Sök
Christopher Liljewall.
Södertälje SK

Tar ny sats i Hockeyallsvenskan efter tungt år i Brynäs: ”Verkligen kul att spela hockey nu”

Han ratades av moderklubben Rögle och flyttade till Brynäs – bara för att hamna längst ned i lagets hierarki. Nu tar Christopher Liljewall ny sats i Hockeyallsvenskan och Södertälje SK för att lyfta mot SHL igen.
– Hockeyallsvenskan är betydligt bättre än vad folk tror, säger Liljewall när hockeysverige.se träffar honom i Scaniarinken.

LÄS ÄVEN: Gjorde succé i Boston – klar för Södertälje

SÖDERTÄLJE (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det var ett beslut som kritiserades hårt och gjorde många fans upprörda. Efter säsongen 2016/17 valde Rögle BK att bryta med lagkaptenen och egna produkten 
Christopher Liljewall, en spelare som blivit en slags symbol för klubben. 

För Liljewalls del blev det i stället en flytt till Gävle och Brynäs. Men det blev ingen rolig säsong på det personliga planet. Han fick sparsamt med speltid och var till och med utanför laget vid ett par tillfällen.
– Dels fick jag inte nytt kontrakt med Rögle och dels hade jag inte tagit något beslut om framtiden, berättar Christopher Liljewall då vi slår oss ner i hemmabåset på Scaniarinken för en intervju.
– Vi diskuterade en förlängning i början av den säsongen, men jag spelade skadad då jag hade ett ben i foten som var av. Även ett ledband var av. Det kanske inte var optimalt. Sedan ville inte Rögle förlänga och då behövde jag inte ta något beslut själv eftersom dom redan hade tagit beslutet åt mig.

”BRA ATT TESTA VINGARNA NÅGON ANNANSTANS”

Även om flytten till Gävle inte hockeymässigt blev vad Liljewall hade hoppats på är han nöjd med att ha erfarenheten med sig.
– Det var en härlig utmaning. Jag visste att det skulle bli tufft, men jag kände att det även skulle vara bra för mig som människa att testa vingarna någon annanstans.
– Det var tufft just då, men det känns jättebra att vara här i Södertälje nu där jag kan samla på mig ännu mer erfarenhet.

Du säger att det var tufft där och då när Rögle inte ville ha dig kvar, hur hanterade du det?
– Det var tufft ett par dagar, men alla vet att det är så här branschen fungerar. På något sätt måste man se framåt. När Brynäs dök upp släppte jag det där direkt. Då var fokuset i stället på Brynäs och att försöka kriga om en plats där och göra en bra säsong.
– Sedan hade jag hoppats mer av förra säsongen. Det var dels min egen prestation som inte var tillräckligt bra över lag. Samtidigt fick jag kanske inget jätteförtroende eller möjligheten att visa upp det jag kunde. På slutet av säsongen fick jag ändå spela mycket och då kändes det mycket bättre.

Hörde Brynäs tidigt av sig till dig?
– Det var en dialog Brynäs hade med min agent. Sedan var jag upp dit och hälsade på och då fick jag en bra bild av Brynäs. Samtidigt kände jag att det var en härlig utmaning och att Brynäs är en stor och anrik förening.
– Jag tyckte inte att det fanns mycket att fundera på då och det skulle kännas jättebra att representera ett lag som säsongen innan hade spelat SM-final och hade en stor revanschlusta.
– Allt löste sig på ett bra sätt. Jag flyttade upp till Gävle där jag trivdes jättebra. Hockeymässigt hade jag önskat att jag spelat lite bättre och att jag, som sagt var, fått ett lite större förtroende.

Kände du då en frustration eller bet du bara ihop?
– Det blev en blandning. Jag kände att jag måste bita ihop och det hjälpte inte om jag skulle gå runt och vara tjurig mot lagkamraterna för dom är inte där för att ta ut laget. Där måste man i stället vara stöttande.
– Samtidigt är hockeyn sporten jag älskar att utöva. När jag inte fick utöva den mer än på träningarna var det såklart frustrerande och det satte sig lite i huvudet. Antingen kunde jag välja lägga mig ner och skita i det eller så kunde jag välja att knyta näven och jobba ännu hårdare.
– Jag försökte bita i, vara positiv och jobba hårt. I takt med det kom chanserna också och då kändes det bättre. Jag fick ändå med mig den hockey jag presterade sista 15 omgångarna. Det är ett skönt kvitto att ha med sig hit.


Foto: Bildbyrån/Kenta Jönsson

LÄS ÄVEN: Forwarden får se sig om efter ny klubb – lämnar Södertälje

”BRYNÄS SKÖTTE DET JÄTTESNYGGT”

Även Christopher Liljewall och Brynäs valde att gå skilda vägar efter säsongen.
– Det var ömsesidigt. Vi hade en bra dialog jag och (Stefan) Bengtzén. Jag kände inte att jag hade fått ut min fulla kapacitet. Det kände säkert Brynäs också. Samtidigt kände jag att om jag ska utvecklas som individ och människa så måste jag få spela. Jag tycker inte att jag riktigt fick chansen och dom tyckte inte att jag hade spelat tillräckligt bra.
– I kontraktet hade jag ett plus ett år så båda behövde vara överens om vi skulle förlänga ytterligare en säsong. Båda parter kände att det inte skulle vara en bra lösning om jag skulle vara kvar. Det finns inga ”hard feelings”. Bengtzén och Brynäs skötte det där jättesnyggt.

Varför hittar vi dig just här i Södertälje den här säsongen?
– Ja, varför är jag här? skrattar Liljewall.
– Jag fick en bra känsla direkt då Södertälje kom upp på tapeten. Jag gillar historiken som Södertälje har. Den är en stor och gammal förening samtidigt som dom har ett stort antal SM-guld på meritlistan.
– Jag tycker inte att man ska leva på gamla meriter, men jag gillar när man andas hockey…

Inte alldeles olikt Brynäs?
– Precis. Jag gillar att man har hängivna supportrar och att det betyder mycket när jag sätter på sig tröjan för det laget jag spelar i. Det är så jag vill ha det som spelare, en hundraprocentig inställning. Just dom bitarna var viktiga i mitt val samt att jag var uppe och hälsade på tränarna och Mats (Pernhem) och fick ett bra intryck.
– Jag var uppe för att dom dels skulle skaffa sig en bild av mig som människa och dels skulle jag skapa mig en bild över hur dom ville jobba inför kommande säsong, hur tankarna var och så vidare. Vi såg väldigt lika på många grejer och det känns jättebra att vara här.


Foto: Bildbyrån/Johan Löf

TACKADE NEJ TILL SHL-ANBUD

Det fanns även alternativ i SHL för Christopher Liljewall.
– Det stämmer. Om jag inte är helt fel ute, det är min agent som skötte det där, var det nog bara ett konkret förslag. Sedan var det intresseanmälningar. Att stå där och vänta var inte heller något jag ville göra och sedan kanske dom kommer och säger att det inte blir något.
– I slutändan, för mig som en spelare som spelat i snitt fem minuter per säsong… Jag kände att Södertälje, som vill uppåt, kändes rätt. Att få en större roll är också något som är kul att ha. Jag ångrar inte för en sekund mitt beslut.

Hur har första tiden med Scaniarinken som hemma rink varit?
– Jag flyttade hit i maj och var här och tränade sommarträningen. Det tror jag har varit en viktig del för att komma in i gruppen på ett bra sätt och lära känna killarna.
– Första tiden har varit jättebra. Jag tycker att vi blir bättre och bättre som lag och att vi hade en bra match senast mot Almtuna. Jag tror den insatsen var viktig för hela laget eftersom vi inte har spelat så som vi önskat i första matcherna. Det har varit lite för ojämnt i prestationen.
– Nu tycker jag att vi gjorde en gedigen 60-minutersinsats. När vi spelar på det sättet kommer vi verkligen bli svåra att slå.

Känns det som ett nedköp för dig att gå ner i Hockeyallsvenskan?
– SHL den högsta nivå man kan spela på i Sverige, men jag känner det absolut inte Hockeyallsvenskan som något nedköp. Det är mycket fram och tillbaka och ibland kan det vara en roligare hockey att dels kolla på men dels också att spela eftersom det händer lite mer.
– SHL är väldigt strukturerad med många taktiska bitar. Här är det också taktiskt, men det känns som det böljar lite mer fram och tillbaka. Det är verkligen kul att spela hockey nu och jag njuter av varje sekund jag är där ute. Samtidigt är det ju den känslan jag vill ha, säger Christopher Liljewall med ett leende samtidigt som han tittar ut över Scaniarinkens nyspolade is och SSK:s tränare smyger bakom våra ryggar och vinkar som en hälsning.

”STRAFFAR SIG HÅRDARE I SHL”

Har det varit svårt att ställa om hockeymässigt till det här böljande spelet?
– Vi har inte spelat så mycket hockey ännu, men visst är det ett lite annorlunda typ av spel. Att ställa om… Jag skulle säga att det tar någon match att anpassa sig, men det går inte långsammare i Hockeyallsvenskan och folk skjuter inte hårdare i SHL. Skillnaden är att det straffar sig hårdare om man gör misstag i SHL och även att det är lite mer taktiskt där.
– Hockeyallsvenskan är betydligt bättre än vad folk tror. Det kan jag svara på eftersom jag spelat både i SHL och Hockeyallsvenskan.

Innan vi letar upp Christopher Liljewalls matchtröja i SSK:s materialrum kommer vi in på den sociala biten att bo i Södertälje.
– Det har fungerat jättebra. Personligen är jag väldigt social av mig och har sällan problem med någon. Som jag sa innan med sommarträningen så tycker jag att det är en väldigt viktig del i en process innan säsongen drar igång.
– Då är alla på plats och tränar tillsammans. När man sedan går på is är det lättare att ställa dom här kraven på varandra eftersom man känner alla individer. Det tog inte mer än en vecka innan jag kände att jag var helt inne i det. Jag trivs jättebra och har kommit in i allt på ett jättebra sätt och har bara gott att säga om Södertälje ännu så länge.

LÄS ÄVEN:
Backtalangen som tar Hockeyallsvenskan med storm: ”Behövde miljöombyte”


Foto; Ronnie Rönnkvist

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten