LÅNG VÄG TILL JVM. Motgångarna har lyft Samuel Ersson till oanade höjder.
Västerås IK

Motgångarna stärkte Juniorkronornas underdog: ”Jag har alltid kommit lite underifrån”

ANNONS

Han kom inte med i TV-pucken, hade få anbud från hockeygymnasierna och släppte in de första skotten han fick emot sig i sin SHL-debut. Samuel Ersson är underdogen som via bakslag och motgångar slagit sig fram underifrån. Nu har hans målmedvetenhet tagit honom till förstaspaden i den svenska JVM-truppen.
– Man lär sig väldigt mycket om sig själv i motgång. Det gör att man växer, säger Samuel Ersson till hockeysverige.se.

VICTORIA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det pratades om frågetecken på den svenska målvaktssidan inför JVM. Tre jämna målvakter som till vardags hör hemma i Hockeyallsvenskan var uttagna till turneringen, så pass jämna att det på förhand inte gick att utse en tydlig förstamålvakt på förhand. Olle Eriksson Eks avstängning förenklade förbundskaptenen Tomas Monténs beslut en aning, men inför premiären mot Finland var det in i det sista oklart om han skulle satsa på Oskarshamns Adam Åhman eller Västerås Samuel Ersson.

Det blev Ersson och resten är som bekant historia.

19-åringen från Falun stod för en stormatch mot Finland. Var stabil mot Slovakien. Höll USA stången tills de olyckliga målen som förvandlade 4–0 till 4–4 under matchens sista tio minuter. Även om Eriksson Ek fick förtroendet mot Kazakstan i den avslutande gruppspelsmatchen tyder allt på att Samuel Ersson gjort vad han behöver för att lägga beslag på förstaspaden inför den stundande kvartsfinalen mot Schweiz.

Att det är just han av de tre jämna målvakterna som lyckats göra det är en historia för sig. Hans väg till JVM har varit allt annat än rak. Det har funnits tillfällen där han kunnat ge upp eller åtminstone tappa suget för allt vad hockey heter. Men i stället har han lyckats vända motgångarna i den unga karriären till något som har stärkt honom.
– Jag har alltid kommit lite underifrån, men det är inte negativt, det ger väldigt mycket, säger han när vi ses på spelarhotellet i Victoria under en matchfri dag.
– Man lär sig väldigt mycket om sig själv i motgång och det känns inte som att jag skulle vilja ändra på någonting. Alla de här motgångarna gör att man växer.

RATADES I TV-PUCKEN

Vad är då motgångarna han talar om? Det finns ett par stycken som sticker ut.
– Jag kom inte med i TV-pucken och det var jättejobbigt, berättar han och syftar på petningen från Dalarnas lag inför turneringen 2014.
– Sedan var det hockeygymnasierna och att det var svårt att komma in någonstans. Brynäs var det enda stora hockeygymnasiet jag kom in på. De gav mig chansen när ingen annan gjorde det. Jag har jättemycket att tacka dem och framför allt Pecka Alcén för. Då var det ingen som trodde på mig mer än dem.

Den tredje motgången är kanske lite mer offentlig. 26 oktober 2017 kastades han som nybliven 18-åring in mellan Brynäs stolpar i en SHL-match mot Färjestad sedan Felix Sandström tvingats utgå skadad. Där släppte han in de två första skotten han fick emot sig.
– Där och då är det såklart jäkligt jobbigt, men det är också där någonstans man växer som person, säger han eftertänksamt och menar att de tidigare motgångarna hjälpte honom vidare.
– Det är där man har nytta av att man har varit i liknande svackor för. Man vet hur man reagerar och hur man ska ta sig ur dem.
Färjestad firar efter att ha gjort mål på Samuel Ersson i hans SHL-debut.
Foto: Bildbyrån/Simon Hastegård

”LUGN, TRYGG – TAR DET SOM BJUDS”

Många målvakter använder sig i dag av mentala coacher för att finna det inre lugnet som krävs för att hantera pressen i hockeyns mest utsatta position. Men Samuel Ersson har valt en lite annan väg. Föräldrarna Lena och Hans har tagit rollerna som coacher för honom.
– Det är det som har funkat allra bäst för mig. Det är inför dem jag kan släppa ut alla tankar och prata av mig. Man får ha dem som bollplank och det har hjälpt väldigt mycket, säger han och fördjupar resonemanget:
– De känner mig som person innan och utan och vet att jag har en tendens att ta ut sorger i förskott. De är bra på att få mig att se saker för vad de är, inte gå händelserna i förväg. Vara positiv. Något så enkelt som att vara positiv gör så otroligt mycket.

Ett bevis för att han lyckats hålla sorger och negativa tankar på avstånd är den bild förbundskaptenen presenterar av honom.
– Han är lugn, trygg och är den typen av spelare som tar det som bjuds. Får han en match tar han en match får han tre tar han tre. Han har den approachen att det är här och nu och inget längre fram, säger Montén om sin förstakeeper.

Den approachen har han fått slita för – med support från sina närmaste och käraste.
– Det är väl därför jag tagit hjälp av mina föräldrar på det sättet. Inför dem kan jag verkligen prata av mig, släppa alla spärrar och få ur all skit ur systemet. Det är någonstans där man kan ladda om batterierna i huvudet och tänka i nya banor. För när man tänker på det är det ju ganska jobbigt att tänka positivt. Ibland vill hjärnan bara vara deppig och se det negativa. Då måste man arbeta för att vara positiv, skrattar han.


Foto: Bildbyrån/Magnus Lejhall

”DET GÖR DET EXTRA STORT FÖR MIG”

Närmast väntar kvällens kvartsfinal mot Schweiz. En nog så tuff nöt att knäcka för Juniorkronorna. Samuel Ersson försöker hålla sig nollställd inför vad som kommer att vara karriärens hittills viktigaste match.
– Jag ser bara dag för dag, match för match och vad som kommer. Det har varit en process där vi kommit ihop oss som lag och där vi ser att när vi spelar som vi ska kan vi slå alla lag. Men vi måste spela på vår toppnivå, spela på hundra procent för att kunna ha chansen. USA-matchen var nyttig för oss på flera sätt. Vi ser att vi kan slå alla lag när vi spelar som vi ska, men också att om vi släpper på gasen det allra minsta då svänger det.

Handen på hjärtat, kunde du föreställa dig att du skulle vara här där du är just nu inför säsongen?
– På ett sätt ja, det är klart att på något sätt måste man göra det för att man tror på sig själv för att det ska kunna ske. Någonstans gjorde jag det, men jag har haft en jäkligt stort utveckling hela säsongen och det har varit jätteroligt.
– Jag har haft målbilden att spela JVM sedan jag var väldigt liten. Det har varit en väldigt lång process och det kanske är det som gör det extra stort för mig. Jag kom in på slutet och försöker bara njuta av det.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch