Markus Svensson.
SHL

Laget hackar – han storspelar: ”Tacksam för att jag får hålla på med det här”

ANNONS

Färjestad sågs på förhand som en av de stora favoriterna. Men det topptippade laget har inte börjat på det sätt man önskat. Det har å andra sidan nyförvärvet i mål, Markus Svensson, gjort.
– Jag trivs bra med livet här, säger han till Hockeysverige. 

Efter två år KHL och Spartak Moskva vände Markus Svensson, 33, skutan hemåt till Sverige. Han hamnade i topptippade Färjestad. Men säsongsinledningen har inte gått som tänkt och efter fyra matcher står FBK på fyra poäng. Men trots 0-1-förlusten mot TImrå i torsdags hyllades Svensson för sin insats där han ånyo storspelade.

De två senaste åren har Markus Svensson huserat i Ryssland och Spartak Moskva. En lärorik tid på många sätt – inte minst den gångna våren när hans speltid drastiskt minskade:
– Jag kikade lite åt alla håll och höll det mesta öppet. Det finns ju inte så många platser i ett lag för en målvakt och de fylls snabbt och målvakterna är duktiga.

Vad har du dragit för lärdomar av tiden i Ryssland, kanske inte minst av den seaste vårsäsong?
– Det kan jag snacka jättemycket om. Det finns så mycket. Det var första gången jag spelade utomlands. Att komma till ett nytt land med allt vad det innebär. Det funkar lite annorlunda därborta, nytt språk. Allt det där gjorde intryck, säger han och skrockar:
– Efter ett tag insåg jag att jag försökte ändra mitt spel. Då tänkte jag ”vänta nu, nu får vi backa bandet lite. Nu får vi göra det som jag vet fungerar för mig.”

Han håller fast vid att han försökte se det mesta positivt.
– När man inte får spela så mycket matcher får man försöka se det positiva i det. Jag hade en målvaktstränare, Stefan Persson, som ville mig väl. Så jag försökte slipa ännu mer på spelet. Det är väl klart att man gör det även om man spelar. Men om man inte får byta om och inte spela så kan man ju gå ner och justera ännu mer detaljer, berättar han sakligt och fortsätter, nästan med en viss vördnad i rösten.
– Jag hittade en tacksamhetsgrej, kan man väl säga. Jag är tacksam för att jag får hålla på med det här och det var jag där och då också. Jag tar inte för givet att jag får spela.

Det blev väldigt filosofiskt nu…
– Ja, men så är det ju. Det här är ju inget man kan hålla på med för alltid. Så det var kanske den stora lärdomen, framförallt under fjolårssäsongen.

”KÄNNER MIG HEMMA HÄR”

Det brukar inte tillhöra ovanligheterna att spelare har någon kompis eller bekant som talar varmt om klubben inför en övergång. Men så var det inte i Svenssons fall:
– Nej, hehe. Det var inte så många….inte någon som jag spelat med innan faktiskt. Det var klubben som bjöd in mig i våras och vi glilade varandra och på den vägen var det, säger han med ett skratt. Det var ett ganska lätt beslut. Jag känner mig hemma i staden och laget. Jag trivs.

Säsongen kunde ha börjat bättre för Färjestad, Svenssons storspel till trots.
– Man vill vinna alla matcher så det är klart att man är besviken. Man får analysera om man har gjort det man vill göra både som individ och lag. Prestationen igår var ett par steg bättre än den mot Malmö.

Nu ska vi inte krisstämpla på något sätt, men ni har en av de äldsta trupperna och sitter inte riktigt där ni vill vara. Hjälper truppens rutin här?
– Ja det tycker jag. Med rutin kommer lugn och vi är flera som har varit i utsatta lägen tidigare. Det är bara att kämpa vidare.

Markus Svensson har kämpat än så länge. Hans storspel har hållit siffrorna nere ibland. Stärkt av Rysslandsäventyret har han visat att han är den stormålvakt som han värvats att vara.
Och han tycks, situationen till trots, njuta av stunden.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 09 juni
02:00 Florida Panthers - Vegas Golden Knights NHL
söndag 11 juni
02:00 Florida Panthers - Vegas Golden Knights NHL