180125 Luleås Patrick Cehlin under uppvärmningen inför ishockeymatchen i SHL mellan Luleå och Färjestad den 25 januari 2018 i Luleå. Foto: SIMON ELIASSON / BILDBYRÅN / Cop 159 …
SHL

Berättar om sjukskrivningen efter hjärnskakningarna: ”Det är lätt att hamna i mörka tankar”

ANNONS

Han har varit hårt drabbad av hjärnskakningar de senaste åren och i oktober sjukskrevs Luleå-stjärnan Patrick Cehlin året ut. Igår kom beskedet att den sjukskrivningen förlängs till sista februari.

Det var i höstens SHL-genrep som Patrick Cehlin, som varit hårt drabbad av hjärnskakningar de senaste åren, åkte på sin senaste smäll mot huvudet. I oktober kom beskedet att han skulle bli sjukskriven året ut. Igår gick Luleå ut på sin hemsida och berättade att sjukskrivningen förlängts till sista februari.
— Det har gått en tid nu sedan jag åkte på senaste smällen och det går framåt. Men jag har fortfarande stunder där jag känner av symptomen mer, vissa dagar mindre. Jag har en långsiktig rehab-plan, men självklart är det tufft att vara vid sidan av, berättar Patrick Cehlin för hockeysverige.se.
— Det är ganska stor ovisshet när man åkt på några smällar och det är lätt att hamna i mörka tankar. Man försöker hålla sig så glad och positiv som möjligt, men det är en mental tuff prövning.

Vad är det för symptom du märker av?
— Det är huvudvärk och, vad ska jag säga….Jag brukar förklara det som en gammal PC som står och brummar och bara låter, så känns det ibland i huvudet. Det är när det blivit för mycket på dagarna och man har svårt att koppla av.

Vad är det för mörka tankar som kommer?
— Först och främst vill man ju må bra. När det tar lite längre tid så börjar man ju…Man är ju väldigt less på det och känner att man blir hämmad som person. Man vill ju göra det man tycker om, hockey och allt annat runtomkring livet. Njuta av dagarna och hänga med kompisar. Det skulle jag inte säga att man gör så där överdrivet mycket.
— Man blir lite personlighetsförändrad och mycket tankar som går i skallen om framtiden och allt. Det kan bli en ganska neråtgående spiral vissa dagar när man kanske tänker för mycket ibland.
— Jag menar, utåt sett så…Det är ju inte så att man går runt med något gips på armen, det är liksom ingen som ser hur man mår på det sättet. Mentalt är det verkligen en prövning, man försöker hålla sig glad och positiv när man träffar folk. Jag vill inte komma in i omklädningsrummet och sitta där och deppa. Man vill ju vara sig själv som man är normalt och jag är en sån kille som älskar att vara i omklädningsrummet och tjoa och tjimma med lagkamrater.

När du har de tyngre dagarna och de mörka tankarna kommer, har du några knep att ta till? Typ ”Tänk på det här” eller liknande.
— Nej, egentligen inte. Det enda jag försöker intala mig själv är att det är en ny dag imorgon. Försöker komma i säng så tidigt som möjligt och få ordentligt med sömn.
— Man får försöka ta det dag för dag och lita på processen.Såna här grejer tar tid och jag vet att jag är i bra händer.

Pratar du med någon annan som har varit eller är i en likande situation?
— Ja. Dels är jag väldigt bra kompis med Andreas Engqvist och Daniel Bång. Vi hörs av till och från. Sen har jag pratat med Sanny Lindström och Mattias Weinhandl. Man utbyter erfarenheter och hör hur det var för dem och hur de har mått. Oftast tycker jag att det är väldigt mycket enklare när man pratar med någon som vet hur det är. Det är inte så många som kan sätta sig in i hur man mår om man inte varit där själv.

Att ni gick ut redan i oktober med att du skulle vara borta fram till minst nyår, var tanken med det att du skulle slippa stressen och alla de här frågorna som tyvärr blir från media om när du kommer vara tillbaka?
— De senaste åren har jag åkt på mycket smällar och läkarna ville väl på något sätt bryta det mönstret. Även om jag mådde hur bra som helst så ville de att jag skulle vara borta en längre period. Då var det lika bra att vara öppen och transparent med det. Först och främst för lagets skull, men även media och att få lämna den stressen. Det blir ju en stress som man inte gärna vill lägga på sina axlar.

HAR GÅTT FRAMÅT

I höstas tipsades Patrick Cehlin om European Brain Centre i Göteborg som sysslar med neuroscience. Han tog kontakt med dem, åkte dit och genomförde olika slags tester där alla kopplingar och nervsystemet i kroppen gicks igenom, saker som ska flyta på för att vi människor ska må bra i vardagen.
— De ville att jag skulle ta det lugnt fram tills jag gör de här testerna igen. De senaste två månaderna har det väl mest bara varit promenader och olika hjärnövningar som jag gör tre gånger om dagen framför tv:n. Jag följer prickar på skärmen och sånt.

Innan jul var Patrick Cehlin nere i Göteborg och gjorde tester igen.
— Det hade gått framåt på många delar. Men det är fortfarande saker som måste bli bättre. Nästa steg blir att komma tillbaka till träningsrutiner. Så nu ska jag börja träna tre gånger i veckan men det är inte att man går in i gymmet igen, utan det är mer övningar som är inriktade mot att väcka kroppen och nervsystemet. Jobba mycket med andning och såna saker. Det är ett program jag kommer följa nu tills jag åker dit igen.

Han berättar att det nya träningsschemat påbörjades igår, måndag, och han nu kommer nu följa det innan ett nytt beslut tas.

Det låter som att du är fast besluten om att ta dig tillbaka till hockeyn?
— Det är därför jag gör det här. Just nu är jag hoppfull om att jag ska lyckas ta mig tillbaka och ge det en chans till.
— Skulle det inte ske nu innan säsongen är över så siktar jag på nästa. Då ska man ju inte vara startklar förrän i början september. Mitt mål är att ta mig tillbaka och spela igen.

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 16 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL