O’Reilly, Tarasenko och Dunn redo att lyfta Blues
St. Louis

ST. LOUIS: Självrannsakan har lett till optimism – kan Blues rent av utmana?

ANNONS

Att identifiera problem hos en själv är inte alltid det lättaste. I St. Louis Blues har lagledningen däremot letat med förstoringsglas under sommaren för att komma bättre rustade och visa att slutspelsmissen i våras var en ren tillfällighet. 

Se hela NHL-säsongen inklusive Stanley Cup på Viaplay för 399 kronor månaden!

Från väst till öst, från söder till norr. Fram till NHL-premiären i oktober går Uffe Bodin, Hampus Duvefelt, Måns Karlsson och Peter Ekholm igenom de 31 lagen. Vi pekar ut styrkor, svagheter och vilka spelare som är värt att hålla ett litet extra öga på under säsongen. 

Idag tittar vi närmare på St. Louis Blues:

Två rejäla formsvackor under den sista tredjedelen av fjolårssäsongen ställde till det. Blues halkade ner till en femteplats i Central Division och missade slutspel för första gången på sju år. Lagledningen såg sig själva i spegeln, och under sommaren har de varit en av de mest aktiva i hela ligan. Värvningar som Ryan O’Reilly, Tyler Bozak, Patrick Maroon och David Perrons har presenterats. Medan Patrik Berglund, Tage Thompson och målvakten Carter Hutton har fått flytta från lagets omklädningsrum. 

Alla förändringar har ingjutit optimism i Blues som kanske till och med är redo att utmana om Stanley Cup igen.

– Vi har alltid högt ställda förväntningar i det här laget. Men med tanke på det GM Armstrong lyckades genomföra under sommaren skulle jag vilja säga att vi är laddningen och optimismen ligger på en extra hög nivå inför den kommande säsongen, säger Blues head coach Mike Yeo till NHL.com/sv. 

Ja, tron är hög. Med all rätt.

Bitarna som kommit in i laget kommer göra nytta på många plan. Sedan tidigare har Blues starka poängspelare i Vladimir Tarasenko, Brayden Schenn och Jaden Schwartz. Dessa herrar ska fortsätta stå för merparten av produktionen, men det är när de inte gör det som den stora optimismen kommer väl till pass.

Med sina nyförvärv får Blues-pusslet fler nyckelbitar som går att använda i flera roller och spelsituationer. Perron slutade trea i Vegas Golden Knights interna poängliga förra året på 66 poäng. O’Reilly tvåa i Buffalos på 61 och Bozak nia i Torontos på 43 poäng.

En uppsida med de tre är att de är bra offensivt, men också defensivt vilket gör att Blues tighta försvarsspel kan bli ännu mer svårforcerat. St. Louis släppte in sjätte minst mål i hela ligan förra året. Vilket är ett gott betyg för lagets storvuxna backuppsättning.

Blues var förmodligen bättre än vad förra säsongens slutposition visade. Självinsikten att ta nästa steg har mynnat ut i förändringar. Tron på Stanley Cup är tillbaka.

POÄNGKUNGEN

VLADIMIR TARASENKO
Ryssen är den stora profilen i Blues och ska vara den som till slut vinner lagets interna poängliga. Det kravet har han på sig och det vet han om. Tarasenkos skott gör honom till en av ligans vassaste målskyttar. Förra säsongens 33 var närmast i underkant av vad han kan passera och kan Blues bli det topplag de tänkt borde ryssen hamna runt 40-strecket. På sina totalt 421 matcher i karriären har han stått för 178 fullträffar.

MÅLVAKTEN

JAKE ALLEN
Det största frågetecknet hos årets Blues är egentligen målvaktssidan. Klubben räknar nog med att Jake Allen ska vara etta, men han har haft en trög start på försäsongen på grund av ryggproblem. Nye Chad Johnson kommer utmana och konkurrenssituationen blir intressant att följa.

BACKEN

ALEX PIETRANGELO
Pietrangelo är inte bara lagets bästa back, han är lagets kapten också. En tvåvägsback med bra skott och nyttig i powerplay. Dessutom är han högerfattad, något som alltid ger pluspoäng i rankingar och liknande. Pietrangelo slutade på 13:e plats i backarnas poängliga förra året. När han spelar på topp är han en av ligans allra bästa försvarare.

UNGTUPPEN

VINCE DUNN
Tog ett rejält kliv förra året och ser ut att kunna ta en topp-4-plats i Blues uppställning den här hösten. Gjorde 24 poäng på 75 matcher under sin rookiesäsong och tog för sig allt mer ju längre säsongen led. Tränaren Mike Yeo tror på honom och hoppas han kan ta ytterligare kliv den här säsongen. 

COACHEN

MIKE YEO
Fick hastigt hoppa in efter Ken Hitchcock till förra säsongen och ska nu inleda sin andra raka säsong vid huvudansvaret. Har lång erfarenhet från NHL trots att han bara hunnit fylla 45 år. Yeo har framtiden för sig och undra om inte Blues faktiskt är helt rätt miljö för honom. Tar han tillbaka laget till slutspel i år?

Tar coach Yeo tillbaka Blues till slutspel?

IN OCH UT

Nyförvärv: Ryan O´Reilly, fw, Buffalo Sabres, Tyler Bozak, fw, Toronto Maple Leafs, David Perron, fw, Vegas Golden Knights, Chad Johnson, mv, Buffalo Sabres, Patrick Maroon, fw, New Jersey Devils, Jordan Nolan, fw, New Jersey Devils

Förluster: Vladimir Sobotka, fw, Buffalo Sabres, Patrik Berglund, fw, Buffalo Sabres, Tage Thompson, fw, Buffalo Sabres, Carter Hutton, mv, Buffalo Sabres, Scottie Upshall, fw, Edmonton Oilers, 

PROGNOSEN
De som är kvar från ifjol har fått lära sig att ett missat slutspel inte är okej. Det borde göra dem ännu mer fokuserade den här säsongen. De nya som kommer in vet förutsättningarna. Det ger en skön mix av gammalt och nytt och nog ska Blues återigen kunna vara med och slåss om Stanley Cup. En bra start kommer ingjuta självförtroende och efter det kan melodin gå i dur i Missouri. 

St. LOUIS BLUES TRUPP 2018/19 

MÅLVAKTER
34) Jake Allen
31) Chad Johnson

BACKAR
41) Robert Bortuzzo
19) Jay Bouwmeester
29) Vince Dunn
6) Joel Edmundson
4) Carl Gunnarsson
55) Colton Parayko
27) Alex Pietrangelo 

FORWARDS
49) Ivan Barbashyov
21) Tyler Bozak
15) Robert Fabbri
23) Dmitri Jaskin
7) Patrick Maroon
90) Ryan O’Reilly
57) David Perron
10) Brayden Schenn
17) Jaden Schwartz
86) Nikita Soshnikov
20) Alexander Steen
70) Oskar Sundqvist
91) Vladimir Tarasenko
22) Chris Thorburn

Tränare: Mike Yeo (2 säsongen)

 

Den här artikeln handlar om: