Sök
Brett Leason
Nyheter

Ratad i två NHL-drafter – nu ska han skjuta Kanada till JVM-guld

Det hör inte direkt till vanligheterna att Kanada har en odraftad spelare i JVM. När det väl händer är det en underårig spelare som inte hunnit draftas ännu. Men i år finns det ett undantag. Brett Leason är JVM-stjärnan som bryter all logik.

Sverige brukar inte ha en hel JVM-trupp av draftade spelare. I år är exempelvis varken Rickard Hugg eller Samuel Fagemo valda av NHL-klubbar, trots att de varit tillgängliga för draften. Men i Kanada brukar samtliga spelare vara tingade av de 31 NHL-klubbarna, om de har åldern inne. De flesta av dem i de inledande två, tre rundorna dessutom. I årets trupp är två spelare odraftade. En av dem, Alexis Lafrèniere, är för ung och får inte väljas förrän sommaren 2020. Då väntas han däremot gå etta. Den andra, Brett Leason, har en helt annorlunda historia.

Alexis Lafrèniere

Till skillnad från megalöftet Alexis Lafrèniere, som alltså inte är tillgänglig för NHL-klubbarna förrän om 1,5 år, har han nämligen ratats. Två gånger om. 534 spelare har valts i de båda NHL-drafterna. 534 spelar har, enligt de 31 NHL-organisationerna, sett mer spännande ut och varit mer troliga NHL-spelare än Brett Leason. ”Han är säkert för liten”, är det lätt att tänka då. Men icke. Leason mäter 193 centimeter och väger 90 kilo, så det är inte anledningen. Han har helt enkelt ansetts för dålig.

POÄNG I 30 RAKA

Leason har aldrig representerat ett juniorlandslag, tidigare i sin karriär. Han fanns inte med i Hockey Canadas talangproblem för U17- eller U18-spelare. Han bjöds inte ens in till ”Summer Showcase” i augusti, där Kanadas största talanger årligen bjuds in som en första-audition till JVM. Nu är det januari och Brett Leason är helt plötsligt en av Kanadas största juniorstjärnor.

Utveckligen har skett i raketfart för 19-åringen. Efter att ha ratats i NHL-draften under två år har han den här säsongen blivit en superstjärna i den kanadensiska juniorligan WHL. Med sina 64 poäng på 31 matcher, ett snitt på 2,06 poäng per match, är han den näst mest effektiva poängplockaren i ligan. Bara Vegas upphajpade superlöfte Cody Glass, med ett snitt på 2,08, är bättre. Förra säsongen landade Leason på 33 poäng på 66 matcher.

Efter en urstark inledning på säsongen, med poäng i de 30 (!) inledande matcherna, fick han chansen i juniorlandslaget i matchserien mot Ryssland och visade per omgående vilken klasspelare han är.
– Han stack ut i serien mot Ryssland och imponerade verkligen med sitt sätt att jobba längs sargen, hur han fick pucken till lagkompisarna, men också hur han åkte skridskor. Jag såg honom spela litegrann förra säsongen och hans skridskoåkning har verkligen utvecklats under sommaren, säger förbundskapten Tim Hunter.

”TRODDE INTE DET VAR REALISTISKT”

Helt plötsligt var den tidigare okände 19-åringen ett namn som var högaktuellt för JVM-truppen. Något han aldrig ens vågade tro på själv.
– Det känns väldigt bra. Det har alltid varit en dröm att få spela i landslaget, så det känns roligt att få kämpa för det. Jag trodde inte det var realistiskt, sade han själv tidigare under säsongen.
– Jag kom in i den här säsongen med ett bättre självförtroende så jag trodde jag skulle ha en bra säsong. Men inte på den nivå jag ligger på nu. Jag trodde jag skulle kunna göra en poäng per match, eller kanske lite mer än så, men jag trodde inte på något i närheten av det här.

Den Calgaryfödde forwarden medger att det faktum att han ratats vid NHL-drafterna har varit en extra sporre för honom, i jakten på att få ett genombrott.
– Det har motiverat mig att försöka bli så bra jag kan. Nu spelar jag med ett bra självförtroende och coachen ger mig mycket frihet.

TREJDADES – MOT ETT TREDJERUNDEVAL

Nu är det många som tror att Brett Leason kommer gå relativt tidigt i draften, vilket är ovanligt för en spelare som inte är förstaårstillgänglig. Han ser ut att kunna bli ett närmast unikt fall. De scouter som tidigare viftat bort honom har tvingats kasta ett nytt öga på honom. Men de är som sagt inte ensamma. Efter den strålande säsongen, och ett hittills mycket starkt JVM, lär konkurrensen vara stor. Hittills under turneringen har han gjort fem poäng (3+2) på fyra matcher. Med det är Prince Albert Raiders-stjärnan fyra i den interna poängligan, bakom storlöftena Morgan Frost, Maxime Comtois och tidigare nämnda Cody Glass.

Det var en trejd i juniorligan, under förra säsongen, som fick fart på Leasons karriär. Han inledde förra säsongen i Tri-City Americans men gjorde då bara ett mål på tolv matcher innan flyttlasset gick till Prince Albert Raiders, där det blev 32 poäng på 54 matcher. Prince Albert betalade ett tredrundeval i draften för spelaren som nu är en av ligans allra bästa. Trejden gick av stapeln för 14 månader sedan.
– Jag var begraven ganska långt ned i en väldigt erfaren forwardssida. När jag bytte klubb såg jag chansen att få spela mer, och att få spela mitt spel. Efter jul började jag komma igång och det har bara fortsatt in i den här säsongen.

”HAN ÄR BEVISET”

Men hur är det egentligen möjligt att en spelare som ratas till förmån för 534 andra, och som för ett år sedan inte var värd mer än ett tredjerundeval i en juniorliga, kan vara en av JVM:s bästa spelare? Hans coach Marc Habscheid var åtminstone tydlig med vad han krävde av Brett Leason när han anlände till sin nya klubb: Du måste spela ditt spel.
– Det här är en bra läxa för alla. Bara för att du inte blir draftad som 17-åring så kan du fortfrande spela i NHL. Du måste bara tro på dig själv och jobba på ditt spel. Det är Brett Leason ett bevis på. Du kan fortfarande lyckas. Ge inte upp.

Nu ska sagan om Brett Leason få ett lyckligt juniorslut. I natt möter han och de övriga kanadensiska stjärnorna guldutmanaren Finland i kvartsfinalen. Då är den tidigare förbisedda och okända Calgarysonen en av spelare som förväntas leda Kanada förbi finländarna, till en möjlig semifinal mot Juniorkronorna.

Källor: WHL.ca, The Globe and mail, Sportsnet.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten