Nyheter

Hockeyfamiljen Enström: ‘Var kaos, men ändå organiserat kaos’

Tobias har en lång NHL-karriär bakom sig, Tommy har en gedigen karriär på svensk mark att se tillbaka på, och Tina var en av Sveriges bästa spelare. Det är ingen överdrift att kalla familjen Enström för en hockeyfamilj.
– När folk säger att jag har den mest framgångsrika karriären så brukar jag säga att man ska titta på yngsta syrran och hennes karriär, säger Tobias Enström till hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Att kalla Tobias Enström för årets värvning i Hockeyallsvenskan är ingen överdrift. Efter elva säsonger i NHL där han spelat för Atlanta Thrashers och Winnipeg Jets valde 33-åringen med Höga Kusten HF som moderklubb att återvända till svensk hockey och Modo. Så här långt har han svarat för ett mål och totalt 14 poäng på 19 matcher.

Familjen Enström är en riktig hockeyfamilj där bröderna Thomas och Tommy har synts i både elitserien och Hockeyallsvenskan, men även systrarna Therese och Tina har spelat på toppnivå.
– Hur det var efter skolan hemma hos familjen Enström efter skolan? Oj… Kaos, men ändå organiserat kaos, säger Tobias Enström med ett leende när hockeysverige.se träffar honom för en intervju.
– Vi hade mamma och pappa som ställde upp på det mesta och det är jag otroligt glad över. Det var mycket hockey, mycket lek och vi hade väldigt roligt. Jag kommer från en familj som är väldigt tajt och vi håller mycket kontakt med varandra, vilket är kul. När jag var mindre önskade jag kanske ibland att vi inte var så många eftersom vi slogs till höger och vänster, men nu när jag är äldre känns det enbart kul att kunna ha så bra kontakt med alla.

”HELT MAGISK”

Tina Enström kan se tillbaka på en väldigt fin karriär med både VM och OS-spel. Liksom sin storebror Tobias är hon dessutom svensk mästare med MODO.
– Hon var med oss en del och spelade hemma, men samtidigt är hon lite yngre (27 år) än var jag är. I slutändan, då hon växte på sig, var hon också med och åkte skridskor.

Hur mycket tror du dina framgångar har påverkat hennes karriär?
– Förhoppningsvis kan jag ha påverkat någonting. När folk säger att jag har den mest framgångsrika karriären så brukar jag säga att man ska titta på yngsta syrran och hennes karriär. Om du tittar på det hon har gjort så är den helt magisk. Jag är stolt över vad hon har åstadkommit.
– Vi syskon är som sagt var en väldigt tajta. Nu har jag levt i Nordamerika under elva år, men alla har varit över och hälsat på. ”Lillesyrran” kom över dit nästan varje jul. Hon blev som en liten bonusunge. Mina syskon har alltid följt min karriär och jag har alltid följt deras oavsett om det gällt ishockey eller jobb. Jag är lyckligt lottat på så sätt, säger Tobias Enström med ett leende innan vi kommer över till hans karriär i NHL där han själv ser den senaste säsongen som höjdpunkten i karriären.
– Det första som jag tänker på är förra säsongen. Första säsongerna bommade vi slutspel efter slutspel och var kanske inte något topplag. Jag fick ändå vara med och bygga någonting som var väldigt häftigt. Sedan föll vi på mållinjen.
– Ser jag tillbaka om några år så kommer det säkert vara något som grämer mig eftersom man inte får så många chanser att vinna. Men förra säsongen var en höjdpunkt, men tyvärr tog det stopp i konferensfinalen mot Vegas.

SPELADE I STARKA HOCKEYSTADEN

Winnipeg är sedan tidigt 70-tal ett starkt fäste. Dit kom många svenska spelare som bland andra Anders Hedberg, Ulf ”Lill-Pröjsarn” Nilsson, Lars-Erik Sjöberg, Willy Lindström, Thomas Steen med flera. Den här staka traditionen och intresset kring hockeyn håller fortfarande i sig enligt Tobias Enström.
– Det går inte att beskriva hur stor intresset var då jag kom till Winnipeg. Det är fortfarande en hockeystad utan dess like. Folket där har aldrig tappat suget efter hockey även om man förlorade NHL-platsen tidigt, men fick tillbaka laget 2011. Jag tror det vara flera hundra tusen ute på gatorna där bara för att stan hade fått tillbaka ett hockeylag i NHL.
– Det är fantastisk stad att spela ishockey i och en fantastisk organisation med alla människor runtomkring. Jag är väldigt lycklig över att jag hamnade i just Winnipeg Jets och jag har haft väldigt roligt på vägen.

Hyllas fortfarande alla gamla hjältar från tiden då Winnipeg Jets vann Avco Up (WHA) säsong efter säsong?
– Killarna du nämnde kommer till Winnipeg och hälsar på då och då så jag har stött på några av dem. Jag vet att det här gamla gänget brukar träffas en hel del i Winnipeg och några av killarna har fått sina tröjor hissade i taket i Winnipeg. Det är alltid kul när det är några svenskar som hänger i taket.
– Det här med att träffas var nog något killarna själva tog tag ifrån början. Det var ett bra gäng som drog åt samma håll. Jag tror att det här gänget än idag håller kontakten, men jag kan inte säga det 100 procent säkert.
– Många från de här lagen träffas en gång om året för att se på ishockey. Då har det varit kul för mig som ensam svensk att få prata svenska med några av killarna. Det finns verkligen mycket historia i Winnipeg.

DÄRFÖR FLYTTADE HAN HEM

Du hade möjligheten att stanna kvar borta i Nordamerika ytterligare en eller flera säsonger, varför valde du att ändå flytta hem?
– Jag lever inte själv utan med min fru Camilla (fd Nordlund) och vi ska ha barn i januari. Jag tycker att det klickade in med allting allteftersom. Självklart var det ett svårt beslut och inget enkelt val när jag levt nästan hela mitt vuxna liv i Nordamerika.
– Ju längre sommarn gick desto mer föll bitarna på plats. Jag har hela tiden haft en bra kontakt med Micke Sundlöv. Han har varit fantastisk på alla sätt och vis. Dessutom träffade jag Björn (Hellqvist) tidigt under sommaren, sett hur han vill att ishockey ska spelas och hört om hans ledaregenskaper. Till slut kände jag att det var hem jag ville. Hem för mig är Örnsköldsvik och den enda tröjan jag kan tänka mig spela i utanför Nordamerika är Modo Hockey. Det är den stora anledningen, men sedan är jag nog lite hemmakär också, säger Tobias Enström med ett leende.

I Modo spelar dessutom Tobias Enströms lillebror Tommy. Givetvis påverkade det till en viss del valet att flytta hem.
– Absolut. Självklart hade en del i det. Jag trodde nog inte för elva år sedan då jag åkte över att jag skulle få chansen att spela med brorsan igen. Jag har lite tid att ta igen med honom så det får jag väl passa på att göra under våra bussresor genom landet, avslutar Modo-backen. 

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 augusti
18:00 Finland - Tyskland JVM
19:00 Tingsryd - Karlskrona Träningsmatch
19:00 Linköping - Örebro Träningsmatch
19:00 Skellefteå - Modo Träningsmatch
21:30 Sverige - Lettland JVM
01:00 Kanada - Schweiz JVM
torsdag 18 augusti
04:30 USA - Tjeckien JVM
18:00 Rögle - IFK Helsingfors Träningsmatch
18:00 Oskarshamn - Växjö Träningsmatch
19:00 Visby/Roma - Frölunda Träningsmatch
19:00 VIK Västerås - Vita Hästen Träningsmatch
19:00 BIK Karlskoga - AIK Träningsmatch
19:00 Färjestad - Leksand Träningsmatch
19:00 Malmö - HV 71 Träningsmatch
fredag 19 augusti
18:00 Tingsryd - Kristianstad Träningsmatch
19:00 Björklöven - Skellefteå Träningsmatch
19:00 Södertälje - Almtuna Träningsmatch
19:00 Visby/Roma - Djurgården Träningsmatch
lördag 20 augusti
15:00 Frölunda - Djurgården Träningsmatch
16:00 Kristianstad - IFK Helsingfors Träningsmatch
tisdag 23 augusti
18:00 HV 71 - Rögle Träningsmatch
18:00 Växjö - Linköping Träningsmatch
19:00 Leksand - Brynäs Träningsmatch
19:00 Luleå - Skellefteå Träningsmatch
onsdag 24 augusti
19:00 Brynäs - Leksand Träningsmatch
torsdag 25 augusti
18:00 Frölunda - Linköping Träningsmatch
18:00 Malmö - Färjestad Träningsmatch
19:00 HV 71 - Oskarshamn Träningsmatch

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten