BÄST I TV-PUCKEN. Marcus Brännman fick ta emot priset av Tre Kronors målvaktstränare Stefan Ladhe förra veckan.
TV-pucken

Bäst i TV-pucken – flyttar vidare till SHL-klubben: ”Fick en skön känsla där”

ANNONS

Utsedd till TV-puckens bästa målvakt där han tog brons tillsammans med Stockholm Nord. Hockeysverige.se har träffat Göta/Tranebergs talang Marcus Brännman – som är klar för spel på Örebros hockeygymnasium nästa säsong.
– Jag fick en skön känsla där, berättar 15-åringen.  

NOCKEBY/BROMMA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Göteborg vann årets upplaga av TV-pucken efter att ha besegrat Västerbotten med 5–0 i finalen. På tredje plats slutade Stockholm Nord som vann med 6–0 i matchen om tredjeplatsen mot Örebro län.

I bronslagets mål hittade vi hela turneringens bästa målvakt, Göta/Tranebergs Marcus Brännman. För det fick han under Tre Kronors uppladdning inför Karjala Cup ta emot Stefan Livs målvaktspris från Tre Kronors målvaktstränare Stefan Ladhe och KHL-målvakten Magnus Hellberg. Hockeysverige.se åkte ut till Nockeby i Bromma alldeles intill Mälarens kant för att träffa den 15-åriga målvaktstalangen.
– TV-pucken var en sjukt rolig upplevelse. Vi jobbade mycket med att få ihop laget, vilket gjorde att turneringen blev extra rolig, berättar Marcus Brännman efter att han och hans mamma Helena tagit emot oss i sitt hem.
– Det här gjorde att jag blev vän med alla i laget och man kunde hänga med vem som helst. Vi hade jätteroligt tillsammans.
– Själva spelet var ungefär som en vanlig match, kanske lite tuffare motstånd, men det var riktigt roligt eftersom vi kom ihop och blev som ett vanligt lag.

Marcus Brännman stod i fyra av lagets matcher i TV-pucken och hade en räddningsprocent på 95,2.
– Det kändes bra och jag hade en skön känsla när vi väl kom dit. Jag var bara glad att få komma igång eftersom jag hade gått och väntat rätt länge på att turneringen skulle börja. Sedan var det bara att slappna av, köra på och inte tänka så mycket och det gick ju bra, säger Göta/Tranebergsmålvakten med ett litet leende och berömmer lagets insats.
– Jag tycker att vi gjorde det bra. Vi var lite besvikna eftersom vi tyckte att vi borde gått till final. Vi var ett väldigt bra lag och förtjänade att spela finalspel.


Foto: Bildbyrån/Dennis Ylikangas

”GÅR INTE RUNT OCH TÄNKER ATT JAG FÅTT ETT PRIS”

Hans egen insats var mer än godkänd och gav honom pris som bästa målvakt i TV-pucken. Ett pris som målvakter så som Pelle Lindbergh, Stefan Lunner, Johan Gustafsson, Christopher Heino Lindberg, Erik Granqvist, Felix Sandström, Stefan Ridderwall med flera har fått tidigare.
– Det var såklart jätteroligt att få ett pris för att många tycker jag är en bra målvakt och uppskattar det jag gör. Samtidigt går jag inte nu runt och tänker på att jag har fått ett pris utan nu kör jag bara på som vanligt, säger Marcus Brännman som givetvis har fått ett lite starkare självförtroende efter sin insats i TV-pucken.
– Ja, självklart… Jag vet inte riktigt hur jag ska förklara, men det känns riktigt kul.

Blev du extra nervös när ni kom fram till finalspelet och du visste att SVT skulle vara på plats för att sända turneringen?
– Två timmar innan match satt vi och kollade på Göteborgsmatchen. Då blev jag lite nervös när jag såg allt det här med tv, men på uppvärmningen släppte det. Man får gå ut och ta det som att det inte är någon som kollar.
– Sedan var det roligt att veta att jag hade en massa vänner som kollade. Mamma satt på läktaren, min syrra var där och några till från släkten.

Hur jobbar du mentalt för att stänga ute allt runt omkring med tv och så vidare då det är dags för match?
– Jag har alltid några rutiner inför varje match som får mig att komma in i rätt känsla. Jag tänker inte så mycket utan brukar bara ta det lugnt för enligt mig själv så spelar jag som bäst då.
– Det är bra att ha rutiner så du nästan gör samma saker inför varje match. Då får jag den känsla jag vill ha hela tiden.

Hur ser dina rutiner ut?
– Det är mest vid uppvärmning, att då få in lite handkoordination, kasta boll mot vägg och sådant.


Foto: Ronnie Rönnkvist

”ALLA TAR SINA OLIKA VÄGAR”

Det har varit en het debatt om värdet att vara med i TV-pucken och att ha framgång där. Marcus Brännman ser med både ödmjukhet och stolthet på att fått vara med där.
– Det kan vara bra att få vara med eftersom man kan få lära sig hantera press och så vidare, vilket kan vara bra inför framtiden. Jag tror samtidigt inte att det spelar så stor roll om man inte kom med för sådant lär man sig ändå. Alla tar olika vägar i sin karriär.
– Sedan var det jätteroligt att fått vara med i den här turneringen eftersom den är så pass stor.

Du har alltid spelat för klassiska Göta/Traneberg, men när började du med hockeyn?
– Jag började då jag var åtta år. Egentligen ville jag börja tidigare, men morsan och farsan tyckte att det var för kallt i ishallen, säger målvaktstalangen med sett skratt och slänger en blick på mamma Helena som med ett leende nickar instämmande.
– Jag gick till en träning och tyckte direkt att det var jätteroligt. Pappa hade berättat för lagledaren att jag ville bli målvakt. Då frågade lagledaren på en träning om jag vill prova på det. Sedan dess har jag varit målvakt och tyckt att det har varit jätteroligt.

MERITERADE MÅLVAKTSTRÄNARE

Marcus Brännman har haft två målvaktstränare som själva har fina meriter från spel i elitserien, Patrik Hofbauer och Björn Bjurling.
– När jag började var det Patrik som körde lite målvaktsträningar i klubben. Det var mest att lära sig åka skridskor, vilket var jätteviktigt.
– Då jag kom upp till en viss ålder och var på camp så var Bjurling med där. Vi snackade lite med honom och han verkade jättebra. Sedan dess har jag kört med honom. Det är tre, fyra år nu. Vi har kört i grupp tillsammans med Bjurling, men jag har även haft privatpass och då har jag kört ensam med honom på isen.
– Han har betytt jättemycket för mig och fått mig att tänka på saker jag kanske inte hade tänkt på förut då jag bara stod där och försökte rädda puckarna. Nu försöker jag tänka mer på hur jag ska rädda puckarna. Samtidigt får jag inte tänka för mycket på det, säger Marcus Brännman ned ett leende.

Under tiden i TV-pucken hade Marcus Brännman ytterligare en tidigare målvakt som coach, Valentina Lizana Wallner.
– Det var bra, men vi målisar hade inte så mycket tid med ”Valle”. På ispassen kanske vi hade lite skridskoövningar som uppvärmning. Sedan behövde hon filma och ta hand om andra saker också. Jag tycker ändå att det var bra att hon var med. 

Nu är det vardag igen, är det skönt att vara tillbaka med ditt vanliga lag igen?
– Det är kul att vara tillbaka och träffa alla kompisar i laget igen. Vi var ändå rätt många från Göta/Traneberg som var med i TV-pucken, Adam Hofbauer, Lucas Runqvist, Olle Bergström, Marcus Molin, Johan Persson och Oliver Moberg som nu gått till AIK.

”RELATIVT NÄRA HEM”

Efter den här säsongen kommer Marcus Brännman lämna sin moderklubb Göra/Traneberg och flytta ifrån Bromma och Stockholm.
– Jag stannar faktiskt bara i Göra/Traneberg den här säsongen. Sedan ska jag vidare på nya äventyr till Örebro där jag ska gå på hockeygym. Det ska bli roligt och intressant.
– Jag fick en skön känsla där och jämförde lite saker med andra hockeygym. Sedan tyckte jag att det kändes bäst där samtidigt som det relativt nära hem, avslutar Marcus Brännman.

Samtliga pris vid TV-pucken 2018

* Stefan Livs Målvaktspris till bäste målvakt i TV-pucken 2018: Marcus Brännman, Stockholm Nord
* Lill-Strimmas stipendium till bäste back i TV-pucken 2018: Simon Edvinsson, Göteborg
* Sven Tumbas stipendium till bäste forward i TV-pucken 2018: Ludwig Persson, Göteborg
*Skodas pris till TV-puckens mest värdefulle spelare, MVP, 2018: Simon Forsmark, Örebro län
* Elitdomarföreningen, EDF:s pris till årets finaldomare i TV-pucken 2018:
Huvuddomare: David Södermalm, Göteborg
Linjemän: Adrian Berglund, Piteå, Ludvig Vildö, Halmstad

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 18 maj
12:20 Lettland - Sverige VM
12:20 Danmark - Schweiz VM
16:20 Tyskland - Polen VM
16:20 Kanada - Finland VM
20:20 Frankrike - Slovakien VM
20:20 Tjeckien - Storbritannien VM
söndag 19 maj
02:00 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
16:20 USA - Kazakstan VM
16:20 Norge - Österrike VM
20:20 Slovakien - Lettland VM
20:20 Schweiz - Kanada VM
måndag 20 maj
16:20 Sverige - Frankrike VM
16:20 Storbritannien - Norge VM
20:20 Kazakstan - Polen VM
20:20 Finland - Danmark VM
tisdag 21 maj
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL