Erik Andersson ska hjälpa till med att sprida kunskap om kylmössan. …
SHL

Mössan ska motverka hjärnskakningarnas effekter ”Vi vill att den ska bli som hjärtstartaren”

ANNONS

Lundaföretaget Polarcools kylmössa har testats av flera klubbar i SHL och Hockeyallsvenskan. Mössan är framtagen för att lindra effekterna vid hjärnskakning. I dag börsnoteras företaget, som vill få sin produkt standardiserad i idrottsanläggningar och skolor runt om i Sverige och övriga delar av världen.
– I dag finns hjärtstartare på allt fler ställen. Vi vill att det här ska vara lika vanligt som hjärtstartare.

I förra veckan berättade den tidigare Malmöspelaren Erik Andersson, som själv tvingades lägga av med ishockeyn efter upprepade hjärnskakningar, att han ska sprida kunskap om kylmössan för att lindra hjärnskakningarnas effekter. Efter nyår börjar han arbeta för Lundaföretaget. Produkten har funnits ute på test i SHL och Hockeyallsvenskan under två år, men trots det är kännedomen inte helt utbredd.
– Nu har Erik Andersson anslutit till Polarcool, som är ett enormt tillskott. Han känner många i ligan och är en utmärkt ambassadör för oss, och han brinner för frågan. Erik har bra kontakt in i omklädningsrummet. Han kommer hjälpa till att introducera det här för spelarna. Det är inte bara läkarteamen som introduceras för det här – spelarna måste vilja ropa efter produkten säger Polarcools VD Iman Ziai till Hockeysverige.se.

Kylmössan placeras på huvudet och runt halsen när en misstänkt eller diagnosticerad hjärnskakning skett. På så sätt kyls huvudet. För varje grad som hjärnan ökar eller minskar i temperatur påverkas ämnesomsättningen med 6-10 %. Genom att kyla hjärnan minskar ämnesomsättningen vilket minskar celldestruktionen i hjärnan. I längden leder detta till en lindrande effekt på skadan.
– Så fort en diagnosticerad eller misstänkt hjärnskakning skett ska spelaren föras ut till omklädningsrummet där hjälm och axelskydd tas av, varpå mössan appliceras för en behandling under cirka 60 minuter. Därtill kan den dessutom användas under nästkommande dagar. Vi har märkt att spelare velat kyla även efterföljande dagar, i form av rehabilitering. Det har fungerat både som smärtlindring och rehabilitering.

Iman Ziai är VD för Polarcool.

Företagets innovation har testats under två år. Under tisdagen tar företaget nästa steg och börsnoteras.
– Börsnoteringen har möjliggjort resurser i form av kapital och personal, och vilket är nödvändigt för att hjälpa idrotten och folkhälsan. Idag startar nästa steg i vår resa. Det är en stor dag för oss.

– Vi vill inte förbjuda någon idrottsgren, vi driver ingen politisk kampanj. Istället erbjuder vi idrotten för första gången en möjlighet att hantera ett utbrett och allvarligt problem. Nu kan ishockeylagen behandla hjärnskakningsdrabbade spelare direkt i anslutning till skadan. Det är en sak att ”ta krafttag” – att begränsa tacklingar och liknande– men det kommer alltid uppstå kollisioner och hjärnskakningar. Vi erbjuder en produkt som kan behandla hjärnskakningar i direkt anslutning till skadan, säger Iman Ziai till Hockeysverige.se.

MIKROHJÄRNSKAKNINGAR STORT PROBLEM ”ENORMT PROBLEMOMRÅDE”

Iman Ziai har själv spelat amerikansk fotboll och i slutet av  2017 började företaget en studie för att undersöka vilken effekt av hjärnkylning på de skador som upprepade slag mot huvudet kan ge. Flertal studier visar att upprepade slag mot huvudet skapar neurologiska skador över tid. Dessa typer av upprepade slag är vanligt förekommande inom rugby, amerikansk fotboll och framförallt inom kampsport. Limhamn Griffins, som spelar amerikansk fotboll, har agerat undersökningsobjekt. I studien analyseras inflammatoriska biomarkörer hos spelarna med hjälp av blodprov. Genom att undersöka blodproven kan man se hur mycket hjärnskada som åsamkats efter slag mot huvudet, och vilken effekt kylningen har. Blodproven ska inom kort analyseras på ett labb.
– Upprepade huvudkollisioner är ett superallvarligt område som är vanligt förekommande i flertal idrottsgrenar. Problemet är ännu vanligare än enskilda hjärnskakningar. Här pratar vi om all aktivitet där det sker upprepade slag mot huvudet, där forskningen tydligt visar att kollisionerna leder till neurodegenerativa störningar. Du får alltså hjärnskador av att ständigt utsätta dig för slag mot huvudet, även om en diagnosticeras hjärnskakning inte har skett, säger Iman Ziai.

BEHÖVS FLER LAG SOM TESTAR ”ALLA SOM ANVÄNT DEN HAR VARIT POSITIVA”

Malmö Redhawks och IK Pantern var först ut att testa produkten. När Iman Ziai anslöt till bolaget inledde han en satsning på att få så många svenska klubbar som möjligt att testa produkten kostnadsfritt. Målet var att samla in tillräckligt med information för att utvärdera produkten. HV71, Skellefteå, Färjestad, Örebro, Rögle, Karlskrona, Karlskoga och Modo har hittills nappat på erbjudandet. Luleå, Linköping och Timrå har agerat kontrollag: de använder inte kylmössan, men jämför sina resultat med klubbarna som använder produkten. Andra klubbar har inte svarat, eller tackat nej.
– Ett problem är att vi har för få fall för att göra en klinisk bedömning med statistisk signifikans. Det beror på att alla lag i SHL och Hockeyallsvenskan inte har varit med i studien.

Varför är det så?
– De vill vänta på resultat, eller så har de inte haft möjlighet. Men vi måste ha fler lag och patienter för att kunna få tydliga resultat.

Går det att säga något om effekterna av behandlingen ändå?
– Interimsgranskningar från ishockeystudien visade att kylda spelare kommer fortare tillbaka i spel och andelen spelare vars återgång till matchspel dröjde tre veckor eller mer var högre i gruppen som inte kyldes jämfört med gruppen som kyldes.
– Sen ska jag tilläga att vi bara får positiv feedback från sjukvårdsteamen och utövarna som testar det här, i alla idrotter.

Det är inte bara ishockeyn som är målgrupp för produkten. Många sporter har problem med huvudskador. Iman Ziai hoppas att Polarcools kylande mössa ska bli en standardiserad produkt på idrottsanläggningar, stora som små. Han tror att det kan bli verklighet i en nära framtid.
– Vi tror inte att vi är långt ifrån. Det inte bara att sälja in till elitlag. Den stora potentialen är inte SHL och Allsvenskan. Det är division ett, två, tre och fyra. Du har hjärtstartare runt om i alla kommuner. Vi vill att det här ska vara lika vanligt som hjärtstartare, säger Iman Ziai.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 26 mars
15:00 Luleå - Växjö SHL
15:00 Rögle - Skellefteå SHL
16:00 Ilves - Ässät Liiga
18:30 Mora - Södertälje Hockeyallsvenskan
21:00 Arizona Coyotes - Colorado Avalanche NHL
23:00 Carolina Hurricanes - Boston Bruins NHL
00:00 Nashville Predators - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Chicago Blackhawks - Vancouver Canucks NHL
måndag 27 mars
04:30 Los Angeles Kings - St Louis Blues NHL
15:00 Timrå - Örebro SHL
17:30 IFK Helsingfors - Lukko Liiga
19:00 Frölunda - Färjestad SHL
19:00 AIK - Modo Hockeyallsvenskan
01:00 Ottawa Senators - Florida Panthers NHL
01:00 Buffalo Sabres - Montreal Canadiens NHL
01:30 New York Islanders - New Jersey Devils NHL
tisdag 28 mars
02:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
04:00 Anaheim Ducks - Colorado Avalanche NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Pelicans - KalPa Liiga
19:00 Södertälje - Mora Hockeyallsvenskan
01:00 Detroit Red Wings - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Carolina Hurricanes - Tampa Bay Lightning NHL
01:00 Boston Bruins - Nashville Predators NHL
01:00 New York Rangers - Columbus Blue Jackets NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Montreal Canadiens NHL
onsdag 29 mars
02:00 St Louis Blues - Vancouver Canucks NHL
02:30 Chicago Blackhawks - Dallas Stars NHL
03:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Edmonton Oilers NHL
04:30 San Jose Sharks - Winnipeg Jets NHL
01:30 Toronto Maple Leafs - Florida Panthers NHL
01:30 Washington Capitals - New York Islanders NHL
torsdag 30 mars
04:00 Colorado Avalanche - Minnesota Wild NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Rangers NHL
01:00 Boston Bruins - Columbus Blue Jackets NHL
01:00 Montreal Canadiens - Florida Panthers NHL
01:00 Ottawa Senators - Philadelphia Flyers NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Washington Capitals NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:30 Detroit Red Wings - Carolina Hurricanes NHL
fredag 31 mars
02:30 Chicago Blackhawks - St Louis Blues NHL
03:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
04:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
04:30 San Jose Sharks - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Buffalo Sabres - New York Rangers NHL
lördag 01 april
02:00 Winnipeg Jets - Detroit Red Wings NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
04:30 Arizona Coyotes - Dallas Stars NHL
19:00 Nashville Predators - St Louis Blues NHL
21:00 Pittsburgh Penguins - Boston Bruins NHL

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten