Sök
Johannes Salmonsson
Timrå IK

Mörkade för sin egen klubb – läkarna undanhöll lösningen: ”Tog smärtstillande för att ta mig igenom dagen”

Han hade gett upp karriären och förberedde sig på att lägga av. Efter att inte ens ha kunnat leva ett normalt liv mår Johannes Salmonsson nu bättre än på länge. Anledningen: En succéoperation av en mirakelläkare i Tyskland. Efter att ha känt sig förd bakom ljuset av läkare, och själv inte varit helt ärlig mot sin tyska klubb Iserlohn, är han tillbaka i SHL-cirkusen.
– De sista två åren har varit outhärdliga, säger han till hockeysverige.se.

Efter tre år i Tyskland är Johannes Salmonsson tillbaka i Sverige. Ny klubbadress blev Timrå för den 32-årige forwarden. Även om det kommit nya uppgifter under dagen berättade veteranen i helgen att han gärna spelar för sin nya klubb redan i morgondagens match mot Djurgården. Efter att tidigare ha spelat för Djurgården, Brynäs, Rögle, AIK och Linköping kommer det bli spel i en sjätte klubb.
– Känslan är att jag kommer göra det. Men jag är inte till 100 procent. Vi har haft många killar borta på landslagsuppdrag den här veckan, som (Anton) Wedin, (Filip) Hållander, (Vilmos) Gallos och någon till. Men jag har förklarat för dem att kroppen är redo. Så får vi se hur de vill matcha in mig. De förstår ju också att jag inte har spelat match på åtta månader.

Johannes Salmonsson har haft några riktigt tuffa år. Han förklarade bland annat för MrMadhawk att han tagit 180 000 från egen ficka för att genomföra en operation på sin krånglande höft. Nu berättar han exakt hur fruktansvärd situationen varit de senaste åren.
– Jag var riktigt nere en bit in på förra säsongen. Jag hittade ingen lösning på problemet och alla läkare jag pratade med sa att det inte var något att göra något åt. Jag skulle snarare vara glad som kunde spela så länge. Jag fick höra redan för länge sedan att det inte var många år kvar.
– De sista två åren har varit outhärdliga, men jag har bitit ihop och tagit smärtstillande för att ens kunna ta mig igenom dagen. Det var riktigt tuffa år. Jag gjorde mig redo för att sluta spela hockey. Jag kände att ”Nu är det färdigt”. Jag ville inte sluta, men tyvärr verkade det inte finnas något annat alternativ.

GICK PÅ SMÄRTSTILLANDE HELA SÄSONGEN

Men via flera steg fick han tag på en läkare i München. Det visade sig bli räddningen för Uppsalakillen.
– Han kollade på det och sa att det inte var någon fara. ”Spela så länge du vill”, sade han. Där och då visste man såklart inte vad man skulle tro. Vågade man lita på honom eller sade han bara så? Men han hade rätt.

Det kan verka otroligt att Johannes Salmonsson ens kunde fortsätta spela ishockey när han knappt klarade av att ha ett vardagligt liv. Men han erkänner själv att han inte direkt var speciellt bra på isen heller, under åren i Tyskland.
– Det finns ett läkemedel som heter Arcoxia, som bedövar väldigt bra. Den ska man väl egentligen käka i två veckor och sen ta uppehåll, men jag gick på det under hela säsongen för att kunna spela. Jag kollade levern hela tiden och såg till att den inte tog någon stryk.
– Men ska jag vara ärlig har jag inte spelat så bra heller. Jag har haft svårt att starta från stillastående och trycka med min vänstra fot, för det har gjort så jävla ont. Så jag har egentligen legat på glid hela tiden för att inte behöva starta från stillastående. Och så fort det har kommit en sargduell eller någon kamp om pucken har jag vikt ned mig fast jag inte ville. Det tog emot så jävligt.

KÄNNER SIG FÖRD BAKOM LJUSET AV LÄKARNA

Varför la du inte bara ner karriären i det läget?
– Dels tycker jag det blir roligare och roligare med hockey, och jag brinner fortfarande för det. Sen är det ju så att det finns en klubb som satsat på mig och skrivit kontrakt med mig. Och jag har kanske inte varit hundra procent ärlig mot dem heller, hur jag kände mig i kroppen. Då känner man sig ju ännu dummare liksom, om man går fram och säger att man lider av artros i vänster höft. Så jag sa inget om det, och då hade jag känt att jag svikit dem. Speciellt vid det andra kontraktet jag skrev där borta var det så.
– Och som sagt, jag hade ju kontrakt med dem och man behöver ju en inkomst liksom. Nu när jag ser tillbaka på det är jag stolt att jag tog mig igenom det, så jag fick en ny chans att spela vidare nu. Det var ingen självklarhet. Det fanns en tid då frun hjälpte en på med strumporna och då kände jag: ”Vad håller jag på med?”

Mirakelläkaren i München förlängde karriären för Johannes Salmonsson.  Men han har all anledning att vara frustrerad över hur den situationen utspelade sig också. Han menar nämligen på att det finns läkare som mer eller mindre undanhållit för honom att det går att lösa hans höftproblem.
– Jag känner en frustration över att ingen berättat det tidigare. Jag vet att det finns andra spelare i andra länder som gjort samma sak. Bland annat Masi Marjamäki, som gick från Jokerit till Almtuna förra säsongen. Han gjorde den för fyra, fem år sedan när han spelade i finska ligan. Efter operationen blev han så bra att han fick KHL-kontrakt. Jag ringde honom och det var också en anledning till att jag räddade min karriär. Han berättade för mig hur rehaben gick till och sådana saker, och var verkligen skitschysst mot mig.

”BLIR NÄSTAN LITE FÖRBANNAD”

Det verkar som att det funnits olika metoder för operationen i Tyskland, jämfört med i Sverige. Det kan ha påverkat läkarnas inställning, tror Salmonsson.
– Det är ju sjukt att jag har sökt hjälp för den här grejen i sex, sju år och aldrig hört talas om den behandlingen jag sen fick. Läkarna har ju vetat om att det alternativet funnits, men inte sagt något för att de tror på sina grejer. Man blir ju nästan lite förbannad. Det hade varit skönt att få den här informationen för sex år sedan, om man säger så…
– Nu är jag skitglad för att jag gjort den. Jag har fått en fruktansvärd nytändning och har gått från att vara beredd att lägga av och känt en rejäl deppighet, till det här. Allting har varit väldigt lyckat och jag känner mig bättre än på många år.
– Som jag fattat det har de haft fel material i protesen vid höftkulan och bäckenet här, och det hade spridit sig i kroppen på något sätt. Här har de använt keramik, medan de använt metall i Tyskland. Så det är säkert något med det.

Det finns inga risker för din hälsa nu när du spelar vidare?
– Nej, det finns inga risker alls. Man räknar med att det här kommer hålla i sig i 20, 30 år till. Sen har man förberett för en normal höftoperation som äldre män och kvinnor gör.

Och den medicinen du tagit kan inte heller påverka något?
– Nej, eftersom jag kollat levern och njurarna och mina blodvärden hela tiden så är jag inte orolig. Hade jag fått några problem av den hade jag nog redan fått symptom nu.

”VAR EN OH, SHIT-KÄNSLA”

Från att ha varit beredd att sluta tror Timråforwarden nu att han kan spela länge till.
– Åtminstone fyra år. Om det inte händer något annat, peppar peppar. Fortsätter det som nu, då vill jag spela i fyra år till.

Johannes Salmonsson har tränat med ett lag i Hockeytvåan under ett par månader, och hade inte märkt av något intresse från Timrå sedan tidigare. Men förra veckan blev han alltså klar.
– Nej, jag har aldrig haft intresse från dem tidigare. Samtidigt har jag inte sonderat terrängen i Sverige förrän de sista veckorna heller. De visade ett bra intresse och hade ett bra upplägg för mig. De kändes proffsiga och allt har känts bra sedan första snacket med ”Nubben” (Kent Norberg, sportchef). De vill spela fartfyllt och ha bra skridskoåkare, och behövde rutin.
– Första träningen var en sjuk chock för mig. Man gick rakt in i SHL-tempot och det blev verkligen en ”Oh, shit”-känsla. Första träningen gick bara åt till att försöka återhämta ben och andning. Men sen blev det bättre direkt, dag två, tre och fyra.

”KÄNNER SIG LITE BORTGLÖMD”

Ville du fortsätta spela utomlands, alltså?
– Ja, jag kollade av Tyskland lite. Men med tanke på att jag haft två år med mycket skador så vet jag att sportcheferna där nere vet om det. Det snackas om sånt. Så det var trögjobbat där. Sen är det så att det bara finns några speciella lag man vill till i Tyskland, och när inte de ville testa mig så kollade jag på Sverige igen.
– Jag kände att jag kunde spela vidare i Tyskland ett tag till. Samtidigt känner man sig lite bortglömd där borta. Jag är så van, eftersom jag har spelat så länge, att alla vänner och släkt har koll på mig och att det alltid finns ett fokus på hockeyn. Så det känns kul att vara tillbaka i cirkusen som finns runt hockeyn i Sverige. Ja, det känns faktiskt riktigt kul till och med.

Men någon oro över att inte hänga med i SHL-tempot känner han inte.
– Absolut inte. Jag hade nog tänkt så om jag inte gjort den här operationen. Men så som kroppen känns nu, och som det svara nu, känner jag inte så. Och jag vet att jag passar som bäst i slutspel när det blir högre tempo.

TANGERAR REKORD

Dessutom tangerar du rekordet för flest SHL-klubbar för en och samma spelare. Timrå blir din sjätte SHL-klubb.
– Haha, jaså?! Är det så? Oj då… Det är ju verkligen ett rekord man vill slå, haha! Och då har jag ändå varit utomlands i fem år… Men det sjuka är att jag faktiskt trivts riktigt bra hos alla SHL-klubbar jag spelat för.

Någon sjunde klubb hoppas han dock inte det blir.
– Haha, nej jag får hoppas att det stannar vid sex…

Idag 19:00
HV 71 - Linköping HC
1 1.69
X 4.25
2 4.85
Idag 19:00
Rögle BK - Skellefteå AIK
1 2.20
X 4.10
2 3.05
Onsdag 19:00
Almtuna IS - HC Vita Hästen
1 2.55
X 3.90
2 2.35
Onsdag 19:00
Timrå IK - Kristianstad IK
1 1.41
X 5.15
2 5.85
Onsdag 19:00
Modo Hockey - BIK Karlskoga
1 1.74
X 4.55
2 3.60
Onsdag 19:00
Södertälje SK - Västerviks IK
1 2.00
X 3.90
2 3.15
Onsdag 19:00
Mora IK - IF Björklöven
1 4.85
X 4.60
2 1.54
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten