Sök
Jacob de la Rose.
Nyheter

Talar ut om hjärtproblemen – och det oväntade klubbytet

Efter fyra år i Montréal byter Jacob de la Rose en klassisk hockeystad mot en annan. Kommande säsong spelar världsmästaren i Detroit. Nu berättar han om det – och hjärtproblemen som förstörde säsongsstarten.
–  Klart att det var läskigt, säger han till hockeysverige.se.

Det blev ingen femte säsong i Montréal för Jacob de la Rose. Efter att ha fått inleda säsongen med att kolla upp ett eventuellt problem med hjärtat kom även ett besked att han satts upp på ”waivers”. Under veckan stod det också klart att det blev ett av ”The original six” som plockade upp 23-åringen från Arvika. Så fort arbetstillståndet blir klart kommer han i tillhöra svenskklubben Detroit, något han ser fram emot.
– Ja, verkligen. Nu ser jag verkligen fram emot att spela för Detroit, berättar Jacob de la Rose som haft en turbulent inledning av säsongen.
– Inledningen av säsongen har varit väldigt händelserik och upp och ner. Jag kom hit redo för campen och tycker det gick bra under träningsmatcherna. Jag fick göra både mål och assist vilket gav mig ett bra självförtroende. Sedan fick jag under sista träningsmatchen hjärtflimmer. Det har egentligen inte kommit ut vad det var, men jag kan nu säga att det var just hjärtflimmer.
– Jag fick åka in till sjukhus när det hände och självklart kändes det läskigt just då. Efter det har jag gjort alla tester man kan göra på hjärtat och det har sett bra ut. Nu har jag tränat under nästan två veckor efter det hände och jag har inte haft några känningar och jag är inte orolig för någonting. Läkarna säger att det inte ska vara någon fara.

Hur hanterade du det mentalt då det visade sig att det var något som i hjärtat som spökade?
– Klart att det var läskigt. Jag har inte haft något sådant här problem tidigare. Jag fick mig en tankeställare då det var hjärtat eftersom det då kan vara ganska allvarligt. Men dom var ganska tydliga direkt med att jag inte behövde vara orolig.
– Det var mer folk runt omkring mig, nära och kära och dom i laget som var mer oroliga än vad jag själv var. Jag kände mig helt frisk. Efter sista träningsmatchen satt jag helt lugn precis som jag är nu då jag pratar med dig, men hjärtat slog som att jag var ute och sprang.
– Jag kände att så skulle det inte vara så jag gick och sa till läkaren. Sedan åkte vi in till sjukhuset, men det var inget akut utan vi åkte dit för att få ordning på det.

”SKA INTE VARA NÅGON FARA”

De la Rose har idag inte heller några problem eller sviter av hjärtflimret.
– Jag har, som sagt var, gjort alla tester man kan göra på hjärtat och dom har varit väldigt noggranna. Det ser bra ut och det ska inte vara någon fara. Skulle det ha varit någon fara så hade dom aldrig släppt ut mig på isen.

Under veckan kom också beskedet att Jacob de la Rose placerades på Montréals ”waivers”.
– Jag visste hur situationen var, att vi var många forwards och att det skulle bli tajt om platserna. Det var också vad jag fick förklarat för mig. Det blev som det blev och jag kan inte lägga någon fokus eller energi på det.
– Jag är istället glad att Detroit plockade upp mig och jag är väldigt laddad att visa dom att jag har mer i mig, men även visa mig själv och alla tvivlare. Jag är verkligen motiverad att dra igång med ett nytt lag.

Du gjorde en väldigt bra säsong ifjol i Montréal där det kändes att det började lossna för dig. Dessutom avslutade säsongen med ett VM-guld. Kändes det då inte konstigt att du sattes upp på ”waivers” just då?
– Jo, det får jag nog lov att säga. Det är så här det funkar i den branschen. Det finns x-antal platser och det är en tuff konkurrens.
– Som jag sa så tycker jag att jag gjorde en bra försäsong också. Att det blev så här har med olika anledningar att göra, men nu tittar jag framåt och är laddad för att hjälpa Detroit att vinna matcher.

BLEV GLAD ÖVER NYA KLUBBEN

Att det blev just Detroit som blev hans nya klubb ser de la Rose som en stor bonus.
– Jag hade ingen aning om vilket lag det skulle bli. Jag satt här och väntade på att telefonen skulle ringa 12.00 för att se om det blev något lag i NHL eller om det skulle bli AHL.
– Jag var inte så nervös förrän sista halvtimmen. När jag sedan fick reda på att det var Detroit så tyckte jag att det var skitkul. Det är ett lag som jag sett och följt väldigt mycket med alla svenskar i laget och den historian som klubben har.

Har du hunnit prata med några av svenskarna i laget?
– Ja, jag pratade med (Niklas) Kronwall precis efter det blev klart. Sedan känner jag (Gustav) Nyqvust lite eftersom jag spelade i VM tillsammans med honom. Det ska bli kul att ha några svenskar i laget för det har jag inte haft tidigare i NHL, säger Jacob de la Rose med ett lätt skratt.

Vilka förväntningar har du på den här säsongen i Detroit?
– Som jag sa vill jag bevisa vad jag kan och hoppas att jag får chansen att spela mycket, men också att jag verkligen tar vara på chansen. Det är också vad jag känner, att jag har fått som en andra chans och den måste jag ta vara på samtidigt som jag vill göra ett bra intryck direkt från start.

”JÄTTETUFFT ATT LÄMNA”

Du är tillbaka i Montréal just nu efter att ha varit på läkarkontroll i Detroit, vad väntar närmast för dig?
– Jag går och väntar på att visum och sådant går igenom. Sedan måste jag gå till någon ambassad här i Montréal för att få in det i passet. Så fort allt sådant är klart så drar jag till Detroit. Fram till dess är det bara att hålla igång och träna själv så jag är redo att dra när det väl bli klart.
– Det kan ta någon dag extra nu, men det är ingenting jag kan göra någonting åt. Det är bara att vara positiv och hålla sig redo då det är dags.

Hur ser du tillbaka på tiden i Montréal?
– Det har varit kul. Jag har ändå varit fyra säsonger i organisationen och började på en femte. Klart att det är jättetufft att lämna kompisarna jag har skaffat mig här i laget. Montréal är en fantastisk stad och det är verkligen hockeytokigt här.
– Men nu ska det bli jättekul att åka till Detroit och jag ser det som en början på ett nytt äventyr.   

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten