Hilda Törner.
SDHL 1

Hon inledde också karriären i Rögle: ”Är en bra hockeykultur i Ängelholm”

ANNONS

De är många, spelarna som inlett sin karriär i Rögle. En av de senare som slagit sig in i toppishockeyn är Brynäs Hilda Törner. Hon spelade i Rögles pojklag som ung.
– Under min tid där har jag alltid varit ”en av grabbarna”, säger hon till hockeysverige.se.

Bröderna Kenny och Jörgen Jönsson, Familjen Elvenes, Roger Hansson, Dennis Everberg… Raden av talanger som kommit fram via Rögle kan göras nästan hur lång som helst. Vi ska inte heller glömma att en av svensk hockeys största spelare, Jonas Bergqvist, hade sin hockeyvagga i klubben. Nu är det inte bara manliga hockeyspelare som kommit fram där. Inför den kommande säsongen värvade Brynäs Hilda Törner från Linköping och även hon fick sin hockeyuppfostran i Gösta ”Pollenkungen” Carlssons Rögle.
– Det har alltid varit bra att spela i Rögle och det är en bra hockeykultur i Ängelholm. Under min tid där har jag alltid varit ”en av grabbarna” och det har aldrig varit några problem att spela med killar.
– Jag hade dessutom en annan tjej med i mitt lag och det underlättade givetvis. Annars kanske jag kunde bli lite utsatt, men nu hade jag en med mig hela tiden.

Fick du och din kompis respekten av killarna som ni förtjänade?
– Ibland. Jag är tuff så jag fick helt enkelt ta den. Det var mest ”hon är ju tjej” och lite sådana kommentarer. Sedan var det lite så att det satsades mer på killarna eftersom det var Rögles framtid. Jag var inte deras framtid eftersom Rögle inte hade något damlag att bygga på, tyvärr.
– Från föräldrarnas håll var det nog inte så kul alla gånger att en tjej tog deras sons plats och så vidare. Lite typiska kommenterar. 

SPELAT BÅDE CENTER OCH BACK

Det blev aldrig någon tjej eller damhockey för Hilda Törner i Rögle. Den kom in i hennes liv på riktigt först då hon flyttade till Linköping.
– Det hade bara varit i Skånelaget som jag spelade med tjejer, alltså i Stålbucklan. Annars har det bara varit killar hela tiden.
– Det som sedan fick mig till Linköping var hockeygymnasiet. Jag kände att det var inspirerande hur bra det hade gått för Linköping under åren och att det dessutom är väldigt stort med damhockey i Linköping. Det var mest det som lockade.
– Hela tiden har jag tänkt att jag vill gå på ett hockeygymnasium. När sedan det här i Linköping öppnade så vart det ett självklart val.

Det står att du spelat både center och back…
– Jag var back hos killarna. I Skånelaget var lite tunt med forwards. Samtidigt var jag lite som en ”allroundspelare”. I början satte man mig som center. Det var trots allt fortfarande lite bakåt, men jag kunde ändå sticka framåt om jag ville.

LÅNADES UT FRÅN STORLAGET

Hilda Törner tillbringade tre säsonger i Linköping innan hon inför säsongen 2018/19 skrev på för Brynäs.
– Säsongerna där utvecklade mig jättemycket. Bara det här med att få börja spela med tjejer är en enorm skillnad. Då kände jag verkligen vart jag låg i utvecklingen jämfört med då jag spelade med killar. Jag visste aldrig då om jag var bra eller dålig jämfört med andra tjejer.
– Dessutom det här att få träna på skoltid, individuella saker och sådant, det utvecklade mig enormt mycket.

Vad ser du som höjdpunkten under säsongerna i säsongerna i Linköping?
– Höjdpunkten är ju hockeyn men framförallt laget och vänskapskontakterna jag kommer ha för livet.

Det blev en del utlåningar för Hilda Törner under sin tid i Linköping. Bland annat till Sundsvall/Timrå och Färjestad. Det blev även en del spel i LHC:s andra lag. Det här tror Törner själv har utvecklat henne som spelare.
– Linköping har en extrem spets så det handlade mest om att jag skulle få den speltiden jag behöver. Man utvecklas genom att spela, så är det bara. Sedan är det så att jag fick självförtroende av att bli utlånad eftersom jag kommer dit som en spelare som ska hjälpa laget.
– Tyvärr hade jag inte så mycket självförtroende i Linköping eftersom jag fick stå tillbaka för stjärnorna där.

LÄMNADE FÖR BRYNÄS

Efter tre säsonger väljer nu alltså Hilda Törner spel i Brynäs kommande säsong.
– Nu blir det Brynäs eftersom jag tycker att klubben har inlett ett bra arbete med damorganisationen. Brynäs har bra villkor samtidigt som jag kan plugga.

Brynäs har haft det väldigt turbulent senaste säsongerna, var det ingenting som oroade dig?
– Nej. Det brukar alltid lösa sig i slutändan och det har det verkligen gjort. Sedan har ledningen i Brynäs som vill satsa på dam verksamheten gjort att vi får gratis utrustning och allt det där. Jag känner själv att det är en stor del i satsningen.
– Dessutom var det skolan som lockade mig där jag ska gå på idrottsvetenskap.

Vilka förväntningar har du på flytten och din roll i Brynäs?
– Förväntningarna är att jag ska få spela så mycket som möjligt och utvecklas. Samtidigt går jag in med inställningen att vi ska vinna varje match. Annars hade jag inte hållit på att spela.

Brynäs ligger just nu sjua i SDHL och Hilda Törner har så här långt svarat för en assist på elva matcher.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 30 september
15:15 Malmö - Modo SHL
15:15 Frölunda - Rögle SHL
15:15 Luleå - Linköping SHL
15:15 Växjö - Timrå SHL
18:00 Färjestad - Leksand SHL
18:00 Örebro - Oskarshamn SHL
18:00 Skellefteå - HV 71 SHL
18:30 AIK - Kalmar Hockeyallsvenskan
01:00 Philadelphia Flyers - New Jersey Devils NHL
söndag 01 oktober
12:00 HV 71 - Frölunda SDHL
12:00 AIK - Leksand SDHL
12:00 Djurgården - Modo SDHL
12:05 Linköping - Luleå SDHL
15:00 Björklöven - Västervik Hockeyallsvenskan
16:30 SDE - Brynäs SDHL
18:00 Nybro - Östersund Hockeyallsvenskan
01:00 Colorado Avalanche - Dallas Stars NHL
måndag 02 oktober
01:00 Philadelphia Flyers - Boston Bruins NHL
tisdag 03 oktober
19:00 Modo - Leksand SHL
19:00 Västervik - Östersund Hockeyallsvenskan
onsdag 04 oktober
02:30 Chicago Blackhawks - Detroit Red Wings NHL
19:00 Almtuna - Södertälje Hockeyallsvenskan
19:00 Nybro - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Kalmar - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Västerås - Björklöven Hockeyallsvenskan
01:00 New Jersey Devils - New York Rangers NHL
torsdag 05 oktober
19:00 HV 71 - Växjö SHL
19:00 Oskarshamn - Skellefteå SHL
19:00 Timrå - Färjestad SHL
19:00 Rögle - Luleå SHL
19:00 Frölunda - Örebro SHL
19:00 Linköping - Malmö SHL
01:30 New York Rangers - Boston Bruins NHL
fredag 06 oktober
18:00 Luleå - SDE SDHL
18:00 Leksand - Frölunda SDHL
18:00 Brynäs - HV 71 SDHL
19:00 Björklöven - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Kalmar Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Tingsryd Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - Nybro Hockeyallsvenskan
19:00 Östersund - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Modo - AIK SDHL
lördag 07 oktober
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
15:15 Rögle - Oskarshamn SHL
15:15 Leksand - HV 71 SHL
15:15 Malmö - Luleå SHL
15:15 Timrå - Linköping SHL
18:00 Växjö - Skellefteå SHL
18:00 Modo - Frölunda SHL
18:00 Örebro - Färjestad SHL
18:00 Brynäs - Västervik Hockeyallsvenskan
01:00 Washington Capitals - Columbus Blue Jackets NHL
söndag 08 oktober
11:50 Djurgården - Linköping SDHL
12:00 Luleå - AIK SDHL
12:00 Modo - SDE SDHL
12:00 Brynäs - Frölunda SDHL
12:00 Leksand - HV 71 SDHL
15:00 Södertälje - Nybro Hockeyallsvenskan
20:00 Zürich - Davos National League