Sök
Nicklas Lidström och Samuel Lidström.
Västerås IK

Nu kommer nästa Lidström: ”NHL är mitt högsta mål”

Pappan blev utsedd till NHL:s bäste back vid hela sju tillfällen och är invald i Hall of Fame. Alla Nicklas Lidströms fyra söner spelar hockey och för sonen Samuel har säsongen minst sagt börjat bra i Västerås J20-lag.
— Mina styrkor är att skjuta och göra mål, men även uppspel till medspelarna, berättar Samuel Lidström när hockeysverige.se träffar honom.

VÄSTERÅS (HOCKEYSVERIGE.SE)
Nicklas Lidström tillhör kategorin en av världens bästa backar genom alla tider. Inte nog med att han själv hade och har ett liv som kretsar kring hockeyn. Alla fyra sönerna spelar dessutom hockey. Äldsta sonen Kevin spelar Division 1-hockey med Lejon. Adam hittar vi i Enköping medan Samuel och Lucas spelar i Västerås. Lägg där till att mamma Annica har ett stort intresse för idrott och hälsa. Med andra ord var det nog ganska mycket idrott och då framförallt hockey under Lidströms-grabbarnas uppväxt i Detroit.
– När det var fint väder var vi oftast ute och höll på med olika aktiviteter när vi var mindre. Farsan var inte hemma så ofta så det var oftast morsan som fick skjutsa till träningarna. Det var även mycket landbandy på gården berättar Samuel Lidström när vi ses för en intervju i ABB Arena.
– Jag hade några kompisar i området som var i samma ålder. En av dom killarna spelade hockey så det blev oftast att vi brukade hänga.

Nicklas Lidström. Foto: Ronnie Rönnkvist

Var det några lagkamrater till pappa i Detroit som bodde i samma område?
– Nej, det tror jag inte. Däremot var det några stycken från Detroit Lions i NFL som bodde där, men jag tror inte att det var några vi umgicks med. Det var nog mer så att farsan pratade med dom några gånger.

KOMPISEN DRAFTAD AV DETROIT

Samuel Lidström var 12 år när han och familjen flyttade till Västerås. Trots att det nu är sex år sedan har han kontakt med några av sina kompisar där borta.
– Ja, jag har kontakt med dom flesta. Bland annat pratar jag lite mer en polare som blivit draftad av Detroit, Alec Regula. Han är jag ganska bra kompis med.
– Alec är en väldigt bra spelare, en back som har en väldigt bra skridskoåkning. Jag tror faktiskt att han inom några år kan ta plats i Detroit.

Hade han din pappa som förebild?
– Han var forward då jag spelade med honom och då tyckte han mest om (Valtteri) Filppula. Nu när han blivit back tror jag att han kollat mer på farsan.

Hur såg din karriär ut borta i Detroit innan nu flyttade hem?
– Senaste laget, det var då jag spelade ”spring hockey”. Det var i Farmington. Annars har jag spelat några säsonger i Compuware och Novi. Det är lag som kommer från det området där jag växte upp.

Känner du att du fortfarande har en mer amerikansk spelstil i kroppen?
– Ja, lite grann. Jag tycker att jag har ett bra skott som jag gärna använder och det är något som jag tycker är en lite mer amerikansk stil.

Läs om Nicklas Lidströms karriär

Pappa Nicklas Lidström har en fantastisk karriär bakom sig. Givetvis har det påverkat Samuels val av hockey.
– Han är nog den största anledningen till att jag började spela hockey. Att få vara nere på hallen då han hade träningar och sådant ger inspiration till att bli en hockeyspelare.

Samuel Lidström. Foto: Ronnie Rönnkvist

Var det mycket spring i Detroits omklädningsrum för er fyra barn?
– Ja, så var det nog (skratt). Det var några stycken till som var där, men inte så jättemånga. Oftast var vi där med Thomas Holmströms grabbar (Isaac och Max. Dessutom dottern: Isabelle). Jag är tajt med dom fortfarande faktiskt.

Hur mycket följer ni bröder varandra under hockeysäsongen?
– Kevin är i SK Lejon. Jag följer oftast honom via mobilen. Sedan försöker jag, om vi hinner, kolla på Adam i Enköping. Lillebrorsan blir det lite då och då. Det får bli när jag hinner med eftersom jag själv har så pass mycket hockey.
– Just nu är Kevin skadad. Han har gjort illa handleden och blir borta två, tre månader eftersom han måste opereras. Det är den här knölen på handleden som blivit intryckt. Läkarna sa att det var en ovanlig skada.

TAR DET MED ETT LEENDE

När hockeysverige.se träffade storebror Adam Lidström 2015 berättade han om att det var lite trashtalk mot honom för att pappa var Nicklas Lidström. Då sa han:
– Att jag heter Lidström har jag fått höra ganska mycket. När jag spelade i USA och mot lag i samma delstat hörde jag ingenting. Däremot, när jag kom till andra delstater fick jag höra en del. Vi spelade mot många lag i Chicago och där fick jag höra en del från dom lagen om pappa och så vidare.
– Nu hade dom inte så mycket att säga och jag skrattade bara åt det och åkte därifrån. Det var inte speciellt mycket som jag tog in.

Adam Lidström. Foto: Ronnie Rönnkvist

Hur har det varit i Sverige med just den biten?
– Man har hört någon grej, men det är bara att skita i det. Det spelar ingen roll och får inte mig ur matchen.

Även Samuel Lidström har fått höra en del genom åren av samma anledning, men det tar han mest med ett leende.
– Det kan dyka upp litegrann. Ibland blir det att jag får lite snack från motståndarna. Jag försöker inte tänka på det så mycket utan istället bara tänka på mitt spel, säger Samuel Lidströmsom just nu har som mål att ta sig in i Hockeyallsvenskan.
– Först och främst är mitt mål att ta en plats i A-laget här under dom kommande åren. Jag vill även utveckla mig själv så pass mycket att jag kan ta en plats i SHL, men NHL är mitt högsta mål.

Hur ska du nå dit?
– Det är väl genom att sköta allt, träning, kosten…

Är det mamma som hjälper till med kostläran?
– Ja, hon är faktiskt duktig på det där.

INLETT SÄSONGEN BRA

Samuel Lidström har inlett säsongen i Västerås J20-lag på ett mycket fint sätt. På sju matcher har han svarat för två mål och totalt fem poäng. Samma notering som hans lagkamrat och barndomskamrat Eric Juhlin.
– Jag har bara försökt att spela mitt spel. Det har fungerat väldigt bra i J18 så jag försöker ta med mig det jag är bra på och använda det även här i J20. Mina styrkor är att skjuta och göra mål, men även uppspel till medspelarna.
– Just nu spelar jag mest i en kedja med Samuel Ander och Sebastian Thors. Det är också två 00:or precis som jag är. Jag tycker faktiskt att det har fungerat rätt bra. Vi har skapat ganska mycket, men även levererat.

Har du haft chansen att spela med Patrik Juhlins son Eric?
– Vi kände varandra redan innan vi flyttade hem och vi är barndomskompisar.
– Han spelar med oss. Jag har spelat med honom lite grann då man ändrat kedjorna under matcherna, men jag tror inte att jag spelat en hel match med ”Julle”. Han är en väldigt bra skridskoåkare och är bra på att få med sig pucken i fart. Dessutom är han bra på att hitta passningar till medspelare som gör att det blir en farlig målchans.

Förra helgen fick dessutom Samuel Lidström möta sin kusin Alexander Lundqvist då Västerås vann över Leksand med 2-0 i J20.
– Ja, det stämmer. Jag spelade mot honom i lördags då vi spelade mot Leksand. Jag försökte att smälla på honom lite då jag hade chansen, säger 18-åringen med ett leende och fortsätter:
– Han är väldigt duktig och det är riktigt kul att spela mot honom. Det är kul när vi tävlar och när vi sedan träffas på familjeträffar brukar vi snacka lite om när vi mötts.

PAPPA FRÅN SKOGSBO

Kusinerna har också tränat en del tillsammans under deras gemensamma uppväxt.
– Ja, men inte den här sommaren. Det har mest varit fysen och förra sommaren tränade vi ett par gånger tillsammans. Vi är annars ganska tajta vid sidan av hockeyn och brukar prata med varandra ganska ofta.

LÄS MER: Här kommer nästa generation Lidström: ”Ska inte leva på pappas karriär”

Pappa Nicklas är liksom många skickliga hockeyspelare som kommer från lilla Skogsbo utanför Avesta. En ort som fortfarande betyder mycket för familjen.
– Vi är upp dit två, tre gånger om året. Det är mest då någon släkting fyllt år eller om det är julafton.
– Skogsbo är ganska litet och det känns ganska skönt när man är där. Jag har många kompisar som bor där och oftast är det ändå Alexander och några andra polare som jag umgås med då jag där.

Vad är nycken till att det kommer fram så många skickliga hockeyspelare som kommer från just Skogsbo?
– Det är nog att många av dom som bor där som ser upp till farsan och försöker gå i hans spår, avslutar Samuel Lidström som i helgen har matcher mot Luleå och Skellefteå på hemma-is.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten