Får San Jose Sharks jubla ordentligt i år? …
San José

SAN JOSE: Tillskottet av Karlsson omvandlar Sharks från utmanare till favoriter

ANNONS

Nära skjuter ingen hare. Vad är det som går och går men aldrig kommer fram till dörren? Ja, det är lätt att göra sig lustig över San Joses eviga förmåga att falla på målsnöret i slutspelet. Allt det kan förändras i år. Sharks har visserligen haft en svensk Karlsson i laget tidigare, men nu är #65 Erik här. Äntligen ser det ut som Sharks kan få sista skrattet…

Från väst till öst, från söder till norr. Fram till NHL-premiären i oktober går Uffe Bodin, Hampus Duvefelt, Måns Karlsson och Peter Ekholm igenom de 31 lagen. Vi pekar ut styrkor, svagheter och vilka spelare som är värt att hålla ett litet extra öga på under säsongen. 

Idag tittar vi närmare på San Jose Sharks.

Som skribent kan du ibland, med fördel, planera och förbereda dina texter en bra bit innan de publiceras. Speciellt om det rör sig om en prognosticerande text. Inte olikt detta alster om San Jose Sharks. Sedan kan det inträffa så pass omskakande händelser – relativt sett – att du inte kan göra annat än att rycka på axlarna, hävda force majeure och helt enkelt börja om från början. Inte olikt när Erik Karlsson gick från Ottawa Senators till San Jose Sharks i en av sommarens mest uppmärksammade bytesaffärer.

Ja, ni förstår.

Där är vi nu – Erik Karlsson kommer spela i San Jose Sharks kommande säsong. Det är en kittlande tanke. För även om Sharks av många setts som ett åldrande lag i en liga som går mer mot ungdom och snabbhet, så gör tillförseln av Karlsson laget till en omedelbar kandidat till Stanley Cup-titeln. Jag menar, se bara till när vi för några dagar sedan rapporterade om hur Sharks kan komma att ställa upp i powerplay. Både första och andra enheten hade varit bra nog att ta plats som toppenhet i de allra flesta NHL-lag. Och när Brent Burns och Karlsson spelat två minuter i powerplay, ja då kan Sharks sätta in världsbacken Marc-Edouard Vlasic att lugna ner spelet.

Om Joe Thornton inte är på topp någon match kliver Joe Pavelski fram. Om Pavelski är skadad eller har det tufft finns Logan Couture och Tomas Hertl att fylla tomrummet. För att inte tala om Evander Kane som fick en nytändning utan dess like när han drog på sig det ljusblåa stället för första gången. I målet står Martin Jones stadigt som vanligt.

Nu väntar vi, och Sharks, bara på att pucken ska släppas.

POÄNGKUNGEN

ERIK KARLSSON
Ett otroligt spännande race att följa kommer bli det som utspelas i Sharks interna poängliga. De senaste två säsongerna har topplaceringen innehafts av Brent Burns, men med Karlsson i truppen finns alla möjligheter att den svenska poängmaskinen tar över titeln. Sista ordet är heller inte sagt från forwardshåll där framförallt Pavelski och Kane kan bli farliga.

MÅLVAKTEN

MARTIN JONES
Jones har de senaste tre säsongerna spelat 60 matcher eller fler för Sharks och ingenting tyder på att årets säsong skulle bjuda på några överraskningar. Aaron Dell är så uttalad andramålvakt att han sannolikt redan nu börjat förbereda sin plats som båsöppnare i SAP Center med värmekudde och keps. Jones är en stabil målvakt som gör att Sharks vet vad dem får, utan att för den sakens skull vara den typen av målvakt som stjäl matcher för sitt lag.

BACKEN

BRENT BURNS
Karlsson stal platsen som potentiell poängkung vilket gör Brent Burns given som nästa back i strålkastarljuset. Burns är en av de lurigaste profilerna i ligan just nu med sin unika stil, sina förhållandevis egna intressen och sitt spektakulära sätt att spela ishockey. Lita på att den ökade konkurrensen med Karlsson i laget kommer sporra Burns till nya stordåd.

UNGTUPPEN

TIMO MEIER
I Sharks 2018-19 ser det egentligen bara ut att finnas två spelare som kraftigt drar ner medelåldern så till den milda grad att de är kandidater för denna ”utmärkelse”. Timo Meier från Schweiz och Kevin Labanc från USA. Labanc är ett år äldre och har fördel sett till NHL-erfarenhet, men frågan är om inte Meier har ett högre tak sett till potential. Oavsett vad är det ett smärre mirakel att general manager Doug Wilson lyckades undanhålla båda dessa spelare från Ottawa i samband med att Erik Karlsson hämtades in.

COACHEN

PETER DEBOER
Går in på sin fjärde säsong som huvudtränare för San Jose Sharks. Tränade tidigare New Jersey Devils där han kom att bli känd som en defensiv specialist. I Sharks har han tvingats släppa på tyglarna lite, samtidigt som han premierat försvarsspelet – något som resulterat i en hälsosam balans för både lag och tränare.

Brent Burns gillar djur och natur

IN OCH UT

Nyförvärv: Antti Suomela, fw, HIFK, Erik Karlsson, b, Ottawa,
Förluster: Mikkel Bödker, fw, Ottawa, Paul Martin, b, slutat, Eric Fehr, fw, Minnesota Wild, Jannik Hansen, fw, CSKA Moskva, Dylan Demelo, b, Ottawa, Chris Tierney, fw, Ottawa, Joel Ward, fw, Montreal

PROGNOSEN

Med Karlsson i Sharks skapas en treenighet av favoritskap i Western Conference, där Winnipeg Jets och Nashville Predators gör upp med hajarna om att få representera ”väst” i finalen. Sällan under lönetakseran har favoritskapet varit så tydligt fokuserat på ett fåtal, stjärnfyllda lag. Tack vare såväl skickligt draftande som sluga bytesaffärer och ekonomiskt hållbara kontrakt har Sharks varit en konstant utmanare i väst under många år. Inspirerande av Washington Capitals som förra året äntligen drev ut sina slutspelsdemoner, kan 2018-19 bli säsongen då Sharks driver ut sina.

SAN JOSE SHARKS TRUPP 2018/19 

MÅLVAKTER
30) Aaron Dell
31) Martin Jones

BACKAR
4) Brenden Dillon
44) Marc-Edouard Vlasic
47) Joakim Ryan
51) Radim Simek
61) Justin Braun
65) Erik Karlsson
72) Tim Heed
88) Brent Burns

FORWARDS
8) Joe Pavelski
9) Evander Kane
19) Joe Thornton
20) Marcus Sörensen
23) Barclay Goodrow
27) Joonas Donskoi
28) Timo Meier
39) Logan Couture
40) Antti Suomela
48) Tomas Hertl
62) Kevin Labanc
68) Melker Karlsson

Tränare: Peter DeBoer (sedan 2015)

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 15 april
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Detroit Red Wings - Montreal Canadiens NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 New York Rangers - Ottawa Senators NHL
tisdag 16 april
03:30 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
03:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan