Sök
LÅNG VÄG TILL JVM. Motgångarna har lyft Samuel Ersson till oanade höjder.
Västerås IK

Motgångarna stärkte Juniorkronornas underdog: ”Jag har alltid kommit lite underifrån”

Han kom inte med i TV-pucken, hade få anbud från hockeygymnasierna och släppte in de första skotten han fick emot sig i sin SHL-debut. Samuel Ersson är underdogen som via bakslag och motgångar slagit sig fram underifrån. Nu har hans målmedvetenhet tagit honom till förstaspaden i den svenska JVM-truppen.
– Man lär sig väldigt mycket om sig själv i motgång. Det gör att man växer, säger Samuel Ersson till hockeysverige.se.

VICTORIA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det pratades om frågetecken på den svenska målvaktssidan inför JVM. Tre jämna målvakter som till vardags hör hemma i Hockeyallsvenskan var uttagna till turneringen, så pass jämna att det på förhand inte gick att utse en tydlig förstamålvakt på förhand. Olle Eriksson Eks avstängning förenklade förbundskaptenen Tomas Monténs beslut en aning, men inför premiären mot Finland var det in i det sista oklart om han skulle satsa på Oskarshamns Adam Åhman eller Västerås Samuel Ersson.

Det blev Ersson och resten är som bekant historia.

19-åringen från Falun stod för en stormatch mot Finland. Var stabil mot Slovakien. Höll USA stången tills de olyckliga målen som förvandlade 4–0 till 4–4 under matchens sista tio minuter. Även om Eriksson Ek fick förtroendet mot Kazakstan i den avslutande gruppspelsmatchen tyder allt på att Samuel Ersson gjort vad han behöver för att lägga beslag på förstaspaden inför den stundande kvartsfinalen mot Schweiz.

Att det är just han av de tre jämna målvakterna som lyckats göra det är en historia för sig. Hans väg till JVM har varit allt annat än rak. Det har funnits tillfällen där han kunnat ge upp eller åtminstone tappa suget för allt vad hockey heter. Men i stället har han lyckats vända motgångarna i den unga karriären till något som har stärkt honom.
– Jag har alltid kommit lite underifrån, men det är inte negativt, det ger väldigt mycket, säger han när vi ses på spelarhotellet i Victoria under en matchfri dag.
– Man lär sig väldigt mycket om sig själv i motgång och det känns inte som att jag skulle vilja ändra på någonting. Alla de här motgångarna gör att man växer.

RATADES I TV-PUCKEN

Vad är då motgångarna han talar om? Det finns ett par stycken som sticker ut.
– Jag kom inte med i TV-pucken och det var jättejobbigt, berättar han och syftar på petningen från Dalarnas lag inför turneringen 2014.
– Sedan var det hockeygymnasierna och att det var svårt att komma in någonstans. Brynäs var det enda stora hockeygymnasiet jag kom in på. De gav mig chansen när ingen annan gjorde det. Jag har jättemycket att tacka dem och framför allt Pecka Alcén för. Då var det ingen som trodde på mig mer än dem.

Den tredje motgången är kanske lite mer offentlig. 26 oktober 2017 kastades han som nybliven 18-åring in mellan Brynäs stolpar i en SHL-match mot Färjestad sedan Felix Sandström tvingats utgå skadad. Där släppte han in de två första skotten han fick emot sig.
– Där och då är det såklart jäkligt jobbigt, men det är också där någonstans man växer som person, säger han eftertänksamt och menar att de tidigare motgångarna hjälpte honom vidare.
– Det är där man har nytta av att man har varit i liknande svackor för. Man vet hur man reagerar och hur man ska ta sig ur dem.
Färjestad firar efter att ha gjort mål på Samuel Ersson i hans SHL-debut.
Foto: Bildbyrån/Simon Hastegård

”LUGN, TRYGG – TAR DET SOM BJUDS”

Många målvakter använder sig i dag av mentala coacher för att finna det inre lugnet som krävs för att hantera pressen i hockeyns mest utsatta position. Men Samuel Ersson har valt en lite annan väg. Föräldrarna Lena och Hans har tagit rollerna som coacher för honom.
– Det är det som har funkat allra bäst för mig. Det är inför dem jag kan släppa ut alla tankar och prata av mig. Man får ha dem som bollplank och det har hjälpt väldigt mycket, säger han och fördjupar resonemanget:
– De känner mig som person innan och utan och vet att jag har en tendens att ta ut sorger i förskott. De är bra på att få mig att se saker för vad de är, inte gå händelserna i förväg. Vara positiv. Något så enkelt som att vara positiv gör så otroligt mycket.

Ett bevis för att han lyckats hålla sorger och negativa tankar på avstånd är den bild förbundskaptenen presenterar av honom.
– Han är lugn, trygg och är den typen av spelare som tar det som bjuds. Får han en match tar han en match får han tre tar han tre. Han har den approachen att det är här och nu och inget längre fram, säger Montén om sin förstakeeper.

Den approachen har han fått slita för – med support från sina närmaste och käraste.
– Det är väl därför jag tagit hjälp av mina föräldrar på det sättet. Inför dem kan jag verkligen prata av mig, släppa alla spärrar och få ur all skit ur systemet. Det är någonstans där man kan ladda om batterierna i huvudet och tänka i nya banor. För när man tänker på det är det ju ganska jobbigt att tänka positivt. Ibland vill hjärnan bara vara deppig och se det negativa. Då måste man arbeta för att vara positiv, skrattar han.


Foto: Bildbyrån/Magnus Lejhall

”DET GÖR DET EXTRA STORT FÖR MIG”

Närmast väntar kvällens kvartsfinal mot Schweiz. En nog så tuff nöt att knäcka för Juniorkronorna. Samuel Ersson försöker hålla sig nollställd inför vad som kommer att vara karriärens hittills viktigaste match.
– Jag ser bara dag för dag, match för match och vad som kommer. Det har varit en process där vi kommit ihop oss som lag och där vi ser att när vi spelar som vi ska kan vi slå alla lag. Men vi måste spela på vår toppnivå, spela på hundra procent för att kunna ha chansen. USA-matchen var nyttig för oss på flera sätt. Vi ser att vi kan slå alla lag när vi spelar som vi ska, men också att om vi släpper på gasen det allra minsta då svänger det.

Handen på hjärtat, kunde du föreställa dig att du skulle vara här där du är just nu inför säsongen?
– På ett sätt ja, det är klart att på något sätt måste man göra det för att man tror på sig själv för att det ska kunna ske. Någonstans gjorde jag det, men jag har haft en jäkligt stort utveckling hela säsongen och det har varit jätteroligt.
– Jag har haft målbilden att spela JVM sedan jag var väldigt liten. Det har varit en väldigt lång process och det kanske är det som gör det extra stort för mig. Jag kom in på slutet och försöker bara njuta av det.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten