Marcus Weinstock. …
SHL

Trotjänaren trivs med tillvaron: ”Växt till en mycket större hockeystad”

ANNONS

Marcus Weinstock är trotjänaren som blivit Örebro Hockey trogen i nio säsonger. Här berättar 34-åringen om morbror Ulf Weinstocks betydelse för karriären, den imponerande resan Örebro Hockey har gjort och hur staden blivit mer och mer hockeytokig med tiden.
– Jag har fått äran att vara med på hela den här resan Örebro har gjort. När jag kom till Örebro var det fortfarande den gamla ishallen där det satt 1500 åskådare på läktaren i början av säsongen, säger Weinstock till hockeysverige.se.

Marcus Weinstock är den spelare i dagens Örebro som spelat längst i klubben. I höstas inledde han sin nionde raka säsong i klubben. Givetvis är också namnet Weinstock känt i hockeykretsar sedan lång tid tillbaka då hans morbror Ulf spelat

Ulf Weinstock.

fyra VM och ett OS för Tre Kronor. Men att ha namnet Weinstock på ryggen är inget som har varit en belastning för Örebro-forwarden.
– Det har inte varit någon belastning överhuvudtaget för min del eftersom det är så långt mellan våra karriärer tidsmässigt. Jag har bara fått några frågor om

Ulf är min pappa, berättar Marcus Weinstock som haft sin morbror som tränare under en kort period.
– Till en viss del har han varit en viktig del i min karriär eftersom det var när han ville ha mig till Arboga som min karriär tog lite fart. Innan det hade jag kört fast i Karlskoga under två och en halv säsong. Jag fick möjligheten att flytta till Arboga där jag hade honom som tränare under sista delen av den säsongen. Då lossnade grejerna lite och min insats under sista matcherna där gav mig kontraktet i Växjö.

Det är Ulf och hans bror ”Nalle” (Björn Weinstock), är ni en typisk hockeysläkt?
– Klart att vi är en idrottsläkt. Ulf har gjort en massa landskamper och ”Nalle” med sin sport (Juniorspelare i ishockey) och sitt trav. Sedan har jag en pappa (Inge Olsson) som har spelat hockey och en mamma (Siw Weinstock) som spelat handboll och softboll. Jag är ändå uppväxt i en familj där idrotten funnits med hela tiden. Dessutom är jag mer eller mindre uppväxt i omklädningsrummen hos lagen där pappa spelade hockey.

NYA ARENAN – EN VIKTIG FAKTOR

Marcus Weinstock kom till Örebro 2010. Om hockeyintresset i stan är på topp idag var det inte riktigt på samma sätt då.
– Intresset var inte på samma nivå som det är nu. Jag har fått äran att vara med på hela den här resan Örebro har gjort. När jag kom till Örebro var det fortfarande den gamla ishallen där det satt 1500 åskådare på läktaren i början av säsongen. Redan då växte intresset under säsongens gång.
– Vi tog oss till kvalserien första säsongen. Året efter byggdes hallen om och sedan har det växt undan för undan till där vi är nu då vi spelar i SHL för sjätte säsongen. Dessutom spelar vi idag i en riktig arena.
– Första säsongen var jag inte speciellt igenkänd på stan till skillnad mot idag. När jag nu går och handlar är det alltid någon som nickar, säger ”hej, hej” eller önskar oss lycka till på matchen. Det har verkligen växt till en mycket större hockeystad än vad den var då jag kom hit.

En viktig bit för Örebros framgångar kan tillskrivas bygget av nya hallen.
– Nya hallen har varit enormt viktig för klubbens utveckling. Det var nog ett måste för att vi skulle kunna ha den verksamheten vi har idag och för det stödet vi fått.
– Den gamla ishallen (Vinterstadion byggdes så tidigt som 1972) i Örebro var en av de tidigaste hallarna i Sverige. Staden hade inte gjort mycket på den fram till det att man började bygga om och renovera den. Det droppade från taket och det var minusgrader i hallen på vintrarna. Idag är det verkligen en fullgod SHL-arena.

SHL-AVANCEMANGET BÄSTA MINNET

När du kom till klubben 2010 fanns då ens en tanke på att du nu skulle inleda din nionde säsong i Örebro?
– Så långt tänkte jag aldrig. Örebro gick upp i Hockeyallsvenskan ganska sent, säsongen innan jag kom dit, och hade inte mycket att jobba med. Klubben började sätta ihop en ny trupp ganska omgående. När jag inte skulle vara kvar i Leksand och fick en förfrågan från Örebro tyckte jag att det var ett bra steg att ta.
– Sedan har det rullat på ganska bra. Första säsongen var lite halvtungt. Den andra säsongen fungerade betydligt bättre. Där kände jag att vi var med och nosade upp på SHL så jag blev kvar en säsong till. Den säsongen gick det halvtrögt i början, men jag fick en förfrågan om att skriva ett längre kontrakt. Det var rätt i tiden för mig då och ingenting jag ångrar överhuvudtaget nu då jag fortfarande spelar i Örebro.
– Som svar på din fråga så tänkte jag inte så långt då, men jag har trivts med att spela här under nio säsonger.

Vad har varit höjdpunkterna i Örebro så här långt?
– Det är två saker. Naturliga svaret är då vi tog steget upp i SHL på vårkanten. Det är något som jag kommer bära med mig med stolthet och som ett glädjefyllt minne genom hela mitt liv. Det var en helt otrolig upplevelse att fått vara med om att ta upp ett lag genom en kvalserie.
– Den andra höjdpunkten jag tänker på är då vi gick till slutspel första gången. Det var en fantastisk upplevelse. Som det blev så var vi med och nosade ordentligt på blivande svenska mästarna Växjö.

Marcus Weinstock firar SHL-avancemanget 2013. FOTO: Nils Jakobsson/Bildbyrån

GILLAR GOLF OCH FISKE

Du har bott nio år i Örebro, vad sysslar du helst med vid sidan av hockeyn?
– Framförallt gillar jag att spela golf. Under somrarna blir det en hel del golfande på Lanna Golfklubb. Det är en fantastisk anläggning som jag utnyttjar och spelar mycket på.
– På sommaren blir det även en del fiske, men på vintern blir det inte mycket mer än att ha fokus på att äta, träna och sova. Alltså klassiska bitarna. Sedan blir det att umgås med familjen och ta vara på den tiden.

Vad får vi inte missa om vi ska turista i Örebro?
– Oj… Ska jag vara ärlig har jag nog själv missat de flesta turistattraktionerna. Jag tycker att Örebro är en jättefin stad och stadskärnan har vuxit enormt mycket under åren jag har varit här. Det är en större stad i Sverige, men ändå ganska nära till allting så du egentligen kan ta cykeln överallt.

Den här artikeln handlar om: