180922 Timrås Jeremy Boyce under matchen i ishockey mellan Skellefteå och Timrå den 22 september 2018 i Skellefteå. …
Timrå IK

Den unge veteranen njuter av SHL-tillvaron: ”Det är sjukt kul att spela”

ANNONS

Trots att han bara är 25 år gammal är Jeremy Boyce redan inne på sin nionde säsong i Timrå IK:s A-lag. Nu tar en lugnare och mognare Boyce sig an utmaningen att spela kvar medelpadingarna i SHL.
– Vi har väldigt många unga, hungriga spelare som vill visa att de tillhör den här nivån. Vi måste göra den resan tillsammans, säger Boyce till Hockeysverige.se. 

LÄS MER: TIMRÅ: En målvakt som ger hopp om SHL-etablering

SKELLEFTEÅ (HOCKEYSVERIGE.SE)
Hösten 2010 gjorde den då 17-årige Jeremy Boyce debut i Timrås A-lag när medelpadingarna slog Frölunda med 6–2 i Elitseriepremiären. Boyce noterades för en assistpoäng på Timo Pärssinens 4–0-mål och visade redan då prov på vilken skicklig hockeyspelare han var.

Åtta år senare har det blivit ytterligare 425 matcher i Timrå-tröjan för 25-åringen.
– Jag har alltid trivts bra här i Timrå. Det är väl den stora anledningen till att jag stannat så länge. Jag har alltid trivts med lagkamraterna, vi är ändå ett gäng som gått på hockeygymnasiet som hållit ihop och kommit upp i A-laget ungefär samtidigt, säger Boyce till Hockeysverige.se.

”KÄNNER MIG MYCKET MOGNARE”

Boyce kom som sagt upp tidigt i Timrås a-lag och har varit mer eller mindre ordinarie i a-laget sedan 17 års ålder. Men trots det tidiga genombrottet och framgångarna i JVM-turneringarna (guld 2012 och silver 2013) blev Boyce aldrig draftad av något NHL-lag. Tillsammans med Andreas Molinder och Anton Wedin är Boyce den enda spelaren som är kvar Timrå sedan det sist begav sig i SHL. 25-åringen menar att det är stora skillnader nu jämfört med då.
– Förra gången var vi ett mer etablerat lag som hade lite mer rutin än vad vi kanske har nu, men det är något som jag bara ser som positivt. Vi får forma oss själva och göra något positivt av det tillsammans, alla drar åt samma håll vilket så klart gör det lite lättare.


Boyce gjorde A-lagsdebut redan 2010. FOTO: Joel Marklund/Bildbyrån

Boyce känner stor skillnad för egen del också.
– Jag känner mig mycket mognare nu. Jag var bara 18–19 år och hade nyss kommit upp i A-laget när vi var i SHL senast, nu känner jag mer att jag har en tydligare roll och att jag vet mer om mig själv som hockeyspelare, säger Boyce och menar att det är en betydligt lugnare Jeremy som skrinnar runt på isen nu än då.
– Jag känner mig betydligt mer redo mentalt nu än då och jag känner mig mycket mer avslappnad på isen. Då är det lättare att gå ut och spela varje kväll när man inte känner någon stor press.

INTE SAKNAT ANBUD

25-åringen har inte varit utan andra anbud under de nio A-lagssäsonger som han spenderat i Timrå.
– Det är väl alltid lite snack hit och dit efter säsongerna, men sen har det väl aldrig varit något hundraprocentigt konkret. Jag har tagit hyfsat tidiga beslut var jag vill spela, jag har aldrig riktigt väntat på några erbjudanden. Jag har känt mig rätt så trygg i min sak och alltid vetat vad jag har velat. Jag hade absolut kunnat lösa något annat lag om jag hade velat det, men jag har alltid velat stanna här i Timrå. När jag ser tillbaka på det så känns det som att jag gjort rätt val hela vägen.

LÄS MER: Han stannar i klubben: ”En kulturbärare”

Rätt val, ja – det kan man väl säga. Om Boyce lämnat hade han kanske aldrig fått uppleva känslan att gå upp från Hockeyallsvenskan till SHL. Det blev totalt fem säsonger i Hockeyallsvenskan innan Timrå, till slut, tog steget tillbaka till SHL i våras.

”KÄNNS VERKLIGEN VÄRT NU”

Boyce spricker upp i ett stort leende när han tänker tillbaka på fjolårssäsongen.
– Ju mer åren gick så kände man att vi hade någonting på gång. Vi utvecklades för varje säsong som gick och det växte en slags hunger i laget. Inför fjolåret tänkte jag att ”i år kan det verkligen hända, i år är det vårt år”. Jag kände verkligen att vi kunde få ihop något bra och direkt när vi klev på is i augusti med de nya grabbarna kändes det verkligen som att det var killar som förstod vad som krävdes.


Boyce under firandet av SHL-avancemanget i våras. FOTO: Pär Olert/Bildbyrån

Fick du en bra känsla redan då?
– Ja, det fick jag. Och det är just den där känslan som alltid triggat igång mig att vara kvar här i Timrå. Det föll ju väldigt väl ut ifjol, och det känns verkligen värt det nu när jag står här, tycker det är skitkul med hockey och får spela SHL-hockey igen.

PASSAR PÅ ATT NJUTA

Man kan förstå att Boyce tycker att det är kul med hockey. Timrå har inlett säsongen stabilt med en vinst, en förlust och en övertidsförlust. Ett facit som nykomlingarna ändå får vara nöjda med, med tanke på att man ställts mot SM-finalisterna Växjö och Skellefteå i två av dessa matcher.
– Jag tycker att vi vuxit in i det för varje match som gått. Vi lärde oss väldigt mycket från Linköpingsmatchen och kom ut mot Växjö på ett mycket bättre sätt. I matchen mot Skellefteå gör vi det ännu lite bättre på många håll, så vi har fått en bra start tycker jag. Vi måste bara fortsätta göra det hårda jobbet varje dag, menar Boyce.

Trots att poängen uteblivit för Boyce personligen under säsongsinledningen är han nöjd med vad han presterat än så länge.
– Det har känts väldigt bra och jag har fått mycket förtroende hittills, så jag försöker bara gå ut och ge allt och faktiskt passa på att njuta och ha kul därute. Det har jag verkligen, jag tycker att det är sjukt kul att spela de här matcherna. Det är rätt stor skillnad med publiken och allt runt omkring och det är ju det man har jobbat för de här åren i allsvenskan. Nu vill jag bara vara här, jobba för laget och njuta under resans gång.

Den här artikeln handlar om: