Sök
Albin Blomqvist tvingades lägga av i unga år till följd av för många hjärnskakningar.
Nyheter

Tvingades sluta efter alla hjärnskakningar: ”Många vet inte vad det innebär att ta sig tillbaka”

Ett av de största problemen just nu inom svensk ishockey är alla de huvudskador som drabbat spelare på olika nivåer de senaste åren. En av alla de som fått lägga av på grund av för många smällar mot huvudet är Albin Blomqvist som bara var 20 år när skridskorna åkte upp på hyllan.
— Jag tror att det är svårt att få ner antalet jättemycket om man inte på något sätt får ner farten, säger han till hockeysverige.se.

I helgen inträffade tre allvarliga incidenter i en och samma U16-match där spelare tacklades vårdslöst mot huvudet. Men det är inte bara de tre händelserna som varit på tapeten under säsongen. Var och varannan dag rapporteras det om huvudskador och hjärnskakningar från alla serienivåer. Klimatet och respekten inom hockeyn har diskuterats.
— Det går så sjukt snabbt och det är inte mycket skillnad på tempot i Superelit med vad det är i SHL och Hockeyallsvenskan, svarar Albin Blomqvist på frågan hur han upplever klimatet inom juniorhockeyn innan han fortsätter:
— Nivån på kompetensen är lägre. Men det är svårt att säga, för det är så blandat och från match till match som jag upplever det. Vissa matcher är det ingenting och i andra är det mer. Men jag känner att ju mer fart det är, desto mer riskabelt.
— Det är jättesvårt och nästan så man tycker illa om sig själv ibland, för jag är tudelad. Jag vill också ha tacklingar och fart. Ibland bara blir det som det blir och det är många situationer där det pratas om att ”Där hade han kunnat försvara sig bättre och inte ställt sig i en dum position”. Men jag tycker att det är svårt.

TVINGADES SLUTA

Albin Blomqvist tillhörde under sin tid som junior en av Sveriges mest lovande backar och var bofast i de yngre juniorlandslagen. Men han drabbades av ett flertal smällar mot huvudet. Smällar som tillslut tvingade honom att lägga av. Blott 20 år ung. Han har tidigare berättat öppet om sina problem till följd av hjärnskakningarna. Problem som ständig huvudvärk och tinnitus som påverkade, och fortfarande påverkar, hans vardag. Men det har blivit bättre.
— Det är rätt bra. Jag har inte huvudvärk eller tinnitus längre. Det som är kvar är att jag har lite dåligt minne och lite såna saker. Men jag märker det knappt själv längre, för jag är så van vid det.

Albin Blomqvist berättar att mycket för hans del handlar om planering och struktur.
— Man vänjer sig vid det, det blir en del av en. Det kan bli mycket för huvudet när det är stimmigt och fram och tillbaka. Det blir lätt att jag glömmer saker lättare om det är ostrukturerat.
— Jag har haft det här i sex år nu och jag är van vid att jag ibland tappar bort mig lite när jag ska berätta någonting eller att jag glömmer något när jag är och handlar.

Den här säsongen är Albin Blomqvist fystränare för Malmös båda juniorlag, han är även assisterande bakom sin bror, Anton Blomqvist i J20-laget.

Med tanke på din historik, brukar du prata med dina spelare om det här med att värdera situationen när en tackling ska delas ut?
— Ja, det gör jag. I början av säsongen hade jag en föreläsning på en timme för killarna där jag pratade om hjärnskakningar och vad som kan hända. För att skapa förståelse, jag tror att det är en viktig bit i det hela.

STÄNGDE AV EN EGEN SPELARE

Albin Blomqvist återkommer flera gånger till ordet förståelse under intervjun.
— Jag tror att det handlar mycket om det överlag. Allt från att ta emot och ge en tackling till att förstå vad det innebär och vad som kan hända. Genom att höra min historia, till exempel, så kanske någon tänker till en extra gång.

Har det hänt någon gång att du tagit tag i egen spelare som du sett delat ut en riktigt vårdslös tackling under match?
— Jag har inte gjort det i år. Men jag har gjort det innan som tränare och stängt av egen spelare. Det var för några år sedan när jag var i Olofströms juniorlag. Den situationen var rätt solklar, men det är svårt också. Man blir domare på något sätt.

Det är många som hävdar att alla smällar som leder till hjärnskakningar är det största problemet vi har inom svensk ishockey just nu på alla nivåer. Håller du med om det?
— Ja, det kan jag nog göra. Jag har själv suttit och fört lite statistik på våra killar och vi har haft 13 stycken.

Den här säsongen?
— Ja, på två lag.

Tror du att mer diskussion och feedback till spelarna skulle kunna vara en lösning på det här generellt?
— Ja, det tror jag verkligen. Som jag sa så hade jag ett möte med våra killar i J18/J20 där jag berättade min historia och hur jag ser på det, vad som gäller när man fått en hjärnskakning. Jag tror att just förståelse kan ge väldigt mycket: ”Det kan faktiskt hända någonting om jag kör på honom.”. Kombinerat med att inte sätta sig i dumma positioner på isen.
— Det är inte bara hjärnskakningar och tacklingar i sig. Många vet inte vad det innebär att ta sig tillbaka. Ofta när vi skickar en spelare till akuten med hjärnskakning så säger de ofta: ”Vila någon vecka och sedan kan du börja träna så smått igen”.

Albin Blomqvist tror att det är många delar som ligger bakom problematiken. Utöver att han vill öka förståelsen så menar han att farten i dagens hockey är en bov.
— Jag tror att det är svårt att få ner antalet jättemycket om man inte på något sätt får ner farten. Om det är att man tar tillbaka lite hakningar, interference, redline offside eller tar bort hybrid-icing…

TRIVS MED TILLVARON

25-åringen började sin tränarbana i Olofström och deras juniorverksamhet, han fortsatte sedan till HC Dalen i Hockeyettan där han var assisterande. Ifjol var han fystränare i IK Pantern och nu kombinerar han alltså rollen som fystränare och assisterande i Malmös juniorer. Kan man rent av skönja en tränarkarriär på högre nivå?
— Jag har fått den där frågan många gånger. Jag började direkt när jag slutade i Olofström. Jag har hållit på i sex år med det här…Jag har ingen plan så, jag har inte testat något annat riktigt heller. Jag har haft andra jobb vid sidan av, men jag har ändå alltid hållit på med hockey.
— För min del handlar det mycket om vardagen runt omkring. Jag har bott i Kanada, jag har bott i Linköping och jag känner att jag trivs väldigt bra utanför jobbet där jag är idag. Jag har mycket familj och vänner här nere i Malmö och trivs. Det är jätteviktigt för mig.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten