Sök
Växjö Lakers HC

Guldhjälten har gjort liknande resa som förebilden: ”Behöver inte spela i SHL som 18-åring”

Viktor Fasth tog den långa vägen till SHL via spel i både ettan och allsvenskan. För några år sedan tog Viktor Andrén en liknande tripp – med Viktor Fasth som förebild. Nu bildar de målvaktspar i Växjö sedan ett par år tillbaka.
— Jag har alltid haft Viktor som förebild och har så fortfarande. Mycket ligger det i att han gjort en liknande resa som jag själv har gjort och jag kan känna igen mig på så sätt, berättar Viktor Andrén för hockeysverige.se.

En av Växjös stora finalhjältar förra säsongen var den 24-årige målvakten från Mariestad, Viktor Andrén. Han klev in i slutspelet efter det att hans kollega Viktor Fasth skadat sig, och som han gjorde det. Efter fem slutspelsmatcher stannade hans räddningsprocent på helt magiska 99.1 procent.

SNABB RESA

Resan för Andrén har gått snabbt. Så sent som säsongen 2014/15 spelade han i ettan med Pantern. Bara två säsonger senare konkurrerade han om målvaktsspaden hos Växjö i SHL med Joacim Eriksson.
– Absolut, allt gick fort. När jag valde att åka från Växjös superelit till Pantern i ettan hade jag ändå hela tiden som mål att ta mig till SHL på två säsonger. Om jag tänker på det i efterhand så kanske det var ett ganska högt uppsatt mål. Det är inte många målvakter som har klarat den resan. Även om det gick snabbt att byta upp sig så tycker jag att det var rätt väg för mig då, berättar Viktor Andrén för hockeysverige.se.

Viktor Fasth gjorde en liknande resa som Andrén och har på så vis varit lite av en förebild för 24-åringen.
– Jag har alltid haft Viktor som förebild och har så fortfarande. Mycket ligger det i att han gjort en liknande resa som jag själv har gjort och jag kan känna igen mig på så sätt.
– Man behöver inte spela i SHL som 18-åring för att ta sig framåt. Viktor visade att det gick.

Viktor Fasth. Foto: Suvad Mrkonjic / BILDBYRÅN

Har du hunnit stanna upp och reflektera över framgången?
– Nej, det har jag inte gjort. Det är inte något jag har velat göra heller. Stannar jag upp och tänker efter så känner jag att det kan komma in en bekvämlighet eller nöjdhetskänsla över att jag faktiskt har klarat det. På så sätt kanske jag slutar drömma vidare istället för att jobba mot nästa mål.

Njuter du av den här resan?
– Ja, massor (skratt). Det har jag blivit betydligt mycket bättre på. Framförallt under förra säsongen när jag började ta hjälp av en mental rådgivare. Det har haft en stor påverkan på det hela så jag inte bara tänker på alla mål som ska uppfyllas samtidigt som jag vet att många sätter krav på sig själva. Uppfyller man sedan inte målen så ser man det då istället som ett misslyckande och glömmer av vilken möjlighet man har.
– Jag kan nog tala för alla som har det här som yrke att hockeyn är det roligaste vi vet. Det gäller att njuta under sin karriär för den kommer inte vara för evigt.

KOMMER FRÅN MARIESTAD

Viktor Andrén kommer från Mariestad som är ett starkt hockeyfäste trots att föreningen aldrig spelat i högsta serien klubben har trots allt fostrat storspelare så som Tommy Samuelsson, Staffan Lundh och Harald Lückner.
– Hockeyintresset där är stort. I alla fall var det största idrotten vi hade i stan. Sedan kanske inte stan den största i sig men var faktiskt då jag var yngre även uppe en sväng i Hockeyallsvenskan.
– Alla mina kompisar började spela hockey så även jag rycktes med i det. Det fanns kanske inte så mycket att välja på.

Det finns också en alldeles speciell rivalitet mellan Mariestad och grannklubben Skövde.
– Rivaliteten var stor. Framförallt upplevde jag det som junior. Sedan fick jag inte känna på den i A-lagssammanhang eftersom jag hade flyttat då. Rivaliteten fanns ändå där hela tiden och något jag är uppväxt med.

Vad tror du den här rivaliteten betytt för båda klubbarna, men framförallt för er spelare?
– Det betyder väldigt mycket för alla inblandade och det är ett stort engagemang runt just de här matcherna. Intresset är stor i hela stan, på arbetsplatserna och så vidare.
– Det är inte så långt mellan Mariestad och Skövde så det finns alltid någon som kommer från ena stan men jobbar i den andra. Matcherna snackas upp så på så vis betyder det verkligen väldigt mycket.
– Mariestad är ett mindre ställe än vad Skövde är och jag tror, nu kanske inte alla håller med mig, att det är viktigt att visa att Mariestad inte är sämre än Skövde bara för att man är en mindre stad.

Nu har du fått jobba med din förebild över en säsong, hur har det fungerat?
– Jättebra och har så gjort från första dagen. Viktor kom hem för lite över ett år sedan och jag visste vad jag hade att vänta. Först kände jag faktiskt en spänd rädsla över att få stå där ute med min största förebild. Det var inte något jag hade vågat hoppats eller trott på en gång i tiden.
– Nu har det utvecklats till en väldigt bra kompisrelation och jag ser inga nackdelar i det alls.

Hur gick snacket mellan er då du tog över som förstamålvakt i finalserien?
– Det var inte så mycket snack. Anledningen till att jag fick spela var att Viktor skadade sig. Innan det hade han spelat jättebra i hela slutspelet. Det fanns ingen anledning att byta målvakt om inte det här hade skett.
– Viktor har kommit till mig i efterhand och sagt hur bra han tycker jag gjorde det. Självklart betyder det jättemycket för mig att få höra det från sin stora förebild.

Vad är ditt starkaste minne från finalserien?
– Frilägesräddningen mot ”Jocke” Lindström i fjärde finalen uppe i Skellefteå, ganska tidigt i första perioden. Efter att jag tagit den pucken fanns det inget annat än att vi skulle vinna den kvällen. Det där är något som bitit sig fast lite extra.

Vad blir nyckeln om ni ska vinna guld även den här säsongen?
– Den stora nyckeln och det jag tycker att vi anammade himla bra förra säsongen var sammanhållningen i vår grupp. Att vi verkligen lärde känna varandra på en djupare nivå och fick alla att dra åt samma håll och mål.
– Vi som nu gjort det kan den här säsongen dela med oss av erfarenheten av hur tufft det verkligen är att vinna den sista matchen för säsongen. Det ligger så otroligt mycket jobb bakom det och något man inser först efteråt att det faktiskt är.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten