Lucas Raymond.
SHL

Jättetalangen inspireras av Rasmus Dahlins resa: ”Han har verkligen visat vägen”

ANNONS

Frölunda avslutade sitt 2018 med en övertidsförlust, men för Lucas Raymond fanns det ändå anledningar att vara glad efter söndagens match mot Rögle. Med två mål på två matcher har han visat att han vill in i SHL-truppen på allvar. Och där inte orimligt att tro att rookiekontaktet är säkrat innan säsongen är över.
– Jag ska spela så bra som jag kan så får vi se vad det leder till, säger den 16-årige talangen till hockeysverige.se.

GÖTEBORG (HOCKEYSVERIGE.SE)

Hösten 2016 var det en 16-årig backtalang med en indian på bröstet som tog SHL-världen med storm. Två år senare är blickarna vända mot en annan 16-åring. En forward denna gång, men indianen på bröstet är densamma. Lucas Raymond har gjort entré.

Jämföra sig med Rasmus Dahlin vill han dock inte göra.
– Rasmus är redan en av världens bästa backar, han var ett extremfall, säger urgöteborgaren som spelat i Frölunda hela sitt liv.

Hittills har Raymond gjort hela 29 poäng på 23 spelade matcher i Frölundas J20-lag den här säsongen. Utöver det har den smidige forwarden gjort sex SHL-framträdanden och tre CHL-diton. Med sitt välutvecklade spelsinne, sitt hårda arbete och sin exceptionella teknik har han väckt intresset hos såväl Frölundasupportrar som hockeyentusiaster över hela landet. Speltiden har ökat successivt och i söndagens match mot Rögle gjorde han sitt andra SHL-mål – det första på hemmaplan.
– Det var riktigt kul. Jag började spela på den här rinken (pekar mot isen i Wallenstamshallen) när jag var tre år och kollat på A-laget ända sedan dess. Så att få göra det på hemmaplan var grymt roligt. Men det tas ju bort lite i och med förlusten såklart, säger forwarden och tillägger att han blir riktigt sur och deppig om han inte vinner.

”JAGAR INGA MINUTER”

Under barndomen hade han idoler som Joel Lundqvist, Fredrik Pettersson och Johan Sundström. Spelare han träffat genom åren, när A-laget fortfarande tränade i lokalerna under Valhalla.
– De var väldigt bra förebilder utanför isen också och grymt schyssta allihopa.

Hur är det att helt plötsligt stå på samma is som idolen Joel Lundqvist?
– Det är lite overkligt när man tänker på det egentligen. Men när man är på isen tänker man inte på det så mycket. Han är en grymt duktig spelare och nästan ännu bättre ledare.

Lucas Raymond blir fortfarande nervös. Efter nio matcher är han fortfarande pirrig när det vankas spel med seniorerna. Men precis som för många andra släpper nervositeten så fort han tar matchens första skär.
– Då har man bara tankarna på att spela bra och försöka vinna, säger 16-åringen, som nu är uppe i drygt 50 spelade SHL-minuter.

Är målet att nå 100 spelade minuter, och därmed rookiekontrakt, redan denna säsong?
– Det finns inget uppsatt mål på hur många minuter jag ska nå, utan jag försöker bara spela på och spela så bra som jag kan så får vi se vad det leder till. Jag jagar inga minuter, det får komma som det kommer.

Känner du att det hade gått för fort att nå dit redan denna säsong?
–  Nej, det hade ju varit jätteroligt. Men vi får se hur det utvecklats, man kan inte veta vad som händer i framtiden. Men det känns bara bättre och bättre för varje match.

”KUL OCH SMICKRANDE”

När Rasmus Dahlin hamnade i hetluften för två år sedan tyckte han först att det var svårt att hantera uppmärksamheten, men han lärde sig snabbt att handskas med den. Under de senaste dagarna har Lucas Raymond gjort flertalet intervjuer, både till artiklar och i tv-sändningar, och precis som sin förre lagkamrat ska han nu lära sig att hantera uppståndelsen.
– Jag försöker att inte tänka på det. Sedan var ju Rasmus ett extremfall, han hade ju extremt mycket intervjuer. Det är självklart kul och smickrande, men jag försöker bara stänga av det så mycket som möjligt.

Hur mycket har du inspirerats av Rasmus Dahlin och hans resa?
– Jag tror alla i Frölunda har gjort det. Han har verkligen visat vägen, hur det går till både på och utanför isen. Han visar att man kan komma långt från denna föreningen, att man får en sjukt bra utbildning här. Så det är klart man tittar mycket på honom. Han har verkligen visat för alla i Frölunda hur mycket som krävs, han stannade och körde extra hela tiden. Så han är verkligen en förebild.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch