Aaron Palushaj briljerar i Örebro …
SHL

Poängkungen trivs i Örebro: ”Men det är inte hemma”

ANNONS

I somras gjorde han en av de mer infekterade övergångarna i SHL på länge när han bytte Brynäs mot Örebro. I sin nya klubb har Aaron Palushaj snabbt funnit fotfästet
– Jag värvades för att vara spets, säger han till Hockeysverige.

Förra säsongen gjorde Aaron Palushaj, 29, 19 mål och 26 assist på 51 matcher för Brynäs och till Örebro värvades han därför som spetsspelare. Inledningsvis har det gått bra, minst sagt. Under lördagens seger stod amerikanen för två fullträffar vilket gjorde att Örebros bäste poängplockare nu står på 16 poäng, varav sex mål, på 15 framträdanden. Det klaffade med andra ord direkt:
– Det känns som så. Jag ville skriva på för en klubb där jag skulle få en nyckelroll. Det har gått lite trögt och det här var en skön och viktig seger, säger han till Hockeysverige.

SVERIGE INTE HEMMA

Flytten har inneburit en del reaktioner från Brynäs-fansen, men det bekommer inte Palushaj:
– Nej, det håller på lite fortfarande men det är inget jag lägger någon större vikt på, säger han och samtalet glider istället över på hans första tid i Närke:
– Killarna har varit enastående. Staden är riktigt bra, den påminner mycket om Gävle. Det finns många likheter. Jag kan inte vara mer nöjd. Men det är inte hemma. Hemma är där jag har familjen, min fru Bianca och våra hundar.

Vad gör din fru i USA?
– Hon pluggar fortfarande och har lite kvar tills hon är färdig läkare. Hon vill gärna vara här och jag skulle älska att ha henne här naturligtvis men hon gör sin grej och vi ses när vi kan. Det är inte lätt men vi får det att fungera. Hon var här under några veckor i början på säsongen och hon kommer tillbaka vid jul. Jag kunde åka hem några dagar under landslagsuppehållet nu.

Hur initierad är hon i din hockey? Följer hon med på distans?
– Låt mig se, säger han och tar fram sin mobiltelefon:
– ”Wow!”, ”Wooow!”, ”Yay!”, läser han högt och fortsätter sedan med ett leende:
– Hon följer så mycket hon kan och jag har tipsat henne om bra resultat-appar som hon kan använda. Så hon hänger med ganska mycket. Hon kollar på matcher när hon kan. Hon stöttar mig så mycket hon kan på distans. Hon lugnar mig och ger mig en boost varje gång vi pratar.

På Instagram såg jag ditt inlägg om ”California Dreamin’”. Längtar du hem?
– Nej, det var nu från när jag var hemma. Det var så härligt att träffa min fru och våra hundar igen. Det var mycket resor men det var värt det, helt klart. Jag fick fem dagar där och det var underbart. Jag älskar Sverige, men det är inte hemma, säger han och berättar att det blir många timmar med FaceTime och Skype för att hålla kontakten – inte bara med frun utan med hela familjen.

View this post on Instagram

I’m California dreamin’

A post shared by Aaron Palushaj (@apalushaj11) on

Vad gör du när du inte spelar nu då? Spelar du golf?
– Haha, nja. Golfen är nog slut nu, åtminstone för säsongen. Jag försöker lära mig svenska.  Jag går ut med grabbarna. Jag lagar en del mat. En vanlig dag pratar jag med familjen därhemma efter en träning och sedan tar dagarna slut ganska fort.

”DET ÄR EN LÅNG SÄSONG”

Det har varit en tung period för Örebro men mot LInköping kom laget tillbaka från tre underlägen och kunde till slut vinna. Nu handlar det om att fortsätta på det inslagna spåret, menar Palushaj.
– Vi har några tuffa matcher framför oss men nu handlar det om att bygga en trend. Jag vet inte vad de två poängen gör för oss i tabellen. Det är en lång säsong och om vi kan fortsätta bli bättre som lag borde vi helt klart nå en slutspelsplats. Vi kommer absolut att ta en play-in-plats, säger han utan minsta tvivel i rösten.

Hur mycket kollar du tabellen?
– Jag kollar en del. Jag kollade efter förra matchen och jag såg när vi låg näst sist. Det är klart att det inte är roligt att se men samtidigt gäller det att behålla forkus. Säsongen är lång, som sagt.

Med sina 16 poäng är han fem före tvåan i Örebros interna poängliga, den nu avstängde Anton Hedman. I den totala poängligan är Aaron Palushaj femma, och han sticker inte under stol med att han kollar poängligan också.
– Jag skulle ljuga som jag sa att jag inte gjorde det. Jag vet var jag ligger.

Hur mycket betyder det?
– Det betyder mycket men samtidigt inte något alls, om du förstår vad jag menar? Jag värvades hit för att producera, men det viktigaste är att jag kan hjälpa laget på bästa sätt. Om det är att göra mål eller att täcka skott eller få med mig en utvisning, det spelar ingen roll.

Matchen mot LHC var lite grinig och ni bet ifrån ordentligt stundstals. Har ert läge format er?
– Kanske inte format. Men det har bidragit. Vi står upp bra för varandra. Det tycker jag sticker ut mycket i det här laget. I den situation vi har varit har vi nog blivit mer sammansvetsade.

Ett sammansvetsat Örebro ska ta sig tillbaka mot toppskiktet av SHL. I toppskiktet av poängligan finns redan Aaron Palushaj.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 16 maj
16:20 Kazakstan - Sverige VM
16:20 Finland - Österrike VM
20:20 USA - Frankrike VM
20:20 Kanada - Norge VM
01:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
fredag 17 maj
04:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
16:20 Tyskland - Kazakstan VM
16:20 Storbritannien - Danmark VM
20:20 Polen - USA VM
20:20 Tjeckien - Österrike VM
lördag 18 maj
12:20 Lettland - Sverige VM
12:20 Danmark - Schweiz VM
16:20 Tyskland - Polen VM
16:20 Kanada - Finland VM
20:20 Frankrike - Slovakien VM
20:20 Tjeckien - Storbritannien VM
söndag 19 maj
16:20 USA - Kazakstan VM
16:20 Norge - Österrike VM
20:20 Slovakien - Lettland VM
20:20 Schweiz - Kanada VM
måndag 20 maj
16:20 Sverige - Frankrike VM
16:20 Storbritannien - Norge VM
20:20 Kazakstan - Polen VM
20:20 Finland - Danmark VM
tisdag 21 maj
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM