Uffe Bodin
BODIN: Här är JVM:s tio största stjärnor
ANNONS

JVM står för porten. Inför nattens turneringsstart har jag rankat de i mitt tycke tio största stjärnorna i årets turnering. Häng med!

LÄS ÄVEN: Här är spelarna som missar JVM – på grund av NHL-spel

När den här texten letar sig fram till er sitter jag förhoppningsvis på ett flyg över Atlanten med Vancouver och sedermera Victoria i sikte. Går allt som det ska har jag ett par timmar till godo på Sveriges öppningsmatch mot Finland. Med tanke på de snäva mellanlandningar som ska klaras av innan dess är det en lek med elden.

Juniorkronorna går in i turneringen med det mest svårplacerade laget på länge. Å ena sidan har de – även utan Timothy Liljegren – turneringens på pappret bästa backsida och å andra sidan en målvakts- och forwardsbesättning som känns som frågetecken på den här nivån. Det är med andra ord väldigt mycket som måste falla på plats om det ska bli medalj. Till skillnad från i fjol har Tomas Montén inte spets på alla positioner i år. Det gör att jag omöjligen kan sitta här och utmåla Sverige till en given medaljfavorit.

SEMIFINAL FÅR RÄKNAS SOM GODKÄNT

Skulle jag ranka nationerna på förhand utifrån lagkomposition har jag USA, Kanada och Finland i skiktet av guld- och medaljfavoriter. Därefter Sverige, Tjeckien och Ryssland i en kamp om en sista semifinalplats. I min värld är semifinal godkänt och medalj över förväntan.

Att Juniorkronorna saknar spets märks även när jag rankar de tio främsta stjärnorna i turneringen. Här har bara en svensk letat sig in på min lista. Inte ens med blågula glasögon eller hejarklacksflagga i högsta hugg skulle jag kunna pressa in fler svenskar här. Faktum är att jag nog inte hade kunnat det även om jag hade expanderat listan och rankat 15 eller 20 spelare i stället för tio.

Med det sagt får vi hoppas att den gamla klyschan att ”svenskar är bäst utan press” är årets mantra.


Foto: Dan Hickling/Hickling Images

10) Alexis Lafrenière, fw, Kanada
Ålder: 17 år. Längd: 185 cm. Vikt: 87 kg.
Klubb: Drummondville Voltiguers (QMJHL)
Draftad: Tillgänglig 2020.
Om jag gör en sådan här ranking om ett år tyder mycket på att Alexis Lafrenière kommer att vara etta på den listan då. Född sent 2001 är han en spelare som inte kan draftas förrän 2020 – då han med stor sannolikhet går som nummer ett. Franskkanadensaren är en komplett spelare med blixtsnabba händer och en hjärna som processar spelet i hög hastighet. Har dominerat på varje nivå han spelat på. Det här blir hans eldprov, men bli inte förvånade om han finns med i toppskiktet av poängligan när allt är sagt och gjort.


Foto: Patrick Gorski/Icon Sportswire

9) Henri Jokiharju, b, Finland
Ålder: 19 år. Längd: 183 cm. Vikt: 82 kg.
Klubb: Chicago Blackhawks
Draftad: Av Chicago Blackhawks som 29:e spelare i första rundan 2017.
Finland börjar i allt större utsträckning producera backar av toppklass också. Jokiharju är ett tydligt exempel på det. Han draftades sent i första rundan 2017, men har via Portland Winterhawks fina juniorprogram i WHL utvecklats till en av backarna som på sikt ska bidra till att göra Chicago Blackhawks respektabla igen. Lånades lite oväntat ut till det finska JVM-laget. Har varit ordinarie i Chicago under större delen av säsongen och stundtals sett riktigt bra ut. Rörlig och intelligent back som kommer att styra Finland powerplay från pointen.


Foto:  IBL/Toni Hekkala

8) Vitalij Kravtsov, fw, Ryssland
Ålder:
19 år. Längd: 192 cm. Vikt: 82 kg.
Klubb: Traktor Tjeljabinsk (KHL)
Draftad: Av New York Rangers som 9:e spelare 2018.
Ryssland är i vanlig ordning ett av de svåraste lagen att ranka inför JVM. Årets upplaga innehåller inte så många tydliga jättetalanger, men Kravtsov blir i alla fall en synnerligen spännande spelare att följa. När jag såg honom i fyrnationsturneringen i Örnsköldsvik i augusti var han den tveklöst mest talangfulla spelaren på isen i alla matcher han spelade, men inte alltid den som ansträngde sig mest. Han är gänglig och svåråtkomlig, ruskigt bra på att skydda pucken och hitta ytor där han får operera ostört.


Foto: Ronnie Rönnkvist

7) Filip Zadina, fw, Tjeckien
Ålder: 19 år. Längd: 183 cm. Vikt: 89 kg.
Klubb: Grand Rapids Griffins (AHL).
Draftad: Av Detroit Red Wings som 6:e spelare 2018.
Var lysande redan på JVM i fjol och det finns inget som tyder på att han inte kan vara det i år också. Omställningen från spel i offensivglada QMJHL till AHL har varit stor för den tjeckiske snipern, men rapporterna säger att han blir mer och mer bekväm i sin nya omgivning och det är inte orimligt att han får chansen i NHL redan den här säsongen. Speciellt om Detroit Red Wings fortsätter att vara mediokra och säljer av en del veteraner innan trade deadline. Zadina har ett riktigt vasst skott och målskyttens förmåga att hitta skottlägen. Är dock mer än bara en offensiv spelare. Tar ansvar över hela isen.


Foto: Bildbyrån/Bob Frid

6) Erik Brännström, b, Sverige
Ålder:
19 år. Längd: 179 cm. Vikt: 82 kg.
Klubb: Chicago Wolves (AHL).
Draftad: Av Vegas Golden Knights som 15:e spelare 2017.
Juniorkronornas kapten var sensationellt bra på JVM redan i fjol, men fick aldrig tillräckligt med cred förr sitt spel. Antagligen för att han tillbringade en hel del tid på isen tillsammans med en viss Rasmus Dahlin. Brännström växte till en gigant på HV71:s blålinje i slutet av förra säsongen och var med i jakten på en VM-plats in i det sista. Den här säsongen har han tagit ytterligare ett steg i rätt riktning och producerat gott om poäng i AHL – som junior. I likhet med Zadina tror jag bara att det är en tidsfråga innan han får chansen i NHL.


Foto: Dan Hickling/Hickling Images

5) Cody Glass, c, Kanada
Ålder: 19 år. Längd: 187 cm. Vikt: 84 kg.
Klubb: Portland Winterhawks (WHL).
Draftad: Av Vegas Golden Knights som 6:e spelare 2017.
Hade jag tålamod nog att betta pengar på saker och ting hade jag antagligen lagt en struntsumma på Cody Glass som JVM:s poängkung. Kanadas toppcenter har både talang och omgivning att utföra något mycket speciellt i den här turneringen. En smart playmaker som ser ut att få bilda kedja med Maxime Comtois och Owen Tippett, två spelare med näsa för målet. Snittar mer än två poäng per match i WHL och kommer att starta nästa säsong med Vegas i NHL. Var så säkra.


Foto: Dan Hickling/Hickling Images

4) Quinn Hughes, b, USA
Ålder: 19 år. Längd: 178 cm. Vikt: 79 kg.
Klubb: University of Michigan (NCAA).
Draftad: Av Vancouver Canucks som 7:e spelare 2018.
Erik Brännström får ursäkta. Hur mycket jag än uppskattar den svenske kaptenen kommer jag inte ifrån att Quinn Hughes är den på förhand bästa backen i den här turneringen. Amerikanen, som får chansen att vinna en stor titel tillsammans med lillebror Jack här, är prototypen för den nya tidens back i NHL. Liten men tillräckligt skridskostark och skicklig för att kompensera för det. Kan styra ditt powerplay, transportera puck men samtidigt försvara sig väl med hjälp av en aktiv klubba och smart positionering. Hade antagligen kunnat spela i NHL för Vancouver redan den här säsongen, men nu får Canucks fans chansen att se honom briljera på JVM på samma sätt som han har briljerat i den amerikanska collegehockeyn den här säsongen.


Foto: IBL/All Over Press

3) Eeli Tolvanen, fw, Finland
Ålder: 19 år. Längd: 179 cm. Vikt: 87 kg.
Klubb: Milwaukee Admirals (AHL).
Draftad: Av Nashville Predators som 30:e spelare 2017.
Vad Tolvanen lyckades göra som 18-åring i fjol är rätt sjukt. Inte nog med att han redan då var en pålitlig målskytt i KHL för Jokerit, han vräkte även in poäng som om det inte fanns någon morgondag under OS och presterade även bra på VM i Danmark. Omställningen till spelet på seniornivå i Nordamerika har varit lite större än förväntat och insatserna i AHL inte riktigt enligt förväntningarna. Men det går inte att blunda för vilken enorm förstärkning det här är för Finland att få in en av turneringens vassaste offensiva vapen.


Foto: IBL/All Over Press

2) Martin Necas, c, Tjeckien
Ålder: 19 år. Längd: 185 cm. Vikt: 76 kg.
Klubb: Charlotte Checkers (AHL).
Draftad: Av Carolina Hurricanes som 12:e spelare 2017.
Det känns som den här killen har varit med hur länge som helst – och ändå är han fortfarande junior. Gjorde ett imponerande JVM med tjeckerna i fjol, men var kanske ännu bättre på VM i Danmark i våras där han i mina ögon var en av turneringens mest sevärda spelare. Necas kombinerar fart och teknik på ett underbart sätt. Att han inte har tagit plats i Carolina redan nu förvånar mig med tanke på de offensiva brister de har haft. Men hans tid lär komma förr snarare än senare. Hans närvaro bidrar till att göra Tjeckien till en vass outsider i kampen om medaljerna.


Foto: Dan Hickling/Hickling Images

1) Jack Hughes, c, USA
Ålder: 17 år. Längd: 179 cm. Vikt: 76 kg.
Klubb: USA
Draftad: Tillgänglig 2019.
Det är alltid lika kul när man får chansen att se morgondagens stora stjärnor i den här åldern. Om ett år spelar Jack Hughes NHL-hockey och kommer inte att vara tillgänglig i någon av sina två sista JVM-turneringar. Hughes har jämförts med Patrick Kane. Mycket på grund av sin bristande storlek i kombination med sina makalösa skills. Snabb, lurig och hal som en ål. Många är backarna som tror att de haft Hughes under kontroll bara för att se honom slinka förbi och skicka in pucken i mål. En av spelarna som gör att man måste se USA som en het guldkandidat.

Bubblare:
Jakub Skarek, mv, Tjeckien
Turneringens bästa målvakt? New York Islanders-draftades Skarek har varit riktigt bra i finska ligan för Pelicans den här säsongen.
Evan Bouchard, b, Kanada
Spelade sju matcher med Edmonton Oilers innan han skickades tillbaka till Lodon Knights i OHL. Offensivt skicklig back som även kan försvara.
Maxime Comtois, fw, Kanada
Inledde säsongen mycket starkt med Anaheim Ducks innan han skickades tillbaka till Drummondville Voltigeurs i QMJHL. Den enda återvändande kanadensiska spelaren från fjolårets guldlag.
Aleksi Heponiemi, c, Finland
Trea i WHL:s poängliga i fjol med 118 poäng på 57 matcher. Nu spelar han för Kärpät i Liiga och snittar nästan en poäng per match. Liten kvick playmaker som alltid tycks hitta sina kedjekamrater. Finsk förstacenter?
Kaapo Kakko, fw, Finland
Lika säkert det är att Jack Hughes går etta i draften i sommar, nästan lika säkert är det att TPS Åbos Kaapo Kakko går tvåa. Kvicktänkt kreatör med sköna händer.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 27 september
18:00 Brynäs - Djurgården SDHL
18:00 HV 71 - SDE SDHL
18:00 Linköping - Leksand SDHL
19:00 Frölunda - AIK SDHL
19:00 AIK - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Nybro Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Brynäs Hockeyallsvenskan
19:00 Västervik - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Kalmar - Almtuna Hockeyallsvenskan
torsdag 28 september
03:00 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
19:00 Oskarshamn - Timrå SHL
19:00 Luleå - HV 71 SHL
19:00 Leksand - Skellefteå SHL
19:00 Växjö - Frölunda SHL
19:00 Modo - Rögle SHL
19:00 Färjestad - Linköping SHL
19:00 Örebro - Malmö SHL
01:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 september
18:00 AIK - Brynäs SDHL
18:00 Linköping - Modo SDHL
19:00 Djurgården - Luleå SDHL
19:00 SDE - Leksand SDHL
19:00 Brynäs - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Nybro - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Tingsryd - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Västervik Hockeyallsvenskan
01:00 Ottawa Senators - Winnipeg Jets NHL
lördag 30 september
15:15 Malmö - Modo SHL
15:15 Frölunda - Rögle SHL
15:15 Luleå - Linköping SHL
15:15 Växjö - Timrå SHL
18:00 Färjestad - Leksand SHL
18:00 Örebro - Oskarshamn SHL
18:00 Skellefteå - HV 71 SHL
18:30 AIK - Kalmar Hockeyallsvenskan
01:00 Philadelphia Flyers - New Jersey Devils NHL
söndag 01 oktober
12:00 HV 71 - Frölunda SDHL
12:00 AIK - Leksand SDHL
12:00 Djurgården - Modo SDHL
12:05 Linköping - Luleå SDHL
15:00 Björklöven - Västervik Hockeyallsvenskan
16:30 SDE - Brynäs SDHL
18:00 Nybro - Östersund Hockeyallsvenskan
01:00 Colorado Avalanche - Dallas Stars NHL
måndag 02 oktober
01:00 Philadelphia Flyers - Boston Bruins NHL
tisdag 03 oktober
19:00 Modo - Leksand SHL
19:00 Västervik - Östersund Hockeyallsvenskan
onsdag 04 oktober
02:30 Chicago Blackhawks - Detroit Red Wings NHL
19:00 Almtuna - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Nybro - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Kalmar - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Björklöven Hockeyallsvenskan
01:00 New Jersey Devils - New York Rangers NHL
torsdag 05 oktober
19:00 HV 71 - Växjö SHL
19:00 Oskarshamn - Skellefteå SHL
19:00 Timrå - Färjestad SHL
19:00 Rögle - Luleå SHL
19:00 Frölunda - Örebro SHL
19:00 Linköping - Malmö SHL