VILL SKAPA BÄTTRE KLIMAT. Anders Lundberg och Svenska ishockeyförbundet har arbetat fram ett åtgärdsprogram för att skapa mindre hets kring TV-pucken.
TV-pucken

Så vill man råda bot på hetsen kring TV-pucken: ”En del i det är att släppa taget ”

Hur gör man för att råda bot på hetsen kring TV-pucken? Svenska ishockeyförbundet hoppas ha svaret på den frågan. Inför årets slutspel i Linköping har de skapat ett åtgärdsprogram för att nå fram till spelarnas föräldrar och ta död på missuppfattningarna som de anser finns kring om turneringen.
– Det det handlar om är att göra alla tryggare och kunnigare, säger Anders Lundberg, ansvarig för spelar- och ledarutveckling på förbundet, till hockeysverige.se.

Inför slutspelet i TV-pucken den här veckan har hockeysverige.se satt ihop en serie artiklar om den klassiska turneringen – och framför allt de större frågorna kring vad den fyller för funktion och vilka konsekvenser den får för utövarna.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Varje år vid den här tiden dyker samma debatt upp. Den som handlar om huruvida TV-pucken fyller en funktion för svensk ishockey, eller om den tvärtom är skadlig och får konsekvensen att många av de spelare som inte kommer med väljer att ge upp sin hoceydröm.

Det som många också värjer sig emot är hetsen som uppstått kring turneringen. Att den blivit så prestigefull att det skapats en ohälsosam press på de 15-åriga spelare som deltar. Det är en problematik som Svenska ishockeyförbundet vill komma åt. I samband med årets upplaga av turneringen lanserar man ett åtgärdsprogram för att i ett första led ge spelarnas föräldrar en insyn i hur branschen fungerar – och vad det egentligen innebär att ta klivet upp på elitnivå.
– Det finns många missuppfattningar om TV-pucken som lätt tar fart via olika rykten föräldrar emellan. Det är där vi vill komma in och se till att alla blir upplysta och får rätt information om hur allting fungerar, säger Anders Lundberg, förbundskapten för Team 16 och ansvarig för förbundets spelar- och ledarutveckling, till hockeysverige.se.

TV-PUCKEN – INGET MÅSTE FÖR ATT NÅ HOCKEYGYM

Vad är det då för slags missuppfattningar som cirkulerar bland föräldrarna i dag? Anders Lundberg säger att det ofta handlar om hur intagningarna till landets hockeygymnasier går till och vilken roll agenter egentligen har.
– Måste jag spela TV-pucken för att komma in ett hockeygymnasium? Den frågan kommer upp varje år. Och så är inte fallet. Var femte elev på våra gymnasier spelade inte TV-pucken Det är en sådan myt vi vill komma åt.
– När det gäller agentverksamheten har vi märkt att det finns kunskapshål vi behöver fylla. Det är långt ifrån alla föräldrar som vet varför de finns, vad de har för roll och hur regelverket fungerar. Då vill vi ge den informationen så att de är förberedda på det. Det det handlar om är att göra alla tryggare och kunnigare.

Rent konkret innebär förbundets åtgärdsplan att man i samband med TV-pucken ser till att träffa så många föräldrar som det går för att sprida vad man kallar ”rätt information”.
– Vi tar ett första steg där vi går via lagledningarna till respektive distrikstlag så att de når ut till föräldrarna och vi får en kontakt med dem. Sedan kommer våra hockeykonsulenter som är på plats att träffa varje föräldragrupp och ge informationen, förklarar Anders Lundberg.


Foto: Uffe Bodin

PANELDEBATT PÅ LÖRDAG

Det stannar inte där. På lördag, samma dag som semifinalerna spelas i TV-pucken, anordnar förbundet en paneldebatt för att nå ut till ännu fler. Där kommer Anders Lundberg tillsammans med bland andra Mikael Rundgren, assisterande förbundskapten för Team 16 och ansvarig för hockeygymnasierna, Magnus Hävelid, förbundskapten för Team 18 och sportsligt ansvarig för hockeygymnasierna, Tomas Montén, förbundskapten för Team 20, och Erik Zackrisson, generalsekreterare för spelarfackförbundet Sico, att reda ut begreppen kring vad som gäller i de här frågorna
– Vi vill ge svar på frågor både kring det kortsiktiga, hur det ser ut med landslagssäsongen för U16, ansökningar till hockeygymnasierna, agentverksamheten, men också ge konkreta råd och tips till föräldrar hur man ska förhålla sig till allt det här. Hur kan de stötta och hjälpa spelarna framåt?

Och hur tycker ni att man ska göra det?
– En del i det är att de ska släppa taget lite grann, låta spelaren själv driva sin process. De kan stötta dem i det utan att ta besluten åt dem. Sedan är det här med långsiktighet viktigt. De här killarna är 15 år och en hockeykarriär är lång. De har många år på sig och det är viktigt att förstå det. TV-pucken är inget slutmål. Deras karriär har bara börjat.
– Ta Calle Mattsson som har SHL-debuterat med Luleå nu. Han spelade inte TV-pucken och var aldrig ens i närheten av landslag tidigare. Men det handlar inte om vad man har gjort hittills. Att man spelar TV-pucken är ett tecken på att man ligger långt fram nu, men vi vill få alla att förstå att det är en lång resa och att man inte ska jaga det kortsiktiga här och nu och tro att det räcker.


Foto: Bildbyrån/Avdo Bilkanovic

”SÅ MÅBGA RÖSTER SOM DRAR I OLIKA RIKTNINGAR”

Förhoppningen och målsättningen från Anders Lundbergs sida är att skapa större förståelse för vad spelarna går igenom. På sätt hoppas han att man ska skapa en mer hälsosam miljö för spelarna att frodas i.
– Tittar man på en juniorspelare i dag, och framför allt de som är aktuella för våra juniorlandslag, så har de en klubblagstränare, en hockeygymnasietränare, förbundskaptener, agenter, NHL-scouter och föräldrar… De har så jäkla många olika röster som drar dem i olika riktningar.
– Att som 16-, 17-, 18-åring veta vem man ska lyssna på och sortera ut rätt information, det är svårt. Alla vill såklart spelarens bästa, men det är inte säkert att det synkar. Där måste vi få alla att dra åt samma håll och skapa förståelse kring det. Det är ett sådant mål vi har i slutändan. Det innebär att vi måste bli bättre i vår kommunikation inför allting, synas mer utåt i de här frågor och sedan vill vi också nå ut till fler.

Anders Lundberg poängterar också att det från förbundets sida inte bara handlar om att fostra morgondagens stjärnor. Tvärtom ser han att man även har en större uppgift ur ett samhällsmässigt perspektiv.
– Allting behöver inte handla om att man ska till NHL, annars har man misslyckats. Hockey är så mycket mer. Allt från hälsomässiga skäl till att vi fostrar bättre medmänniskor.

MISSADE TV-PUCKEN – KOM MED I LANDSLAGET DIREKT

Det debatteras mycket om TV-pucken över huvud taget ska existera. Varför tycker du att den ska det?
– Det forskningen säger är att spelarna som blivit framgångsrika har startat sin satsning vid 15, 16 års ålder. Där är TV-pucken vårt första steg in i en sådan elitsatsning. Innan det har inte vi någon sådan verksamhet över huvud taget. Då ska man komma ihåg att TV-pucken består av över 500 spelare varje år. Det är en ganska stor andel av alla spelare.

Är det inte en vattendelaren som riskerar att få spelare som missar tuneringen att lägga av?
– Min uppfattning är att det är otroligt få spelare som slutar för att de missar TV-pucken. Det är lite uppförstorat. Sedan får man ha förståelse för att det blir en besvikelse för de som inte kommer med. Men i dag finns det så många exempel på spelare som lyckats ändå, utan att spela TV-pucken, att det inte borde vara en vattendelare. Att spela TV-pucken innebär inte heller per automatik att man når elitnivån som spelare.
– I fjol hade vi en spelare i U16-landslaget samma säsong som han inte tog plats i TV-pucken. Han heter Douglas Friberg och spelade i SDE då, men går Djurgårdens hockeygymnasium nu. Han tog sig alltså in på både hockeygymnasium och landslag. Det säger något.

Fotnot: Paneldebatten som omnämns i texten äger rum på lördag 3/11 med start 13.15 i Stångebro ishall.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 24 september
12:00 Luleå - Leksand SDHL
13:00 Modo - Brynäs SDHL
15:15 Linköping - Färjestad SHL
15:15 Brynäs - Luleå SHL
15:15 Malmö - Frölunda SHL
15:15 Örebro - Oskarshamn SHL
15:30 AIK - Göteborg SDHL
17:30 SDE - HV 71 SDHL
18:00 Skellefteå - Rögle SHL
18:00 Växjö - Timrå SHL
01:00 Philadelphia Flyers - Boston Bruins NHL
söndag 25 september
13:00 Luleå - Brynäs SDHL
15:30 AIK - HV 71 SDHL
16:00 Modo - Leksand SDHL
16:00 Djurgården - Linköping SDHL
16:10 SDE - Göteborg SDHL
20:00 Washington Capitals - Buffalo Sabres NHL
00:00 Edmonton Oilers - Winnipeg Jets NHL
måndag 26 september
03:00 Colorado Avalanche - Vegas Golden Knights NHL
01:00 New York Rangers - New York Islanders NHL
tisdag 27 september
19:00 Skellefteå - Färjestad SHL
19:00 Tingsryd - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 HV 71 - Leksand SHL
19:00 Brynäs - Örebro SHL
01:00 Carolina Hurricanes - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 28 september
19:00 Brynäs - SDE SDHL
19:00 Mora - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Vastervik - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - Vita Hästen Hockeyallsvenskan
19:00 Ostersund - AIK Hockeyallsvenskan
01:00 Toronto Maple Leafs - Montreal Canadiens NHL
torsdag 29 september
19:00 Oskarshamn - Frölunda SHL
19:00 Växjö - Brynäs SHL
19:00 Leksand - Örebro SHL
19:00 Linköping - Luleå SHL
19:00 Timrå - HV 71 SHL
19:00 Färjestad - Skellefteå SHL
19:00 Rögle - Malmö SHL
01:00 New York Rangers - New Jersey Devils NHL
fredag 30 september
19:00 BIK Karlskoga - Vastervik Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Kristianstad Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Ostersund Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Vita Hästen - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - Tingsryd Hockeyallsvenskan

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten