Mathis Olimb trivs i Skellefteå men tycker att han har mer att ge.
Skellefteå AIK

Tuffa omställningen efter flytten till Skellefteå: ”Vet att jag har mer att ge”

ANNONS

I somras bytte Mathis Olimb Östergötland och Linköping för Västerbotten och Skellefteå. Där får han spela mellan Oscar Möller och Joakim Lindström och har kommit igång efter en trög start på säsongen.
– Jag tycker att jag börjar visa mer och mer av vad jag kan, säger norrmannen till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Inför ett nästan fullsatt Hovet ser Mathis Olimb sin förre lagkamrat i Linköping Jakob Lilja pricka in det matchavgörande 3-2-målet som får arenan att explodera. Skellefteå får ändå med sig en poäng vilket man ändå ska vara nöjda med menar Olimb.
– Det är bra hockeymatch, en snabb match. Vi gör mycket bra och leder med två mål men tyvärr lyckas de komma ifatt med två snabba mål. Sedan får de en kontring på övertid och sätter segermålet.
– Vi hade bra försvarsspel matchen igenom men det saknades lite i anfallsspelet för att vi skulle vinna. Om vi hade haft bättre och längre anfall så hade vi kunnat lämna arenan som segrare istället.

Olimb bokfördes inte för någon poäng men däremot en utvisning för fasthållning. Han fick iväg två skott på mål och fick utstå några tuffa smällar i sargerna men annars är detta ingen match som norrmannen kommer bli ihågkommen för.

KRITISERAD UNDER SÄSONGSINLEDNINGEN

32-åringen hade en tuff inledning på årets säsong och fick inte spelet att riktigt att släppa. På sina första tio matcher stod Olimb för fem poäng och fick utstå kritik från experterna i C Mores sändning 25 oktober.
– Jag tycker att Mathis har varit dålig i Skellefteå. Han ska ha stora krav på sig. Stundtals har han varit väldigt dålig i Skellefteå, jag tror att han har varit en besvikelse. Senast jag var uppe var han bänkad. Han ska vara högt upp i hierarkin, men han går runt och spelar hockey, sade Sanny Lindström då.


Mathis Olimb firar sitt senaste mål i SHL mot HV71 den 17 november. Foto: Bildbyrån/Ola Westerberg.

Olimb håller med om att han hade en tuff start i Skellefteå-tröjan, men tycker att han har höjt sitt spel efter de inledande tio matcherna.
– Det tar lite tid att komma in i en ny klubb och bli trygg med det nya systemet. Samtidigt så jobbar jag på och tycker att jag visar vad jag kan men det är långt kvar på säsongen.
– Det hat gått bra för mig här på slutet men jag känner absolut att jag har mer att ge. SHL är så tajt nu och marginalerna är så små vilket gör att varje poäng blir extra viktig. Man måste ha tålamod och tugga på match efter match, träning efter träning.

På sina första 16 matcher i Skellefteå blev det åtta poäng för Olimb men efter det stod han för åtta poäng på fyra matcher och fördubblade därmed sin poängskörd. Därefter har det däremot blivit tre poänglösa matcher för norrmannen.
– Det går alltid lite upp och ner, värre än så är det inte. Det är klart att som offensiv spelare vill man vara mer framträdande offensivt och bidra med poäng. Jag tycker att jag sköter det bra defensivt och lägger ner ett hårt jobb, även om det inte alltid blir poäng.

”TRIVS BRA I STADEN OCH MED LAGET”

Efter Linköpings uttåg ur kvartsfinalspelet i april stod Mathis Olimb utan kontrakt. Han hade däremot inte stängt dörren helt till fortsatt spel i Linköping men fick reda på att han inte fick vara kvar via ett pressmeddelande på klubbens hemsida. Han är däremot inte bitter över hur tiden i LHC slutade.
– Det blev ett missförstånd kring det hela. Jag har pratat med (GM Fredrik) Emvall och en av tränarna Klas (Östman) efteråt så vi har gjort upp, det var inga problem. Det är sån businessen är helt enkelt.


Mathis Olimb i Linköpingströjan säsongen 16/17. Foto: Bildbyrån/Fredrik Karlsson

Hur stor omställning har det varit att gå från Linköping till Skellefteå?
– Det är klart att det är lite annorlunda, det är inget snack om det. Men jag tycker att det är bra i Skellefteå och jag trivs i staden och med laget. Sedan finns det ju små skillnader som gör att man behöver lite tid att komma in i det.

Det kanske underlättar när man får spela med spelare som Oscar Möller och Joakim Lindström?
– Ja, de är helt fantastiska. De gör alltid sjuka grejer där ute på isen och är även bra lagspelare. Man njuter när man får spela mellan dem.

När norrmannen skrev på för Skellefteå i somras så var det för ett kontrakt som endast sträcker sig över denna säsongen. Han vill inte spekulera i hur det blir efter säsongens slut men håller framtiden öppen.
– Det är lite tidigt att säga, jag vet ju inte ens om Skellefteå kommer att vilja ha mig kvar. Jag måste spela och fokusera på hockeyn och kan inte gå runt och tänka på det just nu, säger Mathis Olimb.

Den här artikeln handlar om: