KOM INTE LOSS. Rasmus Dahlin, Nico Hischier, Miro Heiskanen och brady Tkachuk är spelare som missar JVM – för att de är för bra.
Nyheter

LISTA: Här är NHL-spelarna som missar JVM

ANNONS

I morgon börjar jakten på medaljer i JVM i Vancouver och Victoria. De flesta av världens bästa juniorer är på plats i Kanada för att göra upp om medaljerna – men inte alla. Här är listan över spelarna som missar JVM på grund av NHL-spel.

Junior-VM ska vara en duell mellan världens bästa juniorer, men de allra bästa är sällan med och spelar i turneringen. Det beror helt enkelt på att de blivit för bra för tidigt. Varje år är det cirka tio spelare som redan slagit sig in i NHL och av den anledningen inte blir tillgängliga för spel i JVM.

Så också i år.

I nuläget är det precis nio juniorer som missar årets upplaga av JVM till en följd av NHL-spel. Men även en tionde, NHL-meriterad spelare, som till allas förvåning tackat nej till spel trots att han i allra högsta grad är tillgänglig.

Här är en genomgång av spelarna som missar turneringen.
(Observera att man måste vara född 1999 eller senare för att vara tillgänglig för spel i årets JVM.)

* Nico Hischier, c, Schweiz (New Jersey Devils)
2017 års draftetta är den junior som har svarat för flest poäng i NHL den här säsongen. Redan i fjol etablerade han sig i NHL med New Jersey Devils och blev aldrig aktuell för spel i Buffalo heller. Har 23 poäng (9+14) på 31 matcher och kan redan nu räknas som Devils förstacenter. Stod för 20 mål och 52 poäng som rookie i fjol.

* Rasmus Dahlin, b, Sverige (Buffalo Sabres)
2018 års draftetta har inte ödslat någon tid i Nordamerika. Det dröjde inte mer än en månad innan han började visa att hajpen kring honom har varit synnerligen berättigad. Dahlin, som redan har deltagit i två JVM, har 20 poäng (4+16) på sina 37 första NHL-matcher. Hade inte en viss Elias Pettersson dominerat som han har gjort under inledningen på säsongen är det inte orimligt att anta att Dahlin skulle vara en het utmanare till Calder Trophy som årets rookie.

* Brady Tkachuk, fw, USA (Ottawa Senators)
Förra sommarens draftfyra var en del av USA:s bronslag i Buffalo i fjol. I år får han följa sin kompisar från tv-soffan i stället. Tkachuk har imponerat stort under sin första tid i Ottawa och ligger högt i nykomlingarnas poängliga trots att han missat en hel del matcher på grund av skador. På 26 matcher har powerforwarden mäktat med 18 poäng (10+8).


Svetjnikov. Foto: Jerome Miron-USA TODAY Sports

* Andrej Svetjnikov, fw, Ryssland (Carolina Hurricanes)
Svetjnikov lirade JVM med Ryssland i fjol, men kommer inte att göra det i år. Efter att ha valts som andra spelare i draften bakom Dahlin i somras har den 18-årige högerforwarden omedelbart börjat producera i NHL. Tio mål och 18 poäng på 35 matcher för att vara exakt. Ryssland hade verkligen behövt honom i den här turneringen, men kunde aldrig räkna med att han skulle bli aktuell.

* Miro Heiskanen, b, Finland (Dallas Stars)
Finland lyckades få loss tre spännande namn från Nordamerika i  Henri Jokiharju, Urho Vaakanainen och Eeli Tolvanen. Dessvärre får de klara sig utan sin allra bästa junior just nu. I ett skadedrabbat Dallas Stars har Miro Heiskanen omedelbart fått kliva in och ta ett stort ansvar på blålinjen. Han har producerat 17 poäng (7+10) på 37 matcher och snittar över 23 minuters istid per match. Var en OS-back redan i fjol, så hans NHL-framgångar kommer inte som någon överraskning.

* Jesperi Kotkaniemi, c, Finland (Montréal Canadiens)
Ännu en finsk stjärna som inte kommer loss till turneringen. 18-åringen, vald som tredje spelare i draften i somras efter Dahlin och Svetjnikov, har 17 poäng (4+13) på 37 matcher för Canadiens och ligger några steg längre fram i utvecklingen än vad många hade kunnat ana inför säsongen. Han är en av anledningarna till att Montréals fans har börjat få tillbaka hoppet om en ljus framtid.


Chytil. Foto: Richard A. Whittaker/Icon Sportswire

* Filip Chytil, c, Tjeckien (New York Rangers)
Tjeckerna hade överraskande med Chytil i sin bruttotrupp när man presenterade den tidigt i december. Men med tanke på hur bra 19-åringen har spelat för Rangers kan det aldrig ha varit ett alternativ för klubben att skicka honom till Vancouver. Har svarat för en del poäng senaste tiden och även vevats på en del highlightrullar. Inte minst för sin lek med Torontos toppback Morgan Rielly förra veckan. Står på 13 poäng (6+7) på 35 matcher.

* Michael Rasmussen, c, Kanada (Detroit Red Wings)
Den storvuxne centern blev aldrig uttagen till JVM i fjol. Då avslutade han säsongen med att svara för ett direkt dominant WHL-slutspel med Tri-City Americans. 16 mål och 33 poäng på 14 slutspelsmatcher övertygade Detroit Red Wings om att niondevalet från draften 2017 nog var redo för nästa utmaning. Och det var han. Rasmussen har satt ihop en helt okej rookiesäsong med elva poäng (6+5) på 36 matcher.

* Robert Thomas, c, Kanada (St. Louis Blues)
Thomas, vald som 20:e spelare i första rundan 2017, var en av Kanadas främsta spelare i fjolårets guldlag. Detta trots att han var underårig. I år har 19-åringen lyckats spela till sig en plats i Blues och gjort så pass bra ifrån sig att NHL-klubbens general manager Doug Armstrong inte ville låna ut honom till JVM. Tio poäng (2+8) på 29 matcher kanske inte imponerar, men Blues har varit urusla den här säsongen och Thomas har således inte befunnit sig i en gynnsam situation. Har en mycket ljus framtid framför sig.


Vesalainen, Foto: Emil Hansson / IBL Bildbyrå

* Kristian Vesalainen, fw, Finland (Winnipeg Jets)
Vesalainen, med ett förflutet i Frölunda, utnyttjade en klausul i sitt kontrakt och återvände hem till Finland för spel i KHL med Jokerit förra månaden. Det öppnade för honom att delta i JVM. Överraskande nog ansåg inte 19-åringen att chansen om att slåss om en guldmedalj i Kanada med de finska unglejonen var det bästa för hans utveckling. Han tackade därför nej till spel i turneringen, något som skapade stor upprördhet i Finland. Vesalainen spelade fem NHL-matcher med Winnipeg och åtta med farmarlaget Manitoba Moose i AHL innan han återvände till Finland. Där har han fyra mål och sex poäng på tio matcher med Jokerit så här långt.

Fotnot: Alex Formenton, som spelade nio matcher för Ottawa Senators innan han skickades till London Knights i OHL, skulle ha representerat Kanada. En knäskada stoppar honom dock från spel.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch