Sök
Washington

Okända svenskens märkliga bana – till kontrakt med Stanley Cup-mästaren: ”Folk visste inte vem jag var”

TV-pucken? Nej. Juniorlandslagen? Spel i SHL? Nej. HockeyAllsvenskan då? Nej, inte det heller. Men den ”anonyma svensken” som han själv kallar sig tog sig hela vägen till ett NHL-kontrakt ändå. Det här är historien om Hampus Gustafsson – doldisen som tog sig till Washington Capitals.
– Folk visste inte vem jag var. Det här blev på något vis ett bevis för mig att det går att ta en annorlunda väg, säger Troja/Ljungby-produkten till hockeysverige.se.

”Man kan ju hoppas att någon som läser den här texten och inte har fått spela TV-pucken, fått vara med på något russinläger eller fått spela i något juniorlandslag kan se att det finns fler vägar att ta sig fram”, säger Hampus Gustafsson när vi egentligen redan avslutat intervjun. Egentligen kan hela texten summeras med just den meningen.

Vid en sökning på Eliteprospects på namnet ”Hampus Gustafsson” dyker fem namn upp. Den spelaren de flesta kanske tänker på som sin första Hampus Gustafsson är den 27-årige forwarden som vann norskt mästerskapsguld i våras med Storhamar, och som nu är lagkapten i Stjernen. Men det är inte honom den här texten handlar om. Den här texten handlar om en annan tidigare Troja/Ljungby-forward – som har kontrakt med självaste Washington Capitals. Han är 25 år, spelar AHL-hockey med Hershey Bears, har aldrig spelat en seniormatch i Sverige och lämnade landet redan som 17-åring för att spela ”prep school-hockey” i USA.

På en halvskakig lina från USA görs intervjun dagen före lagets bortamatch mot Charlotte i AHL. Hershey har fått en tuff start på säsongen och förlorade sina fem första matcher innan förlustsviten bröts i onsdags mot Wilkes/Barre-Scranton Penguins.
– Vi har ett väldigt ungt lag i år och jättemånga nya killar i laget. Vi har en del 98:or och 97:or, och det är en hel del spelare som gör sina första eller andra seniorsäsonger, säger Hampus Gustafsson.
– För egen del tycker jag att jag hade en bra camp med Washington. Sen har väl mitt spel sett ut som lagets ungefär. Det blev en tung start på säsongen.

”SKULLE JAG GE MIG UT PÅ ETT ÄVENTYR?”

Hampus Gustavsson för en anonym tillvaro, men har trots allt en viktig defensiv roll i sin centerposition hos Hershey.
– Jag skulle beskriva mig själv som en rollspelare som är en ganska defensiv center som tar viktiga tekningar och sådana saker. Prio ett är inte att jag ska göra en massa poäng, utan det handlar mer om att spela stabilt och hålla tätt bakåt. Just nu är jag en fjärdekedjespelare, skulle jag säga.

Men hur hamnade han egentligen där, som en av centrarna i Washington Capitals organisation? Den historien tar egentligen sin början redan 2011.
– Jag har alltid brytt mig mycket om skolan och velat kombinera hockeyn med utbildningen. Och enligt mig går det inte att göra i Sverige, åtminstone inte på samma sätt som i USA. Så jag kollade tidigt på att flytta över hit och gå collegevägan.
– Sista året i Sverige, när jag gick på hockeygymnasium, blev jag erbjuden ett utecklingskontrakt med Troja/Ljungby. Där någonstans behövde jag bestämma mig. Jag visste att om jag skriver på det där kontraktet förlorar jag min amatörstatus och då skulle jag inte få gå på college i framtiden.
– Då hade jag ett val. Skulle jag ta den enkla vägen, bo hemma och försöka ta en plats i Troja? Eller skulle jag ge mig ut på ett äventyr och se vart det äventyret kunde ta mig?

SPELADE FÖR GYMNASIELAGET

Svaret blev, som ni redan listat ut, det sistnämnda. Via en ganska ovanlig väg, för att vara svensk, tog Hampus Gustafsson sig till college.
– Grejen var ju den att när jag flyttade över till USA visste jag inte om jag skulle få spela på college i framtiden någon gång. Jag spelade något som kallas för ”prep-school hockey”, som kan beskrivas som high school-hockey eller gymnasiehockey på svenska, då. Då spelade du för ditt gymnasielag, eller vad man ska säga.
– Det var en jättestor omställning från Sverige. Sen blev jag skadad också och då kände jag ”vad fan har jag gjort? Kommer det här ens gå?” Jag kom tillbaka från det och efter det spelade jag ett år vanlig juniorhockey (i NAHL) och i början där började jag få intresse runt mig från college. Sen blev jag erbjuden en plats.

Det blev fyra år och totalt 87 poäng på 149 matcher för Merrimack College för Hampus Gustafsson. Fyra år som han själv beskriver som riktigt roliga. Fyra år som dessutom ledde hela vägen till ett NHL-kontrakt.
– Jag behövde aldrig bli riktigt orolig för vad som skulle hända efter collegeåren. Jag visste redan efter första året att det fanns intresse från olika NHL-klubbar och att de ville se mig på olika development camps.
– Men samtidigt…när du går in på sista året på college så blir det samma effekt som när du går in på sista året på ett vanligt kontrakt. Du vet aldrig riktigt säkert vad som händer därefter. Då vet man att det är viktigt att göra en bra säsong.

UPPVAKTADES AV WASHINGTON

I mars 2017, när säsongen i NCAA var färdigspelad, kom så Washington in i bilden. Ett av NHL:s verkliga storlag hade fattat tycke för den okände svensken och valde att ge honom ett kontrakt till sommaren 2019.
– Jag hade det lite på känn, för de var ganska heta på mig sista året. Egentligen från jul och framåt hörde de av sig till mig ganska ofta och vi pratade mycket. Men…även om man vet att intresse finns så är det en obeskrivlig känsla när ett kontrakt verkligen kommer på förslag från ett NHL-lag. Det kändes riktigt skoj och otroligt stort. Särskilt för mig.

Ja, för som ni har förstått har Hampus Gustafssons väg till ett NHL-kontrakt inte direkt varit spikrak.
– Jag hade aldrig varit med i något juniorlandslag. Folk visste inte vem jag var. Det här blev på något vis ett bevis för mig att det går att ta en annorlunda väg. Vägen måste inte alltid gå spikrakt. Det blev extra roligt att se att man kunde lyckas genom att gå åt olika håll.

”JAG VAR DEN ANONYMA SVENSKEN”

Men så har vi det här med 25-åringens anonymitet. Eftersom han aldrig gjort någon seniormatch i Sverige är det många av de allra mest inbitna som inte heller har koll på Hershey-centern.
– Haha, jag har fått höra det många gånger. När jag skrev på NHL-kontraktet var jag den ”anonyma svensken” och så vidare. Men det är inte så konstigt. Jag var inte med i juniorlandslagen, eller ens TV-pucken. Jag utvecklades senare kan man väl säga.
– Men det är ingenting som jag tänkt på. Jag är ganska tillbakadragen som människa så det gör mig ingenting. Men det är lite komiskt. Från lilla Troja är det väl tre andra spelare som skrivit NHL-kontrakt de senaste åren och då har det blivit betydligt mer uppståndelse i Ljungby än när jag gjorde det. Så jag har varit lite i skymundan trots att jag skrivit ett NHL-kontrakt. Det är inget som stör mig.

Men trots att Gustafsson gör sin andra hela säsong med Hershey är det en bit upp till Washington stjärntäta lag. Det finns dock kontakt mellan svensken och klubben.
– Det är riktigt tuff konkurrens. De försöker ju spela in en i en roll som man kanske kan behålla även om man skulle få chansen i NHL i framtiden. Och Washington har många som har hand om spelarutveckling som kollar våra matcher och pratar med oss. Coacherna i Capitals har jag ingen kontakt med, men med många andra har jag det under säsong.

Hampus Gustafsson.

VILL STANNA I NORDAMERIKA

Konkurrensen blev inte direkt mindre av att laget, efter ett decennium av misslyckanden i slutspel, vann Stanley Cup i somras.
– Man blir stolt över att tillhöra organisationen som vinner Stanley Cup, så det var självklart jätteroligt. Men rent hockeymässigt gjorde det inte mina chanser bättre, direkt. De är ett vinnande lag och de har nästan samma lag i år, så det blir svårt att konkurrera om platserna.
– Jag har en del kompisar där uppe, som man spelat med och så. Även om jag själv inte hade någonting att göra med deras framgång så är det kul att känna en del spelare som hade en stor del i vinsten.

Kontraktet med Washington går ut efter säsongen och sen är det återigen ett nu oklart kapitel som inleds i Hampus Gustafssons hockeyliv. För hockeyn tänker han fortsätta satsa på.
– Just nu tänker jag bara på att jag ska köra helhjärtat på hockeyn, och förstås göra en så bra säsong som möjligt. Sen får vi se vad som händer efteråt och vilka erbjudanden jag kan tänkas få.
– Anledningen till att jag pluggade på college var för att jag alltid skulle kunna ha en backup om något skulle kunna hända. Blir jag allvarligt skadad i morgon så skulle jag ändå ha något annat att falla tillbaka till. Men planen är att fortsätta karriären här borta och se hur långt man kan gå.
– Tills vidare är mitt fokus att fortsätta spela här, sen vet jag att det finns jättemånga bra ligor i Europa. Just nu känner jag dock att jag vill spela här, samtidigt som jag inte vill stänga några dörrar för något annat heller. Men det beslutet får jag ta sen. Det brukar inte hjälpa om man börjar tänka på sådana saker under säsong. Jag försöker hålla fokuset här och nu.

”HADE VARIT JÄTTEKUL ATT TESTA PÅ SHL-HOCKEY”

Smålänningen har blivit mer och mer amerikan under sina många år i landet och har funderat i banor som kan göra att han stannar kvar i Nordamerika även efter hockeykarriären.
– Nu har man bott här i sju år, och för varje år man stannar så kommer man närmare och närmare att bli kvar när karriären är över. Och jag vet ju att om jag inte skulle trivas med det så kan jag alltid flytta tillbaka till Sverige.

Och kanske, kanske får vi se centern spela ishockey i Sverige någon gång också.
– Det är klart att det hade varit jättekul att testa på SHL-hockey och se hur det är. Jag menar, det var alltid målet när man var yngre. Sen flyttade jag hit och förstod att jag till och med kan ta mig till NHL, skrattar Troja-produkten.
– Samtidigt så…nu när jag är här ser jag hur ofantligt bra NHL-spelarna är och hur litet nålsögat är som du måste ta dig igenom för att förtjäna att spela där. Och jag blir ju inte yngre heller. Ligan blir yngre – men inte jag själv.

Och även om det inte skulle bli något NHL-spel har Hampus Gustafssons tid i USA åtminstone uppfyllt en sak som han hoppades på när han åkte över som en blyg svensk. Det blev det där äventyret han drömde om.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten