Sök
Mattias Ritola har haft en minst sagt motig säsong än så länge.
Nyheter

”Jag måste försöka göra det bästa av varje dag – annars bryter jag ihop”

Säsongen har inte riktigt blivit som varken Leksand eller Mattias Ritola hade föreställt sig inför säsongen. Med halva grundserien spelad ligger Leksand på en åttondeplats och en skada har stoppat Ritola från att delta i någon match den här säsongen. Nu berättar 31-åringen om den tunga hösten.
– Det blir en tomhet, en otrolig tomhet, men jag måste försöka göra det bästa av varje dag – annars bryter jag ihop, säger Ritola till hockeysverige.se.

LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)

Inför årets säsong skulle Mattias Ritola vara en av Leksands bärande spelare i Hockeyallsvenskan. Men det har långt ifrån blivit som han eller Leksand tänkt. Idag skriver vi den 28:e december 2018 och 31-åringen från Borlänge har så här långt ännu inte spelat någon match den här säsongen.

Anledningen till det är en skada som krävt operation. Givetvis har det varit frustrerande för den tidigare NHL-forwarden att sitta vid sidan av, speciellt under tyngre delarna av säsongen då inte poängen trillat in som förväntat.
– Det har varit väldigt tungt att sitta bredvid. När jag väl fick beskedet hur länge jag skulle bli borta var jag otroligt nere, men samtidigt är det inte första gången jag är skadad, berättar Mattias Ritola då hockeysverige.se träffar honom för en intervju i första pausen i matchen mellan Leksand och Almtuna.
– Jag har försökt göra så mycket jag kan för laget, vara på bra humör varje dag då jag kommer till hallen och så vidare. Även fast det kommer tyngre dagar så måste du försöka bidra med det du kan bidra med. Det är också vad jag har försökt med.


Mattias Ritola. FOTO: Daniel Eriksson/BILDBYRÅN

FÖRSÖKER SPRIDA GLÄDJE I GRUPPEN

Hur har du som ”rutinerad gubbe” jobbat för att lyfta och stötta killarna under den här ganska ojämna säsongen?
– Det är svårt när jag sitter bredvid att lägga mig i spel och allt sådant. Jag har försökt sprida lite garv. Även då det har gått tungt för oss måste vi hålla humöret uppe. Det gäller även för mig. Speciellt då jag går bredvid.

Har det varit frustrerande för dig att sitta vid sidan då du sett att det gått tungt för killarna?
– Ja, det blir väldigt frustrerande. Speciellt när man sitter här uppe på läktaren men vill vara där nere för att hjälpa till och bidra med det jag kan.
– Det blir en otrolig tomhet, men jag måste försöka göra det bästa av varje dag – annars bryter jag ihop.

Leksand är en liten ort och alla i laget är väldigt tajta med varandra, har du kunnat vara nära laget hela tiden trots att du varit skadad?
– Ja, jag är med så mycket det bara går. Nu har jag inte varit med på några bortaresor, men jag har varit och är med på varje träning, tittar, hänger i omklädningsrummet och så vidare.

”HOPPAS ATT VARA TILLBAKA NÅGON GÅNG EFTER NYÅR”

Mycket talar för att Mattias Ritola snart är tillbaka i spel för Leksand. Något som blir viktigt efter den tragiska olyckan som drabbade Tobias Forsberg i slutet av andra perioden.
– Det känns helt okej och går åt rätt håll. Helt klart har det varit en lång process, men jag tycker att jag senaste tiden har tagit större och större kliv och närmar mig mer och mer.

Hur nära en comeback är du?
– Det är svårt att säga just nu. Jag hoppas att vara tillbaka någon gång efter nyår, så det är rätt nära.

Har rehaben gått som ni hade förväntat er?
– Jag skulle säga att den har gått lite upp och ner. Det är en svår skada (underkroppsskada) att arbeta med. Jag måste hela tiden ha en balans så jag inte gör för mycket utan alltid ligga rätt. Det är en svår balans att hitta, men jag tycker att vi har gjort det rätt bra ändå och idag ligger vi där vi ska ligga.

Har det varit några riktiga svackor och bakslag under resans gång?
– Ja, vi hade någon svacka under en vecka då det svullnade upp. Då gällde det att backa, göra om och göra rätt.


Mattias Ritola hoppas vara tillbaka i spel efter nyår. FOTO: Ronnie Rönnkvist

SPORTCHEFEN SKAPAR OPTIMISM

Leksand ligger just nu 17 poäng efter AIK som innehar andraplatsen i tabellen, men 31-åringen ser optimistiskt på resterande delen av säsongen.
– Till att börja med tycker jag att det känns jättebra att vi fått hit Thomas (Johansson). Han är en väldigt drivande sportchef och det känns som han har stenkoll på allting. Dessutom har han en bra bild över vad han vill göra med föreningen, vad Leksands IF ska stå för och hur vi ska spela hockey. Det tycker jag känns väldigt, väldigt positivt eftersom det är något som jag tycker att vi saknat här.
– Vi måste framåt göra dom dagliga sakerna rätt både på träning och match så att det sätter sig i ryggraden. Jag tycker att vi tidigare helt enkelt har tränat som det har sett ut på matcherna. Nu tycker jag att vi har haft ett väldigt bra snack om det här. Sedan har Roger (Melin) kommit in och senaste veckan tycker jag vi har haft bästa träningarna på hela säsongen.

När du säger att ni tränat som det sett ut på matcherna, kan du utveckla det lite mer?
– Att vi gått på 70 procent. Det har inte varit 100…

Varför har det varit så?
– Svårt att säga, men jag tycker att man sätter sådana saker som kravbild redan i augusti när säsongen börjar. Jag tycker att vi har tummat på vissa grejer där och har fått lida av det hela säsongen.

Du säger själv att träningarna senaste veckan är dom bästa på hela säsongen, vad är det som lyft sig och varför?
– Som jag sa, så tycker jag Thomas har kommit in och verkligen satt ner foten. För det är inte okej att åka på 70 procent. Det utvecklar inte varken laget eller varandra och det är också då det sett ut som det gjort.
– Jag tycker att alla har köpt det här på ett bra sätt nu. Alla fick sig en liten push där. Att förändra Det här är inte heller någonting som man gör om på en dag utan det måste göras över tid.

”ALLA VET HUR TABELLEN SER UT”

Nya tränaren Roger Melin är en ny bekantskap som tränare för Mattias Ritola. Så här långt har han bara positivt att säga om sin nya coach.
– Jag har bara mött Roger tidigare men aldrig haft honom som tränare, men jag har bara hört positivt om honom. Han har varit med länge och vet vad han håller på med. Grabbarna i laget gillade honom direkt så det känns bra.
– Första perioden här (Leksand mot Almtuna på Annandag jul) har varit riktigt bra och det känns som vi har släppt ner axlarna. Vi har också pratat om att det är som det är och vi måste börja om. Antingen fortsätter vi åka med axlarna ovanför öronen eller så är det dags att börja köra lite.

Hur mycket tittar ni på tabellen?
– Alla vet hur tabellen ser ut. Det är inget att hymla om. Vi vet vart vi ligger och vi vet vad vi vill. Kortfattat är det dags att börja visa det nu.

När du kikar ner på isen och ser killarna spela, hur sugen är du på vara med där ute?
– Det är otroligt att sitta här och inte kunna vara med och bidra, men jag går ner till hallen varje dag för att komma tillbaka så snabbt det bara går.

Intervjun med Mattias Ritola var gjord innan olyckan med Tobias Forsberg.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten