Sök
PÅ VÄG TILLBAKA? Efter flera tunga år pekar Sebastian Collbergs formkurva uppåt igen.
Timrå IK

Ett tidigare storlöfte på uppgång i SHL: ”Har varit en liten börda att komma och spela matcherna”

Han blev svenska folkets kelgris under den minnesvärda JVM-turneringen i Calgary 2012. Sedan dess har Sebastian Collberg haft en krokig väg framåt. Men efter ett par skadetyngda säsonger verkar den nu 24-årige forwarden äntligen har fått det att lossna i Timrå.
– I dag vågar jag göra lite mer grejer och håller inte igen och är inte rädd för att göra misstag som jag kanske gjort lite tidigare, säger det tidigare storlöftet till hockeysverige.se.

Det var under JVM-turneringen i Calgary 2011/12 som Sebastian Collberg blev ett namn i hockeysverige. Blott 17 år gammal svarade den unge Frölundaforwarden för flera viktiga mål och lämnade turneringen som juniorvärldsmästare efter fyra mål coh sju poäng på sex matcher. Det höjde givetvis förväntningarna på ynglingen.

Efter ytterligare två JVM-turneringar och spel i SHL med Frölunda tog han 20 år gammal chansen i Nordamerika. Collberg draftades av Montréal Canadiens i andra rundan 2012, men fick se sina rättigheter trejdade till New York Islanders i mars 2014.

Det slutade med att han gjorde två säsonger i farmarlaget Bridgeport Sound Tigers i AHL innan han återvände till svensk hockey. Där blev det först två ganska slitsamma säsonger i Rögle innan han inför årets säsong valde att flytta upp till Sundsvall för spel med Timrå. Där har han haft stora framgångar. På åtta matcher har han svarat för fyra mål och totalt fem poäng.


Sebastian Collberg debuterade i SHL som 16-åring 2010. Foto: Bildbyrån/Daniel Stiller

”VAR EN TREDJE- ELLER FJÄRDELINARE”

Men vi börjar i Nordamerika och den tuffa tid som Sebastian Collberg tillbringade där. En tid som präglades av skador och konstiga roller.
– Det var ett helt annat spel borta i AHL. Jag lärde mig att spela på små rinkar och det blev lite tuffare och intensivare spel där. Det var mycket det jag tog med mig efter mina två säsonger där, berättar Collberg för hockeysverige.se och fortsätter:
– I slutet blev det mer att jag var en tredje- eller  fjärdelinare”som mer var ute och körde och inte en powerplaykille som jag var hemma. Det var lite mer att tuta och köra för mig där borta.

Givetvis är Sebastian Collberg lite besviken över att han inte fick testa på NHL-spel under sina säsonger i AHL.
– Klart att jag hade velat testa, men jag känner själv att jag inte spelade tillräckligt bra för att få den chansen.

Vad är det som gjorde att du inte fick ut din fulla kapacitet under tiden i Bridgeport?
– Det första jag gjorde var tyvärr att jag opererade min axel så från början kände jag mig inte riktigt redo fysiskt. Sedan kom det en ytterligare skada under den säsongen. Skadorna har kommit lite vid fel tillfällen för mig, när jag kanske spelade min bästa hockey.
– Andra säsongen, i slutet av den och i slutspelet, spelade jag min bästa hockey där borta. Jag hade då spelat ett tag utan att vara skadad och tyckte att jag kom in i spelet bättre.

FICK SKRIDSKOSKENA ÖVER LÅRET OCH BRÖT HANDLEDEN

Det var för två år sedan som han lämnade Nordamerika för att flytta till Ängelholm. Trots att de två säsongerna i Rögle inte blev några spelmässiga höjdare trivdes han i klubben.
– Det var en jättekul tid och jag trivdes väldigt bra. Ängelholm är en trevlig stad och det var trevliga killar i laget. Självklart hade jag ett lite sämre självförtroende och första säsongen där nere var väldigt tuff. Vi i laget spelade inte så bra den säsongen då vi kvalade.
– Förra säsongen var det framför allt skadorna som höll mig borta ganska mycket. Jag bröt bland annat min handled, så det har faktiskt varit lite upp och ner senaste säsongerna.
– När bröderna Abbott kom in hade jag bara spelat en match då jag fick en skridsko över låret som gjorde att jag var borta en månad. Sedan spelade jag några matcher, men den sista januari bröt jag handleden och efter det spelade inte jag något mer.

Var det givet att tacka jag då din tidigare sportchef i Frölunda, Kent ”Nubben” Norberg, ringde och berättade att han vill ha dig till nykomlingen Timrå?
– Det var kul att han ringde, men jag visste inte riktigt vad jag skulle göra eftersom min säsong hade varit så fram och tillbaka. Jag hade absolut kunnat tänka mig att vara kvar i Rögle, men nu blev det inte så.
– Jag och ”Nubben” hade ett bra samarbete då han tog mig till Frölunda. Sedan kollade jag mycket på Timrå när dom spelade i kvalet eftersom jag är väldigt bra kompis med Erik Karlsson som spelade här förra säsongen. Jag gillade verkligen hur Timrås spelstil såg ut med en offensiv och rolig hockey. Det var mycket därför jag valde Timrå. 

Påverkades valet av Timrå att det var just Kent Norberg som var sportchef i klubben?
– Det är såklart en liten trygghet att jag känner ”Nubben” och vet hur han funkar, så självklart påverkade det.


Foto: Bildbyrån/Simon Hastegård

”DET ÄR LITE FAMILJÄRT PÅ NÅGOT SÄTT”

Sebastian Collberg gör heller ingen hemlighet av att han verkligen trivs i sin nya klubb.
– Det har varit jättebra här. Redan i somras tyckte jag att det var ett väldigt lätt gäng. Stommen som var kvar från förra säsongen har dessutom varit med rätt länge. Dom vet exakt hur allt fungerar och jag tycker att dom har fått ihop laget väldigt bra. Det är verkligen kul att komma till hallen och träffa alla.

Märker du av den tradition som finns i klubben?
– Ja, det gör jag. När man sedan umgås med dom som varit här ett tag, dom känner ju i princip halva staden här uppe. Jag är själv från en småstad, Mariestad. Nu är inte Sundsvall jättelitet, men det blir lite familjärt på något sätt och jag gillar det.

Det har blivit fyra mål på första åtta matcherna för västgöten och det går inte att säga annat än att det äntligen tyckts ha lossnat för honom.
– Det har varit kul och jag har fått spela med bra spelare. Senaste matcherna har jag spelat med (Ludvig) Rensfeldt och (Filip) Hållander. Jag tror också att jag har haft lite tur, men självklart att få göra mitt första mål direkt i första matchen ger lite självförtroende som jag har sedan har kunnat bygga vidare på.
– Jag har fått en roll som jag gillar och trivs verkligen med ”Freddan” (Fredrik Andersson) och ”Tellan” (Johan Thelin) som tränare. Jag känner mig bekväm i allt vi gör och jag gillar vår spelstil. Nu gäller det att fortsätta hålla i.

Du har haft ett par tunga säsonger bakom dig med tuffa skador och så vidare, känner du ändå att det släppt lite för dig nu i inledningen av den här säsongen?
– Ja, det tycker jag också. Jag slappnar av på ett annat sätt den här säsongen. Självklart lär man sig lite mer för varje säsong hur ligan fungerar, hur man ska spela och hitta ytor där ute.
– I dag vågar jag göra lite mer grejer och håller inte igen och är inte rädd för att göra misstag som jag kanske gjort lite tidigare.
– Klart att det också är mycket lättare att komma till hallen för att träna när man spelar bra. Senaste säsongerna har det varit en liten börda att komma och spela matcherna, men den här säsongen har det varit riktigt kul att gå ut och spela och hockey är jäkligt roligt. Det här är också något ”Freddan” ofta påpekat och det har hjälpt mig mycket.

”FÅR SATSA PÅ ATT HÅLLA OSS KVAR”

Timrå var inför säsongen allmänt tippade att komma sist i SHL. Nu är det långt kvar, men inför kvällens match mot Rögle ligger laget på en åttondeplats.
– Vi jobbar hårt för varandra, täcker skott och det är backchecking. Alla tar det ansvar man ska göra där ute och alla litar på varandra.
– Som det har varit senaste två matcherna så har vi inte vunnit, men vi har varit där och nosat och spelat bra. Det har varit lite smådetaljer som inte fungerat, men alla vet att alla kommer ge 100 procent där ute på isen. Det tror jag också syns samtidigt som det kommer vara tufft att möta oss under hela säsongen för vi är bra tränade och kommer orka spela det spelet vi gör.

Hur långt kan det räcka?
 Det är svårt att säga eftersom det är så pass tidigt på säsongen. Först och främst får vi satsa på att hålla oss kvar i ligan. Sedan får vi bygga vidare på det.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten