Mina Waxin.
Nyheter

Backstjärnan ska leda Sverige till ny framgång i VM: ”Vi ska vinna alla matcher”

ANNONS

Imorgon drar U18-VM i Japan igång för Sverige. Förra året blev det silver för ”Tjejkronorna” och Modos Mina Waxin är en av spelarna som var med redan då och som ska återupprepa succén. 
– Vår målsättning är att få en medalj. Vi ska vinna alla matcherna, säger hon till hockeysverige.se.

Imorgon bitti klockan fem inleder Sverige Junior-VM i Japan. Förra årets turnering slutade med att dåvarande förbundskaptenen Ylva Martinsens tjejer kom hem med en sensationell silverpeng. Nu är det nya förutsättningar och ett nytt lag. Genrepet för tre dagar sedan mot Tjeckien blev en stor missräkning, förlust med 5-0. Men det är nu allvaret börjar och först ut för svenskorna att möta är Kanada.

VAR MED REDAN IFJOL

Hockeysverige.se fick dagen innan premiären en intervju med Modos Mina Waxin som även var med i förra årets turnering. Hon var inte speciellt nöjd med lagets prestation i genrepet.
– Jag ser den matchen som en lärdom. Vi lärde oss mycket, att det inte går strunta i vissa delar av spelsystemet för då kommer också målen bakåt. Det var en mental match, säger Modo-backen och fortsätter:
– Jag upplevde att allt var halvdant och att matchen inte betydde någonting. Det var mer att ”det är bara en träningsmatch så det är bara att spela av den”. Det var ingen som visade vilja direkt.

Hur ser du på din egen match?
– Jag kunde ha gjort det bättre, men jag drogs med i det här att man inte riktigt ville. Det var en del gnäll och en ganska dålig match mentalt för laget. Det här smittade av sig.

”JAG SKA VISA VÄGEN”

Mina Waxin har varit med i Damkronorna under säsongen där hon haft Ylva Martinsen som förbundskapten, men hon tycker inte omställningen till att nu ha Alexander Bröms varit speciellt stor. Omställningen från spel med Damkronorna till spel med U18-landslaget upplever hon inte heller som något svårt.

– Det har alltid varit en lyx att ha Ylva som tränare. Hon är verkligen superduktig och vet vad hon håller på med. Jag tycker det ändå känns ganska bra nu med. Alex, som är ny, gör också ett bra jobb samtidigt som jag känner det flesta i U18 och ganska inne i laget. Det har inte varit några problem på det sättet.

Hur ser du på din roll i det här laget?
– Att jag har mycket ansvar, får förtroende från ledarna och att jag ska visa vägen. Jag har varit med tidigare och har genom det en hel del erfarenhet.

Kan du känna att du och Lina Ljungblom har en viktig roll i gruppen både på och vid sidan av isen eftersom ni spelat i Damkronorna?
– Ja, vi har en ganska stor roll. Folk tittar på oss på ett annat sätt, kollar på vad vi gör. Ibland kan det faktiskt vara ganska jobbigt att veta om att folk hela tiden kollar på vad vi gör, men det bara att vara sig själv och göra sitt bästa.

Hur ser du själv att du utvecklats som hockeyspelare den här säsongen?
– Förr var jag mer en defensiv back. Nu har jag blivit jätteoffensiv. Jag har fått en ny roll i Modo som är mer offensiv. Jag har lyckats ganska bra i den rollen och gjort mer poäng (15) än vad jag gjort tidigare säsonger. Idag är jag mer en tvåvägsback som kan vara både defensiv och offensiv.


Mina Waxin var med i förra årets turnering och ska visa vägen med sin erfarenhet. Foto: Ronnie Rönnkvist.

”MÅLSÄTTNING ÄR MEDALJ – VI SKA VINNA ALLA MATCHER”

I natt 5.00 svensk tid inleder alltså Sverige med match mot Kanada i det som heter grupp A där samtliga lag går minst till en kvartsfinal.
– Det är bra motstånd och, som du säger, så inleder vi mot Kanada. Det ska bli kul att se hur dom ser ut i år. Laget har ju jobbat mot det här hela säsongen och nu börjar alla bitar falla på plats. Nu får vi se hur det fungerar.
– Vad som blir viktigt om vi ska vinna mot Kanada? Har man en bra grupp som är mycket vunnet redan där. Vi vet att kanadensiskorna är skickliga, men gör vi det vi är bra på, åka skridskor, vara positiva och energirika, så kan vi vinna. Det gäller för oss att jobba med dom detaljerna.

Nu gick det knackigt mot Tjeckien i genrepet, men var är styrkan i gruppen som är på plats i Japan?
– Vi är skridskostarka, så är det, och har en bra gemenskap i gruppen. Alla känner sig trygga med varandra, vilket känns jättebra.

Hur har snacket gått efter den här mindre lyckade matchen mot Tjeckien?
– Det var ett ”wake-up call”. Det funkar inte att skita i delar av spelet och bara spela klart matchen. Alla delar i spelet behövs samtidigt som alla i laget måste vilja vinna och verkligen vilja vara där.

Vad ser du som lagets mål i turneringen?
– Vår målsättning är att få en medalj. Sedan är det steg dit på vägen, att vi ska vinna alla matcherna, ta en match i taget och se vad vi kan förbättra därifrån. Men målet är att vi ska ta en medalj.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch