Sök
170917 HV71:s Isabell Palm under ishockeymatchen i SDHL mellan BrynŠs och HV71 den 17 September 2017 i GŠvle. Foto: Andreas Sandstršm / BILDBYRN / Cop 104 …
SDHL

Ligans tuffing vill ha mer fysiskt spel: ”Vi får inte – men vi gör det ändå”

Hon ligger ofta med i toppen av SDHL:s utvisningsliga och erkänner att hennes spelstill är tuff och fysisk. Isabell Palm vill att det ska tillåtas mer fysiskt spel i SDHL. Hon menar också att henne rykte kan orsaka en del av minuterna på botbänken.
— Det är bara för att jag heter Isabell Palm som jag får en del utvisningar, berättar hon för hockeysverige.se.

”Jag bodde mer eller mindre på ishallen i Clemens och kunde träna med 95:orna, 94:orna, 93:orna och damlaget under samma kväll. Mamma fick komma ner med min middag till hallen så jag skulle få lite mat i mig också…”

Det är HV71:s tuffing Isabell Palm som berättar för hockeysverige.se om sin uppväxt som hockeytjej i Clemensnäs. Det var också där som hon inledde sin hockeykarriär som tagit henne hela vägen till Damkronorna.
– Jag tycker att de tog bra hand om mig i Clemens. Från början var vi fem eller sex tjejer som spelade i samma lag med killarna. Det var riktigt kul att vi var så pass många, men sedan trappades det av så vi bara var två kvar, jag och Olivia Granlund som nu spelar i Skellefteå AIK.

Hur ser du idag på att det inte fanns något riktigt bra damlag i stan då du växte upp?
– Skellefteå AIK hade ett damlag när jag var liten. Jag hann aldrig spela där eftersom jag laget lades ner när jag var runt 14 år. Clemens hade också ett damlag, men det var inte mycket folk med där heller och det var inte direkt något jättebra lag. Jag fortsatte spela med killarna fram till det att jag var 15 år innan jag flyttade.

ALLTID VARIT FYSISK I SPELET

Isabell Palm är fysisk i sin spelstil och var så redan då hon spelade med killarna hemma i Clemensnäs.
– Ja, så har jag alltid varit, skrattar Isabell Palm och fortsätter: När vi spelade från blålinjen och neråt hade vi bommar efter linjerna. Då var jag den som alltid skulle tackla över killarna över bommarna så jag blev utvisad.
– Jag har, som sagt var, alltid varit fysisk i mitt spel och det hänger med ännu.

Palm är också oftast med i toppen av utvisningsligan i SDHL.
– Jag spelar en väldigt aggressiv hockey. Jag pratade med en domare som sa ”Vi håller koll på dig eftersom du har samma spelstil som killarna. Även om pucken lämnat är du ändå där och trycker till”. Jag får nog också ibland nog utvisningar som jag inte ska ha. Det är bara för att jag heter Isabell Palm som jag får en del utvisningar.
– Nu tycker jag att damhockeyn ska bli mer fysisk och jag hoppas att det kommer att bli så. Jag tycker dessutom att det är roligt att spela lite mer närkampsspel.

Hur ser du annars på det fysiska spelet i SDHL?
– Jag menar inte att vi ska åka runt och köra över varandra i SDHL och jag har aldrig haft för avsikt att skada någon, men jag tycker att det ska tillåtas mer fysiskt spel. Det blir dessutom roligare att kolla på.
– Vi är så pass bra tränade idag så vi klarar av det här fysiska spelet. Nu har det varit tal om att det varit många hjärnskakningar och sådant. Det tror jag handlar om att vi spelar mer fysiskt samtidigt som inte alla är beredd på det. Vi får inte, men vi gör det ändå vilket gör att man inte heller är beredd på att ta emot en tackling. Skulle det vara mer tillåtet tror jag att det kanske skulle minska med hjärnskakningar eftersom vi skulle vara beredda på att det kan komma en tackling.
– Däremot tycker jag inte att ”Open ice”-tacklingar ska vara tillåtna. Det jag menar är att det fysiska spelet kring sargerna borde vara mer tillåtet.

Är det en svårt bit med domarnas olika bedömningar av tacklingar och det fysiska spelet?
– Ja, så är det. Det är jättesvårt i vissa matcher och som spelare måste du nästan testa dig fram för att se vart nivån ligger. I vissa matcher kan det vara tillåtet med tacklingar. När vi sedan kommer till nästa match får vi inte ens röra varandra utan åker ut direkt. Det här är jättesvårt.

COMEBACK I LANDSLAGET

Isabell Pam har nu fått chansen av förbundskaptenen Ylva Martinsen att göra comeback i Damkronorna. Palm tycker också att hennes spelstil passar bra internationellt.
– Ja, det tror jag. Det känns som det fysiska spelet är lite mer tillåtet där. När man ser Kanada och USA spela mot varandra så är det mycket närkamper och tufft spel.

När du nu kommit med i Damkronorna igen har du då satt upp som mål att vara med där hela vägen fram till och med VM?
– Klart att jag vill vara med så mycket som möjligt. Vi får se efter den här första fyrnationersturneringen hur Ylva tyckte att jag spelade. Självklart vill jag vara med på VM och sådana turneringar.

Hur gick tankarna då förbundskaptenen Ylva Martinsen hörde av sig och berättade att det var din tur att få chansen nu?
– Ylva ringde mig redan innan förra turneringen som var i Tjeckien. Hon sa då att jag var reserv vilket jag tyckte var jätteroligt eftersom jag då var med på listan. Sedan fick jag se på presskonferensen att jag var uttagen då och självklart blev jag fruktansvärt glad.

23 ÅR – MEN ÄNDÅ RUTINERAD

Isabell Palm har en hel del rutin i bagaget trots att hon bara är 23 år. Redan under sin första säsong i Riksserien, 2011/12 då hon spelade för Modo vann hon med om att vinna SM-guld.
– Det var första säsongen jag spelade i Modo och enbart med tjejer. Det var väldigt speciellt. Jag åkte hela tiden ut för ”illigal hit” och jag fattade inte varför jag fick lov att sätta mig i utvisningsbåset, skrattar Isabell Palm och fortsätter:
– Jag tänkte ”Vad gör jag för fel?” Då fick jag svaret att jag inte fick tacklas ”va???” Då fick jag ändra mitt spel lite grann i alla fall. Dessutom, tidigare, då jag spelade med killarna, var jag back, men när jag kom till Modo blev jag forward istället.

Du har vunnit SM-guld med Modo, hur ser du på möjligheten att göra en likadan resa med HV71?
– Jag tror vi absolut har möjligheten att vinna guldet. När vi spelar som bäst är vi ett väldigt tufft lag att möta. Klart att vi har SM-guld som mål och det skulle vara helt fantastiskt att vinna guldet med HV71.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten