) i NCAA – men inte förrän säsongen 2020/21. Men när vi frågar honom idag om varför han väljer att åka över dit för att fortsätta sin hockeyutbildning är han mer tveksam.
– Det är just nu lite oklart om jag ska flytta till USA eller vara kvar. Vi får kolla efter säsongen vad Karlskrona säger om jag ska vara med i A-laget eller flytta till USA. Just nu fokuserar jag bara på den här säsongen, avslutar Edmonds.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten