Sök
FÖRSTASPADE. Erik Källgren har fått ta ett större ansvar i Johannes Jönssons frånvaro.
Nyheter

Han har klivit fram som räddaren i AIK:s nöd

Han inledde säsongen som reservmålvakt, men en skada på stjärnkeepern Johannes Jönsson har gjort att rampljuset landat på Erik Källgren. Nu ligger ett stort ansvar på honom att föra AIK mot den allsvensk finalplats.
– Jag håller på med hockey för att få spela och vill inte stå vid sidan, säger Källgren till hockeysverige.se.

JOHANNESHOV (HOCKEYSVERIGE.SE)
Omständigheterna har förändrats snabbt för AIK-målvakten Erik Källgren. Han inledde säsongen som tvåa bakom rutinerade Johannes Jönsson, men när den sistnämnde skadade sig blev 22-åringen från Lidingö den som tog över förstaspaden.

Källgren har utfört sin uppgift med den äran och har varit en viktig nyckel till att AIK i dag är ett topplag i Hockeyallsvenskan. Efter elva matcher har han en räddningsprocent på 91,9.
– Det har varit lärorikt att jobba tillsammans med Johannes. Samtidigt är han en väldigt duktig målvakt som är rutinerad, har spelat i SHL och visat att han är en av våra bättre målvakter här i Sverige. Det har varit både roligt och lärorikt att följa och surra med honom på och vid sidan av träningarna. Vi har blivit ett väldigt bra team och hjälps åt att peta i detaljer. Det har fungerat riktigt bra, berättar Erik Källgren då hockeysverige.se träffar honom på Hovet i Stockholm.

Någon direkt press över att vara förstamålvakt och med ansvaret som det innebär känner inte 22-åringen.
– Jag spelade även mycket förra säsongen, nästan 30 matcher, så det är inget nytt för mig att spela på den här nivån. Från den ena dagen till den andra spelade jag nästan ingenting alls till att spela allt. Det är kul och jag håller på med hockey för att få spela och vill inte stå vid sidan.

Är Johannes Jönsson given etta då han kommer tillbaka eller hur tänker du själv framåt?
– Jag har ingen aning, säger AIK-målvakten med ett leende och fortsätter:
– Jag vet inte när han kommer tillbaka eller vad som händer då. Till att börja med ska jag göra det så bra som möjligt nu och jag försöker verkligen, nu låter det klyschigt, ta dag för dag och inte tänka för långt framåt. Jag vill göra jobbet varje dag och vinna så många matcher som möjligt.

”VILL INTE BO HOS MORSAN OCH FARSAN”

Erik Källgren fostrades i Lidingö HC. Efter spel i diverse stockholmsklubbar hamnade han 2012 i Linköping innan han gick vidare till Oskarshamn och senare AIK.
– Det kändes som ett jättebra beslut för mig och inget snack om saken då jag fick chansen att gå på hockeygymnasiet i Linköping. Självklart var det ett stort steg för mig att flytta. Jag trodde kanske att det inte skulle vara några problem, men jag hade mina tuffa perioder i början.
– Jag kom ändå in i det ganska snabbt och jag hade tre jättefina år där med ett jättefint hockeygymnasium. Dessutom hade jag en väldigt bra målvaktstränare i Nizze Landén. Där växte jag mycket som person och hockeyspelare.

Hade du chansen att gå på något hockeygymnasium i Stockholm?
– Jag hade ingen av stockholmsklubbarna som alternativ. Det jag ville hela tiden var att komma till Linköping.

Varför?
– Dels för att en bra kompis till mig, Jakob Forsbacka Karlsson, gått där samtidigt som jag bara hade hört bra saker om deras hockeygymnasium sedan tidigare.
– Jag ville ifrån Stockholm och inte bo hos morsan och farsan för att pendla till någon klubb här i stan. Nu hade jag inte det alternativet heller, men jag kände att Linköping skulle vara en bra lösning. Det var dessutom en fin gemenskap där så det kunde inte ha blivit bättre.


Nizze Landén. Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

TACKAR MÅLVAKTSTRÄNAREN FÖR FÖRTROENDET

Nizze Landén, som numera jobbar på Svenska ishockeyförbundet och är målvaktstränare för Juniorkronorna, är ett namn som Källgren återkommer till.
– Han har betytt och betyder mycket för min karriär och utveckling. Jag ser inte honom enbart som en målvaktstränare utan vi är även bra vänner. Jag har honom att tacka jättemycket för min utveckling och det var han som såg till att jag hamnade i Linköping.

Kände du honom innan tiden i Linköping?
– Nej, men det var han som skötte rekryteringen. Jag var ner till Linköping för att träffa honom och fick då en jättebra känsla. Sedan var det bara från min sida en väntan för att se vad Linköping skulle säga. När han ringde och sa att Linköping ville ha mig kändes det jättebra.

Det gick bra för Erik Källgren både i J18 och J20. Trots det fick han inte chansen i SHL med Linköping.
– Jag skrev ett A-lagskontrakt med Linköping men blev skickad till Oskarshamn två säsonger. Jag kände samtidigt att jag inte var redo för att spela i SHL då.
– Visst, jag fick inte chansen, men den ska man förtjäna också. Nu valde Linköping att gå på andra målvakter och det får jag respektera. Jag tror ändå inte att jag hade varit redo för SHL eftersom jag var så pass ung. Det var ett bra steg för mig då att hamna i Hockeyallsvenskan.

Källgren känner sig idag mer redo för att ta klivet in i SHL om chansen ges.
– Jag känner mig mer och mer redo för det. Jag vill skynda långsamt, men jag känner mig absolut redo för att testa mig uppåt. Man ska ändå med att börja göra ett bra jobb där man är. Klart att mitt mål är att spela i SHL, men det gäller också vara mogen för det eftersom jag vill spela och inte bara sitta av en säsong på bänken.
– Hockeyallsvenskan är en jättebra liga för alla yngre spelare att utvecklas i och där få en större roll än vad man kanske får i SHL. Många som gått från Hockeyallsvenskan till SHL har visat att dom gjort det bra. Både målvakter och utespelare går direkt in och producerar bra i SHL.

”JAG BLEV LITE MER ENSAM UTANFÖR ISEN”

Erik Källgren spelade två säsonger under Fredrik Söderström i Oskarshamn. Här tog han också stora kliv framåt i sin utveckling.
– Det var roliga år och mina första säsonger på seniornivå vilket var ett steg upp från J20. Jag var ganska ung då jag kom upp i Oskarshamn. Det var ganska stor skillnad att gå från gemenskapen i J20 där alla var lika gamla till att jag då helt plötsligt var yngst i laget. Många av killarna i laget hade familj som dom åkte hem till direkt.
– Jag blev lite mer ensam utanför isen än vad jag hade varit tidigare. Det blev ett stort hopp för mig från att vara delaktig i en gemenskap till att jag kände mig lite ensam.

Hur hanterade du det?
– Klart att det var tufft, men jag var mycket på hallen och körde extra. Andra säsongen i Oskarshamn kom det in några yngre spelare, Fredrik Forsberg, Simon Norberg och så vidare. Då blev vi ett skönt gäng och vi tränade mycket. Det blev verkligen en träningssäsong.


Foto: Bildbyrån/Dennis Ylikangas

Nu går Erik Källgren alltså in på sin andra säsong med AIK.
– Det som lockade med AIK var att det kändes som att det var lite högre krav här och att det finns en ambition varje säsong att gå upp. AIK är inte nöjda med att spela i Hockeyallsvenskan utan är en klubb som vill uppåt i seriesystemet, vilket kändes väldigt lockande för mig.
– Det känns också som AIK är en klubb där du har en större press på dig från fans. För mig har det också varit ett lite större steg för mig att ta att gå från Oskarshamn till AIK just med tanke på det här med press från fans och bevakningen från media. Sedan är det inget minus att jag nu har närmare hem till familjen.

Nu är det dessutom AIK och Oskarshamn som toppar Hockeyallsvenskan.
– Det är kul för staden och klubben att dom är med där uppe och tampas. Jag vet hur mycket laget betyder för Oskarshamn. När vi senast möttes där nere hade dom ett jättebra publikstöd.

Erik, vad talar för att det blir AIK som spelar i SHL nästa säsong?
– Vår gemenskap i truppen och bredden vi har den här säsongen. Just nu har vi mycket skador, men vi visar att vi ändå kan vara med och tampas och vinna mycket matcher. Nu är dom skadade spelarna snart tillbaka och då kommer vi få ett ännu mer slagkraftigt lag.
– Vi har en jäkla bra känsla samtidigt som det är en lugn och harmonisk grupp som inte stressar upp sig när vi ligger under eller förlorar någon match.

Idag 19:00
AIK - Almtuna IS
1 2.40
X 4.00
2 2.50
Idag 19:00
HC Vita Hästen - Tingsryds AIF
1 1.77
X 4.05
2 4.00
Idag 19:00
Karlskrona HK - Mora IK
1 2.35
X 4.05
2 2.55
Idag 19:00
Södertälje SK - Timrå IK
1 2.85
X 4.05
2 2.10
Idag 19:00
Västerås IK - Västerviks IK
1 1.65
X 4.45
2 4.40
Idag 19:00
Modo Hockey - IF Björklöven
1 2.35
X 4.10
2 2.55
Idag 19:00
Kristianstad IK - BIK Karlskoga
1 4.00
X 4.65
2 1.67
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten