Isac Brännström.
SHL

Brännström börjar hitta rätt efter petningen: ”Känner mig hemma”

ANNONS

Isac Brännström håller fortfarande på att anpassa sig till seniorhockey. Han öste in poäng i juniorligorna men har inte fått det att lossna i A-laget. Efter att ha blivit petad och fått begränsat med istid i säsongens inledning börjar 20-åringen nu hitta rätt i klubben.
– Just nu känns det väldigt bra i HV, jag känner mig hemma här, säger han till hockeysverige.se. 

JÖNKÖPING (HOCKEYSVERIGE.SE)
Under fredagskvällen tog HV71 sin tredje raka seger efter att ha besegrat Malmö med 3-1. Det är klubbens sjätte seger på åtta matcher och man avancerar ytterligare i tabellen till en nionde plats. HV:s Isac Brännström är naturligtvis nöjd med lagets insats.
– Otroligt skön och viktig seger, vi behöver varje poäng vi kan få. Vi har tagit flera trepoängare här på slutet och jag tycker att vi spelar riktigt bra just nu, säger han.

Brännström själv hade ett par chanser i matchen när han bröt in framför mål men lyckas inte förvalta sina läge och lämnade matchen poänglös men är positiv till den egna insatsen.
– Jag tycker jag spelar bra ikväll. Till skillnad från början av säsongen så tycker jag att jag skapar mer och tar mig till farligare lägen och tar fler skott. Jag tycker att jag har spelat bra de senaste matcherna och jag trivs i min kedja med (Johan) Johnsson och (Andreas) Thuresson.


Isac Brännström firar efter att ha gjort mål för HV71, totalt har han gjort fyra mål för klubben. Foto: Bildbyrån/Jonas Ljungdahl

Isac Brännström fostrades i Nässjö tillsammans med lillebrorsan Erik och tog sedan klivet vidare till HV71:s juniorlag. 20 år gammal gör han sin första hela säsongen som senior och hittills har det blivit två mål på 26 matcher för Brännström den äldre. Det är samma antal som han noterades för under sina 30 matcher i HV-tröjan förra säsongen.
– Jag hade lite begränsat med istid i början av säsongen, tycker ändå att jag har spelat bra. Jag känner att jag bidrar mer nu än jag gjorde tidigare på säsongen. Då spelade jag mer ”safe” och bidrog inte så mycket framåt. Nu känns det mycket bättre och jag jobbar mer med fötterna, vrider och vänder lite på motståndarna mer. Början var bra men nu är det ännu bättre.

PETAD – KRIGAT SIG TILLBAKA

Istiden har varit ett problem för Brännström som är den ordinarie forward i HV71 som snittar minst tid på isen per match med 7:25 minuter. I vissa matcher har han inte fått spela överhuvudtaget utan tvingats titta på matchen från antingen bänken eller läktaren. Efter det har han däremot tagit chansen igen och fått spela mer och imponerat spelmässigt, även om poängen inte alltid har trillat in.
– Nu på senaste tiden har jag ändå legat över tio minuter per match. Det är klart att det blir lättare att komma in i det när man får spela mer kontinuerligt. Sedan tycker jag ändå att jag gjort det okej med den istiden jag fått. Men det är klart att mer speltid ger bättre förutsättningar så det känns kul att få spela mer.

Hur kändes det att bli petad?
– Väldigt tungt, jag fick verkligen kriga för att ta mig tillbaks. Vi var inne i en tuff period där också och förlorade många matcher så man ville ju in och hjälpa till. Det var tufft att sitta på bänken och tvingas titta på, jag har krigat här på gymmet och träningar och stannat extra så nu känns det som att det äntligen ger resultat.
– Jag försöker alltid ge järnet, ge hundra procent varje dag jag kommer in hit. Får man inte spela så kan jag inte påverka mer än att göra mitt jobb. Nu har jag fått tillbaka förtroendet och jag tycker att jag har tagit tag i det mer.

”HV ÄR VERKLIGEN MIN FAVORITKLUBB”

Förra säsongen lånades han ut till Tingsryd för att få spela mer och få mer erfarenhet av seniorspel. Han fick även spela i HV:s J20-lag och snittade där över en poäng per match i såväl grundserien som slutspelet. 20-åringen känner däremot inte att han är i behov att lånas ut igen för att få mer speltid.
– Just nu känns det inte aktuellt med en utlåning för jag har fått spela mer på senaste tiden.
– Det är klart att om jag skulle gå till en annan klubb så hade jag kanske fått spela powerplay och sådär. Just nu känns det väldigt bra i HV och jag får spela i tredjelinan, jag känner mig hemma här.

Isac Brännströms kontrakt med HV71 går ut efter säsongen. Än vet inte han inte hur det blir för egen del när pucken släpps för säsongen 19/20 men han är däremot väldigt klar med vad han vill.
– Helst av allt vill jag vara kvar här. Jag växte upp med HV71, varit och kollat på många matcher här i Kinnarps och kollade alltid på tv hemma när jag kunde. Jag har följt HV i alla år och det är verkligen min favoritklubb. Det är klart att jag vill stanna kvar här.


Isac Brännström tillsammans med lillebrorsan Erik Brännström i HV-tröjan i en match mot Leksand 2017. Foto: Bildbyrån/Daniel Eriksson

”STOLT ÖVER LILLEBRORSAN”

Isac ingår verkligen i en hockeyfamilj. Pappa Niklas Brännström spelade 341 matcher i Elitserien för fyra klubbar, bland annat HV71. Mer känd är däremot Isacs ett år yngre bror Erik Brännström. Erik har spenderat årets säsong i AHL för Vegas farmarlag Chicago Wolves efter att ha imponerat stort i HV71 förra säsongen. Han är även lagkapten för Juniorkronorna i årets JVM och har stått för tre mål på två matcher från sin backposition. Storebror Isac säger att han imponeras av sin lillebror som säkerligen kommer att få chansen i NHL om succén fortsätter.

Hur följer du Eriks framfart i JVM?
– Jag satt uppe och kollade på matchen mot Finland när han gjorde två mål. Han har börjat otroligt starkt, ser väldigt stabil ut både framåt och bakåt. Kul att han fick ta kaptensrollen också och att det har lossnat för honom så pass tidigt, säger Isac Brännström och fortsätter:
– Jag är väldigt stolt över honom, han har verkligen förtjänat att få vara där han är idag.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch