Eric och Arvid Eljas.
TV-pucken

Brödraparet som leder nästa kull talanger från Dalarnas hockeyby: ”Wow, det här är coolt”

ANNONS

Byn har bara 650 invånare, men en imponerande förmåga att ta fram intressanta hockeyspelare. Efter Fredrik Händemark och Olle Liss har bröderna Eric och Arvid Eljas, 15 respektive 17 år, kommit fram som Björbos två mest spännande söner.
–  Det är väldigt bra att som klubb att få fram så många bra spelare på elitnivå trots att Björbo är så litet, säger Eric Eljas till hockeysverige.se.

LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)
Olle Liss.
Fredrik Händemark.
Markus Persson.
Jens Hellgren.
Martin Grönberg.
Alla spelade de i SHL eller Hockeyallsvenskan förra säsongen. Nu har Persson bytt allsvenskan mot spel i Hockeyettan med Borlänge medan Grönberg flyttat till Norge. Den gemensamma nämnaren för alla fem: moderklubben Björbo IF.

Den lilla orten i Gagnefs kommun med runt 650 invånare fortsätter att producera hockeyspelare i samma omfattning som tidigare. Två av nästa generations spelare som är fostrade i den lilla träladan i Björbo är bröderna Eric och Arvid Eljas, 17 respektive 15 år.
– Det är coolt att komma från en liten ort och komma hit till Leksand och spela för en stor förening. Nu har det dessutom varit en stor exponering av Björbo tack vare Olle (Liss), Fredrik Händemark och så vidare, säger Eric Eljas då hockeysverige.se träffar honom och hans bror inne på Tegera Arena i Leksand.


Fredrik Händemark. Foto: Ronnie Rönnkvist

LÄS ÄVEN:
Fredrik Händemark – SHL:s yngsta lagkapten under tuffa omständigheter

”ALLMÄNHETENS ÅKNING GER MÖJLIGHETER ATT UTVECKLAS”

För bröderna Eljas var det självklart att det skulle bli hockey redan som unga.
– Vi bodde faktiskt bara hundra meter från ishallen, säger Arvid Eljas och fortsätter:
– Vi har åkt mycket friåkning i hallen. Eftersom det är få lag där så finns det mycket istider och med det möjligheter att utvecklas. 

Olle Liss, Fredrik Händemark, Markus Persson (från Mockfjärd), Martin Grönberg och Jens Hellgren har givetvis varit stora ambassadörer för Björbo.
Eric Eljas:
– Dom har gjort mycket reklam för föreningen. Samtidigt är det väldigt bra som klubb att få fram så många bra spelare på elitnivå trots att Björbo är så litet. Mycket tror jag det beror på det här med allmänhetens åkning, mycket tider och möjligheter att utvecklas. 

Blev det ett uppsving i Björbo då både Fredrik Händemark och Olle Liss kom med i landslaget?
Arvid Eljas:
– Oh ja, dom har fått en massa priser av föreningen för att dom har gjort bra reklam för klubben. I somras när vi hade en volleyboll-turnering där så stod det väldigt mycket om dom. ”Vi vill tacka er” och så vidare, vilket är lite coolt.

Eric, tror du det är fler som kommer börja spela hockey i Björbo tack vare dom här killarna?
– Det vet jag inte. Däremot kanske det är fler spelare från Vansbro, Ludvika och byarna runt om som kommer till Björbo för att i alla fall prova att spela hockey. På så vis kanske det involverar fler spelare.

Har du haft någon av dom här killarna som förebilder?
– Inte just någon av dom. Det är mer på senare tid som jag har tänkt ”wow, det här är coolt”. 
Arvid Eljas:
– Sedan har vi åkt allmänhetens åkning med dom här två. Ofta på julafton har dom två varit i hallen och åkt skridskor och då har vi två också varit där.
– Dessutom är vi släkt med Olle så vi har varit på kalas och sådant tillsammans så det har varit häftigt.
Eric Eljas:
– Vår pappa och Olles pappa är tremänningar.


Olle Liss framför ishallen i Björbo. Foto: Ronnie Rönnkvist

LÄS ÄVEN:
Olle Liss snabba resa – ett genombrott i rekordfart

LAGKAPTEN I DALARNAS TV-PUCKLAG

Även om det är två år mellan syskonen Eric och Arvid Eljas har dom alltid hållit ihop.
– Eric och jag har spelat mycket med varandra och tävlat mot varandra, helt enkelt triggat varandra hela tiden. När vi var mindre och Eric var ishallen så var jag också där. Dessutom var jag med mycket i Erics lag i Björbo. Då spelade vi nästan alltid i samma kedja, så han har hjälpt mig mycket.

Hur var det att ha lillbrorsan efter sig hela tiden?
– (Skratt) Det har faktiskt varit kul. Speciellt när jag nu tittar på hans utveckling och vilka steg han har tagit. Han har varit lagkapten i Dalarnas TV-pucklag och dessutom varit med där ett år tidigare.
– Sedan är det en skön känsla att ha någon jag känner väl bredvid mig. Här i Leksand tränar han på samma nivå som mig. Vi har triggat varandra och visst kan det bli slagsmål här och där (skratt), men så går det till ibland när man är brorsor.
Arvid:
– Vi har, som sagt var, spelat mycket tillsammans i samma kedja. När vi började spela här i Leksand, då jag var U12 eller något, fick jag vara med och 01:orna här eftersom det blir en hel del logistik då det är en bit till Björbo. Det tar trots allt 40 minuter med bil dit.
– För att det skulle bli enklare för oss spelade jag med 01:orna. Oftast var vi då i samma kedja. Nu har jag dessutom fått chansen att vara med Eric i J18 och det har verkligen varit jättekul.

Finns det en viss kemi mellan er på isen?
– Ja, ja, ja…, svarar bröderna samtidigt varpå Arvid Eljas fyller i:
– Jag vet ofta var jag har Eric så det är kul.

Eric Eljas. Foto: Ronnie Rönnkvist

LÄS ÄVEN:
Olle Liss om journalistens pik: ”Hade helst dragit på mig en keps”

”PAPPA ÄR ETT HOCKEYFENOMEN”

Nu är inte Eric och Arvid ensamma i familjen om att brinna för hockeyn.
– Pappa är ett hockeyfenomen. Han ska i stort sett veta allt om hockey, säger Eric Eljas med ett leende och fortsätter:
– Just nu är han dessutom vice ordförande för Dalarnas Ishockeyförbund. Sedan ringer han oss efter varje match för att få höra hur det har gått och vilka vi spelade med. Ofta vill han ha reda på laget redan innan matcherna.
Arvid Eljas:
– Man kan väl säga att han är väldigt intresserad. Mamma (Anna) är mest intresserad om vi eller lillebrorsan Ivan, som är 05:a, spelar. Annars tror jag inte att hon bryr sig så mycket.

Både Arvid och Eric Eljas har spelat TV-pucken. För Arvids del är han dessutom mitt uppe i årets upplaga av turneringen. Han har nio poäng (4+5) på Dalarnas fem första matcher i turneringen – näst bäst av samtliga spelare så här långt.
– Ja, jag har spelat två år. Jag var med 02:orna också. Då var vi och kvalade i Piteå. Vi tog oss inte vidare, men det var jätteroligt att få chansen ett år tidigare. Dessutom tycker jag att gick bra för mig i den turneringen.
– Det här året har vi tagit oss vidare till slutspelet, vilket är kul eftersom vi verkligen har kämpat och jobbat för att komma ihop riktigt bra som grupp.

”TURNERINGEN BETYDER INGENTING I SLUTÄNDAN”

Arvid Eljas tror också att Dalarna kan bli en överraskning för många andra lag i turneringen.
– Jag tror att vi kan skrälla ganska rejält. Vi har hamnat i en grupp med Skåne, Göteborg och Gästrikland. Det är en ganska tuff grupp, men jag tror att vi har ganska stora chanser att ta oss vidare från gruppen.

För Erics del var inte TV-pucken resultatmässigt någon klang- och jubelföreställning.
– Självklart har TV-pucken betytt mycket. Jag kände i och med att jag kom med att min egen utveckling gick rätt väg. Sedan gick det inte jättebra för oss som lag. Vi blev näst sist i gruppspelet så vi drog ner Dalarna till kval.
– Turneringen är ändå sjukt rolig att spela. Det mycket folk på läktarna, go i laget och så vidare.
Arvid Eljas:
– TV-pucken är en jätterolig turnering samtidigt som det är coolt då det är stort pådrag med intervjuer, kommentatorer och all media.

Är det viktigt att vara med i TV-pucken om man ska bli en bra hockeyspelare?
Eric Eljas:
– Klart man kan ta sig vidare ändå. Ett bra exempel är Olle Liss. Jag skulle säga att det är en bonus om man får spela TV-pucken, men att man får chansen att spela den turneringen betyder ingenting i slutändan.


Arvid Eljas. Foto: Ronnie Rönnkvist

LÄS ÄVEN: 
Björbo har knappt 700 invånare – men två Tre Kronor-spelare

DELAR BOENDE I LEKSAND

Numera bor inte bröderna Eljas i Björbo längre. Av förståeliga skäl bor dom i Leksand.
– Jag går på andra året i gymnasiet här så jag flyttade hit till Leksand för ett år sedan, berättar Eric Eljas och fortsätter:
– Det är ”HG” (Hockeygymnasiet) träningar tidigt varje måndag och fredag morgon. Det går inte att mamma skulle vakna fyra varje morgon för att skjutsa hit mig. Sedan fick Arvid kontrakt ett år tidigare. Då flyttade vi hit båda två och nu bor vi i lag.
Arvid Eljas:
– Det är annorlunda träningstider i J18, vi tränar lite tidigare på dagen. Då vart det bäst för mig att jag också flyttade hit.

Hur fungerar det att bo ihop?
– Det har fungerat bra, säger storebrorsan med ett lätt skratt samtidigt som han kastar en blick på lillebrorsan.
Arvid Eljas:
– Vi bor i en stuga på Leksands Strand. Det är två våningar och vi kommer hem olika tider efter skolan så jag har inte märkt av Eric så jättemycket om jag ska vara ärlig. Dessutom spelar jag mycket matcher då jag både fått vara med i J18 men även spelar i U16-elit. Jag är inte så ofta hemma.

Vem är mest ordningsam av er båda?
– Det är jag, svarar Eric Eljas med ett leende och fortsätter: Jag vill ha allting på rätta platserna medan Arvid är mer ”lägg grejerna där så ordnar det sig”. Han sköter sitt och jag mitt. Sedan styr vi upp det själva och allt har gått bra så här långt.

Vem är nästa talang som kommer fram från Björbo?
– Den första jag tänker på är en 07:a, Ludvig Eljas. Han är jätteduktig. Särskilt med pucken. Trots att han är så liten på isen så är han oerhört skicklig. Det är kul att åka allmänhetens med honom. Dessutom är han snabb på skridskorna, avslutar Eric Eljas medan Arvid Eljas nickar instämmande.

LÄS ÄVEN: 
Leksingens stora överrakning i NHL-draften – valdes i första rundan

Den här artikeln handlar om: