Veckans Lag …
Veckans Lag

Veckans Lag #4

ANNONS

Bara elva SHL-matcher på schemat förra veckan till en följd av Champions Hockey League. Vi får jobba med det lilla vi har bäst vi kan för att ta ut Veckans fjärde SHL-lag för säsongen. Den här veckan med en hel del revanschsugna spelare som ser ut att vara på väg att lämna ett svart fjolår bakom sig.

MÅLVAKT

Viktor Fasth, Växjö
Han har absolut INGET offensivt understöd alls så här långt in på säsongen. Men Viktor Fatsh har inte låtit det bli en ursäkt. Vid 36 års ålder fortsätter han att vara en av ligans absolut bästa målvakter. Höll nollan i den första matchen mot Malmö och gick förlorande ur den andra. Stoltserar med en räddningsprocent på finfina 94,7 så här långt och håller Viktor Andrén på avstånd i kampen om förstaspaden.

BACKAR

Carl-Johan Lerby, Malmö
Fjolårssäsongen präglades av sjukdom och skador. När 21-åringen från Trelleborg nu får vara frisk och kry är han otvivelaktigt på väg mot genombrottet. Har mycket att jobba med defensivt, men har ett väldigt fint rörelsemönster och är mycket tack vare sin förmåga att dansa längs blålinjen ett hot i powerplay. En assist i veckan och fyra poäng på nio matcher totalt så här långt.

Ryan Johnston, Mora
Mora tog fyra av sex poäng i veckan genom att lugga både Färjestad och Skellefteå efter straffar. En spelare som sticker ut varje gång jag ser Mora är kanadensaren Ryan Johnston. Efter ett ängsligt fjolår i Luleå, där han inte alls passade in, har det lossnat för den skicklige backen efter flytten till Dalarna.

FORWARDS

Jonathan Davidsson, Djurgården
21-åringen behövde inte många matcher på sig för att återfinna den fina formen han visade i slutspelet i våras. Den speedige rightaren svarade för två fina frilägesmål mot Timrå och var med sin enorm fart ett ständigt hot. Var inte långt från en NHL-tröja på Columbus Blue Jackets camp tidigare i höst och känns som en spelare som mycket väl kan växa ut till en av toppspelarna i hela ligan innan den här säsongen är summerad.

Pathrik Westerholm, Frölunda
Tre mål på två matcher var ett besked som hette duga från 26-årigen. Efter att ha fått i stort sett hela fjolårssäsongen förstörd av skada har han börjat studsa tillbaka nu. Precis vad Frölunda behövde efter en start på säsongen som varit väldigt mycket upp och ned.

Michael Haga, Mora
I fjol platsade han knappt i Mora, var utlånad till såväl Djurgården som AIK och såg ut att ha satt sin sista potatis i Dalarna. Men den här säsongen är norrmannen plötsligt inte bara ordinarie – han får hur mycket förtroende som helst av tränare Mats Lusth. Det har betalat sig rejält. Efter tre mål på två matcher förra veckan – inklusive det avgörande straffmålet mot Färjestad – har han fem mål på nio matcher. En av säsongens häftigaste helomvändningar.

Veckans

… mest glädjande nyhet: C Mores nya satsning Hockeylabbet hade premiär i förra veckan. Björn Oldéen, Petter Carnbro och Thomas Johansson guidar med stabil hand sina tittare genom den underliggande statistiken som börjar få allt mer genomslag i SHL efter att ha varit stor i Nordamerika under många år. En välkommet frisk fläkt i den förutsägbara svenska hockeyvardagen.

… friskus: Han tog sig inte in i Veckans lag, men Frölundas junior Samuel Fagemo är sannerligen värd ett omnämnande. Han sköt hattrick i CHL mot Ålborg, hade två assist mot Luleå och avslutade veckan med att göra sitt första SHL-mål mot Färjestad. Oförklarligt att han inte blev draftad av någon NHL-klubb i somras.

… rivigaste kedja: Färjestad har inte mycket att yvas över just nu. Det mesta studsar fel i matcherna och målskyttet har lyst med sin frånvaro. Som ett ljus i mörkret visade då den ungdomliga kedjan med Oskar Steen, Gustav Rydahl och Fabian Zetterlund upp sig från sin bästa kedja i framför allt matchen mot Frölunda. Kul med tre unga spelare som tar för sig, men de faktum att det är FBK:s bästa kedja just nu är ändå oroande med tanke på den bredden man besitter i övrigt.

… tristaste besked: Patrick Cehlin är vanligtvis en av SHL:s mest sevärda spelare med sin speed, sitt driv och sitt målsinne. Tyvärr får vi inte se honom på isen för Luleå på ett bra tag. I veckan meddelande stockholmaren att han blivit sjukskriven fram till nyår. Otroligt trist, men ett klokt och moget beslut att ge huvudet och kroppen tid att hitta rätt efter alla hjärnskakningar. Precis som i fallet med Andreas Engqvist är det bara att hålla tummarna för att allt går bra – och att livskvalitén i slutändan går först.

… finaste ögonblick: Det var svårt att inte ta illa vid sig när Linköpings Almen Bibic låg orörlig på isen i samband kollisionen med Timrås Patrik Blomberg i torsdags. Efterspelet till den olyckliga händelsen var desto finare. Blomberg hörde av sig till Bibic på ett synnerligen respektfullt sätt – trots att han inte gjort något fel i situationen. Det är den här sortens respekt man vill se mer av.

https://twitter.com/AlmenBibic/status/1050714140166279168

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 25 juni
02:00 Florida Panthers - Edmonton Oilers NHL