Sök
ÖVRIGT

FUNQVIST: Temperaturen är en bov – men vi kan hjälpas åt

Är återväxten bland aktiva i en sport det enda som betyder något? Är medaljerna, titlarna och antalet NHL-exporter det som räknas? Nej naturligtvis inte. Kärleken till sporten är det viktigaste – och en stor källa till den är hotad.

Född i mitten av 1980-talet spenderade jag större delen av min uppväxt i Linköping under 1990-talet, och utan att göra det här till en ”det var bättre förr”-text kommer det att dras paralleller. Linköpings isytor verkar försvinna för allmänheten. Det finns bra uppstyrda isar omkring Saab Arena; Bandyplanen, C-hallen och så vidare. Till och med Stångebrohallen finns tillgänglig – när det inte är träningar för något av de många lagen som samsas på de ytorna. I stadsdelar som Johannelund, Ekholmen, Lambohov och även innerstaden (Kungsbergsområdet) finns det potentiella ytor för spel. En rink är inte ett måste för att det ska behöva spelas hockey eller bandy och definitivt inte ett måste om ett barn ska lära sig åka skridskor. Det enda som behövs är en Kjell – och några som vill åka. Det sistnämnda tror jag inte att vi saknar. Vi saknar våra Kjell.

VAR ÄR KJELL?

För mig var Kjell just en Kjell. Mitt eget hockeyintresse väcktes på riktigt när jag var tio år. Vi skulle spela skolhockey med klassen och den enda träningsförutsättning vi hade var på den lilla grusplanen på Kungsberget. Vaktmästar-Kjell hade spolat grusplanen. Den spolades många vintrar av Kjell och hans kollegor. Vi var inte bra – vi förlorade vår enda match med 1-11 – men vi hade roligt. Före matchen, under matchen – och efter var hockeyn fast hos mig. Jag spelade aldrig aktivt men intresset var där. Jag blev en av de tusentals som följer svensk hockey såväl på TV som på plats i arenan. Och under vintern fanns alltid möjligheten att åka skridskor och spela hockey på grusplanen på Kungsberget – något man gjort i åratal, vittnade såväl föräldrar som föräldrars föräldrar.
Samma historier har jag hört från andra delar av staden: Skarpan, Lambohov igen. Ekholmen igen. Isen var alltid spolad och det var bara att åka. Visst, man kan argumentera att is utan nedkylning är ett problem i dessa aningen varmare tider, men det borde gå att lösa när det väl blir kallare. Ofta har vi i alla fall någon vecka eller två med minusgrader och det räcker för några timmars hockey, bandy eller konståkning. Några timmar kan räcka för att väcka ett livslångt intresse – en kärlek som aldrig rostar. En på isen kan bli en i arenan. En på isen kan bli en supporter, en fanbärare.

KLIMATET EN BOV

En snabb fråga på Twitter ger självfallet inget empiriskt underlag men ändå feedback. En läsare från Karlskrona skriver att det fanns isytor fram till 2006 men att allt nu sker i NKT Arena, på planerade tider. Precis som kollega Skoglund twittrade är problematiken att dessa planerade tider ofta kolliderar med allas vardag – då skola och jobb måste skötas.

 

Givetvis ställer temperaturen till det också. Inte minst i en stad som Karlskrona, men det är inte bara där det saknas möjligheter nu. Örebro? Där åks det skridskor nästan uteslutande vid Behrn Arena – även om det brukade åkas runtom i staden tidigare. Från Nyköping kommer information att det, förutom på Rosvalla, finns möjligheter att åka vid Svandammen – när temperaturen tillåter. Från flera håll kommer meddelanden om att kommunerna brukade spola tidigare, ”och spolade inte kommunen så var det föräldrar med vattenslang”, som en läsare uttryckte det.

Muntrare miner, då, i Örnsköldsvik måhända. Så här skriver Christina i en tweet

Jämfört med mina uppväxt-år ter sig verkligheten annorlunda. Klimatet är mildare och spolad is eller naturis blir svårare att få fram och inte minst att underhålla – även om det finns en ”Kjell!” här och där. I städerna samsas allmänheten med den organiserade idrotten och den organiserade idrotten måste naturligtvis få sitt utrymme.

ALLA KAN GÖRA LITE

På somrarna är det lätt att se barn i var och vartannat kvarter spela fotboll eller landhockey. På vintern lyser de skridskoåkande ungdomarna på allmän plats med sin frånvaro. Värmen är en bov, men där det dyker upp problem kan man se möjligheter. Kan inte Kjell spola en grusplan kanske samme Kjell kan lära sig att sköta en konstfrusen yta. Visst, det kostar pengar – men här går det att få fina sponsormöjligheter. Och här kan de stora drakarna – SHL-klubbarna – plocka härliga poäng i sitt närområde genom att bidra med såväl kunskap som pengar, och kanske till och med skridskor. Mycket görs redan idag så klart, men de klubbar som vill bli än mer förknippade med sitt närområde har en gyllene chans här.

Spontanidrott och idrott på gräsrotsnivå bygger på eldsjälar som Kjell. Finns engagemanget så finns möjligheten. Finns möjligheten till skridskoåkning när som helst så kommer det att komma folk. Inte bara aspirerande SHL- eller NHL-spelare. Det kommer barn. Familjer. Ungdomar.

Vinterkvällarna med is mellan snövallar som sarg eller kant kanske är borta. Men viljan att ha den där isfläcken finns kvar. Engagemanget också. Tiderna förändras, och förutsättningarna likaså.
Nu är det upp till oss alla att göra något av det.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten