Sök
Lucas Elvenes
Rögle BK

Juniorkronornas lustigkurre har hittat sitt framgångsrecept: ”Kände att ‘det här är jag'”

Med efternamnet Elvenes kommer förväntningar. Med en offensiv spelstil kommer pressen. Receptet för att lyckas? Att alltid vara sig själv.
– Man ska aldrig vara något man inte behöver vara. För min egen del har det alltid gått bäst när jag har varit mig själv från första början, säger Lucas Elvenes till hockeysverige.se. 

VICTORIA (HOCKEYSVERIGE.SE)

Att följa framgångsrika föräldrars skridskoskär och på egen hand skapa sig en egen hockeykarriär är inte alltid det lättaste. Att dessutom följa en farfars, farbröders och en brors gör inte det hela lättare. Lucas Elvenes har genom att vara sig själv lärt sig uppskatta och hantera allt det där. Och nu representerar 19-åringen Sverige i Junior-VM.
– Det är superskoj. Det är galet, speciellt här i Kanada är det extra coolt. Det är bland det häftigaste jag någonsin kommer att uppleva, säger Elvenes. 

Tyngre var det i höstas. Från att ha varit ordinarie fick Elvenes plötsligt sparsamt med speltid i Rögle. I samma veva uppdagades en schism mellan honom och tränaren Cam Abbott.
– Det var en jättetuff period. Jag vill mest bara spela. Jag var trött på att bara träna och alltid vara utanför laget. Jag pratade väldigt mycket med min pappa, mamma, bror och min agent. Det var tufft, men jag har lärt mig mycket av det. 

Det var till och med tal om ett klubbyte, något som däremot aldrig blev verklighet.
– Det är jätteskönt att vara kvar i Rögle. Det är där jag vill vara och jag är glad att vi redde ut det till slut. Vi hade en diskussion, det är inget att ljuga om, men nu kommer vi överens. Jag får spela och jag trivs.

Är det svårt att vara sig själv efter en sådan grej? Du har ju trots allt en ganska utmärkande spelstil?
– Jag har alltid varit mig själv, även under den här tiden, och det kommer jag alltid att vara. Det känns som att de mer accepterat mig för den jag är nu.

Lucas Elvenes är alltid sig själv. Han gillar att stå i centrum, dram skämt och höras och synas.

Är du lagets ”pajas” här under JVM?
– (Haha), Ja det är jag nog. Men samtidigt när det väl gäller är jag såklart seriös, det är mer när vi har ledigt eller något sådant som jag tar fram den vanliga Lucas. 

Att synas gillar han inte bara att göra utanför isen. 

På den utmärker han sig med sina ibland lite våghalsiga dragningar och finurliga passningar. Även om alla inte hamnar rätt tvivlar han aldrig på att försöka igen. Och igen.
– Någon gång kommer det gå hem. Det har jag ju märkt, några går alltid hem för när de väl gör det blir det mål. Så det kommer jag aldrig sluta med. 

Samtidigt är det de egenskaperna som gjort att han tagit sig dit han gjort och att han får förtroende i både Rögle och i Juniorkronorna.
– Jag tror att jag får spela för min offensiva bit. Jag spelar ett riskfyllt spel, jag vill gärna hitta de avgörande passningarna, dribblar gärna av en gubbe eller två. Jag tror att det är det som sticker ut mest med mig.

Lucas Elvenes med pucken i en match mot Brynäs i SHL.

ETT NAMN SOM FÖRPLIKTIGAR 

Som för så många andra hockeyspelare började Lucas Elvenes karriär på gatan. Det var genom landhockeyn han först utvecklade sitt numera fina spelsinne och sin iögonfallande teknik. Men en stor del av hans talang ligger också i generna. 

I Ängelholm är efternamnet ’Elvenes’ förknippat med Rögle BK. Lucas farfar Björn Elvenes var den första att dra på sig den grönvita tröjan, och efter honom de tre bröderna Stefan, Roger och Tord. Stefan, som är Rögles främsta målskytt genom tiderna är pappa till Lucas och Ludvig som numera spelar i Modo.

Att ha Elvenes på ryggen betyder därför en hel del i Ängelholm, men ger på ett sätt också en hel del villkorslös kärlek.
– Jag tycker det är kul. Man får fler ögon på sig, så jag tycker bara att det är positivt. 

Fansen ställde sig genast bakom Lucas under den något stormiga perioden i höstas, och när han för två år sedan fick göra A-lagsdebut dammade Rögleklacken av en ramsa som ekade högt under den äldre Elvenes-generationens storhetsdagar.
– Jag tror jag bara gjorde en bra backcheck i mitt första byte och direkt hörde man ”Oh Ah Elvenes” från läktaren. Det var mäktigt, att få höra sitt eget namn.

Till sättet och utseendet är Lucas så nära pappa Stefan han kan komma, på isen vill han däremot hellre jämföra sig med Roger.
– Jo, men pappa var målskytt, ”Ludde” är målskytt. ”Rogge” var spelfördelare och det är jag också. Det är en bra ”kombo”.
– Jag är en ”passa först-spelare”. Jag har blivit det. Det blev så i Oskarshamn förra året. Då kände jag att ”det här är jag”

Pappa ”Stass” till vänster och farbror ”Rogge” till höger. FOTO: Bildbyrån

”MÅSTE BLI STARKARE”

Lucas Elvenes inledde förra säsongen i IK Oskarshamn i HockeyAllsvenskan, men kom tillbaka till Rögle vid jul. Väl där visade han att han tagit stora kliv i utvecklingen och blev en uppiggande injektion i Rögle som säkrade nytt SHL-kontrakt. Men Elvenes ska längre än så – helst till NHL och Vegas Golden Knights som draftade honom som nummer 127 totalt 2017.
– Det var jättehäftigt att bli draftad. Jag kollade på draften, men när jag inte blev vald la jag undan mobilen. Sen plötsligt fick jag massa SMS och det var såklart jätteskoj att det blev just Vegas. Ett nytt lag, en cool stad och häftig klubb, menar Lucas.

Han skrev ett treårigt rookiekontrakt med NHL-klubben i somras, men är utlånad till moderklubben Rögle. Vegas försöker etablera sig i NHL och upprepa Stanley Cup-finalsuccén från förra säsongen. Men Elvenes är inte orolig för att det kommer hålla dem tillbaka från att släppa fram talanger.
– Jag får intrycket över att de vill släppa fram yngre. Speciellt genom vika scouter och de som tar hand om en. De vill ha upp sina prospect och till slut tror jag att de kommer vilja spela dem mer. Det kände jag när jag var på försäsongscampen. Man får chansen och den måste man ta. 

Om och när Elvenes eventuellt får chansen står än så länge skrivit i stjärnorna och talangen från Ängelholm vet ännu inte vad nästa steg i karriären kommer bli.
– Jag har inte bestämt mig över det. Det är något som får komma. Sedan är det klart man kanske vill ta ett år till hemma, jag känner mig redo för NHL men samtidigt vill jag bli lite starkare. 

Och fortsätta vara sig själv. 

Idag 19:00
Örebro HK - Luleå HF
1 2.80
X 4.10
2 2.30
Idag 19:00
IK Oskarshamn - IF Malmö Redhawks
1 3.10
X 4.20
2 2.15
Idag 19:00
Färjestads BK - Växjö Lakers HC
1 1.87
X 4.45
2 3.75
Idag 19:00
Linköping HC - Rögle BK
1 3.00
X 4.05
2 2.20
Idag 19:00
Leksands IF - Djurgårdens IF
1 2.90
X 4.15
2 2.25
Idag 19:00
Frölunda Indians - Brynäs IF
1 1.83
X 4.30
2 3.95
Fredag 19:00
BIK Karlskoga - Almtuna IS
1 1.43
X 5.50
2 5.20
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten