Linnea Hedin.
SDHL 1

Tränaren fick henne att välja AIK efter fyra år i USA: ”Verkligen hjärtat i det han gör för oss”

ANNONS

Efter fyra år i Nordamerika valde landslagsbacken Linnea Hedin att flytta hem till Sverige igen. Men det var inte självklart att det skulle bli AIK. Men coachen Jared Cipparones amerikanska ledarstil tilltalade henne.
— Det är så jäkla roligt att få ha det här hemma också, berättar hon för hockeysverige.se.

LÄS MER: Försöker ta collegevägen till VM: ”Utvecklat allt på isen”

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Linnea Hedin, med Huddinge som moderklubb, gjorde två VM-turneringar innan hon åkte över för plugga och spela hockey på University of Minnesota-Duluth. När hockeysverige.se träffade henne inför avresan till USA berättade hon att målet var OS-spel 2018 i Sydkorea. Även om hon spelat i landslaget under nästan samtliga säsonger hon var i USA blev det inte något spel i OS. Inte heller i VM för den delen.
– Idag ser jag det som en styrka hos mig. Jag tror ändå att alla motgångar man har under sin karriär växer man allra mest ifrån, berättar den 23-åriga backen när vi ses för en intervju på ett café intill det stora polishuset på Kungsholmen i Stockholm.
– Det där märkte jag på college också, att när jag inte fick spela så mycket borrade jag ner huvudet och jobbade som allra hårdast. Man blir så mycket starkare efter det. Jag har nog blivit en bättre hockeyspelare av att jag inte fick vara med även om det hade varit en sjukt häftig upplevelse att vara med om.

BOORK VILLE HA SPELARNA PÅ HEMMAPLAN

Linne Hedin tror också att det har varit svårare att ta en plats i OS eller VM när man spelat i USA eller Kanada.
– Det tror jag definitivt. Det här sa (Leif) Boork väldigt tydligt till oss, att han framförallt ville ha spelarna på hemmaplan. Då skulle det vara lättare för honom att scouta och veta vilka spelare som passar med vilka. Det köper jag.

Leif Boork. Foto: Ronnie Rönnkvist

Hur tänkte du kring det när ändå OS var målet för det är ändå bästa spelarna som ska spela i ett landslag?
– Ja, så är det. Å andra sidan måste alla spelare i landslag passa med varandra. Det är svårt att veta hur en spelare är och passar in om hon inte är med på alla camper.

Du var med i Damkronorna samtliga säsonger du var i USA, kände du att du ändå fick chansen att slå dig in till VM och OS?
– Det tror jag nog. Jag har fått vara med i någon turnering nästan varje säsong. Det var bara förra säsongen som jag inte var med någonting. Jag har ändå fått vara med, bland annat i julturneringarna i Füssen, och visat vad jag går för, men jag har inte varit tillräckligt bra. I alla fall har jag fått chansen.

FOKUSERADE PÅ NUET

Det är en ganska tuff tillvaro att gå på college i USA och det blir inte så att svenska spelarna går omkring där och tänker på just Damkronorna dygnet runt.
– För min del fokuserade jag mycket på laget jag spelade med där för jag vill verkligen leva i nuet. Det var ändå fyra år av mitt liv som aldrig kommer komma tillbaka.
– När du är där lever du verkligen som en professionell hockeyspelare på allra högsta nivån. Jag försökte ta vara på det och om jag fick vara med i landslaget såg jag det som en bonus.

Ylva Martinsen. Foto: Ronnie Rönnkvist

Nu har Linnea Hedins tidigare tränare i AIK och Segeltorp, Ylva Martinsen, klivit in i rollen som förbundskapten. Något som Linne Hedin kommer bli bra.
– Det ska bli kul att se Damkronornas utveckling. Jag tror verkligen på henne och det hon kan erbjuda. Jag hoppas att hon vågar vara sig själv i den rollen och fortsätter tro på det hon tror på. Dessutom har hon mycket erfarenhet från då hon själv spelade. Det kommer nog bli riktigt, riktigt bra.

OSÄKER PÅLANDSLAGET

Själv är Hedin osäker på hon själv vill satsa på att ta en plats i landslaget igen.
– Jag har inte tänkt på det så mycket. Det har varit ganska mycket med att flytta hem till Sverige efter fyra år i USA och dessutom börjat jobba fulltid. Mitt fokus just nu ligger på AIK och mitt jobb.

Om Ylva Martinsen ringer och frågar om du vill vara med i landslaget igen, vad svarar du då?
– Jag vet inte. Vi får ta den diskussionen då i så fall, säger Linne Hedin med ett leende.

På University of Minnesota-Duluth fick hon inledningsvis legendariska Shannon Miller som coach.
– Det var riktigt häftig. Hon är en coach utöver det vanliga och det var roligt att se henne i action.
– Hon är väldigt rakt på sak och inte rädd för att säga vad hon tycker. Under vissa träningar åkte hon runt med en mikrofon och kunde säga ”varför i helvete slog du den passen” så det hördes i hela hallen. När jag tänker på det i efterhand så var det sjukt mycket humor, men det var allvar i stunden.

Du hade Ylva Martinsen säsongen innan, det måste ha varit en stor kontrast?
– Ja, verkligen. Ylva var superlugn och skulle aldrig skrika och sedan Shannon ha ha…

Var det lätt att ställa om sig till det här?
– Ja, jag hade hört väldigt mycket om henne innan och kom dit med förväntningarna att det skulle vara hur tufft som helst. Då var det ganska lätt att hantera ändå.

HEKTISKT ATT PLIGGA SAMTIDIGT

Efter en säsong lämnar Shannon Miller över tränarrollen till USA:s U18-landslagscoach Maura Crowell. En coach som hade en annan ledarstil än sin föregångare.
– Hon är lite lugnare även om hon kan ryta till lite då och då. Jag upplevde att hon var en väldigt duktig coach och bra på att få laget att dra mot samma mål. Hon var jätteduktig på att prata med laget och få ut det budskap som hon ville. Även om hon heller inte var rädd för att säga vad hon tyckte så höll hon det på en bra nivå, gick aldrig till överdrift och behandlade alla rättvist.

Linnea Hedin. Foto: Ronnie Rönnkvist

Du pluggade samtidigt i USA, hur fungerade den kombinationen?
– Det var väldigt hektiskt, men det där lär man sig mycket av, att vara strukturerad. När väl säsongen var över visste jag inte hur jag skulle hantera allting eftersom jag hade så mycket tid över. Då fick jag inte så mycket gjort istället.
– När jag åkte över dit var jag inte säker på vad jag ville göra, men när jag åkte därifrån visste jag på ett ungefär vad jag ville syssla med i framtiden.

Vad har du för utbildning idag?
– Jag har en ” bachelor of business administration”. Det är riktat mot aktiemarknaden och ungefär det som jag jobbar med idag.

Kan du se dig själv i den yrkesrollen framöver?
– Ja, jag kan tänka mig att jobba i den rollen som jag är i nu. Däremot tror jag inte att jag kommer att gå djupare in i aktiemarknaden, men det där vet man aldrig.
– Nu jobbar vi mycket med att utveckla företag. Lite grann som en finnas-analytiker vilket jag är utbildad till.

TVEKADE ALDRIG ATT ÅTERVÄNDA TILL SVERIGE

Trots att Linnea Hedin varit fyra år i USA tvekade hon aldrig på att återvända till Sverige efter avslutad skolgång.
– Jag tycker väldigt mycket om USA och framförallt Minnesota som påminner mycket om Sverige. Sedan har jag min pojkvän och familj här. Nu har jag missat fyra år här hemma. Jessicas (Linneas Hedins syster) barn har blivit äldre och jag vill vara en del av min familjs liv och givetvis vara med min pojkvän Niklas. Det kändes som att det var på tiden att komma hem.

Nygammal klubbadress blev AIK, alltså den klubb hon lämnade för USA 2014.
– Det var inte givet till en början att det skulle bli AIK, men efter att jag träffat Jared var det uppenbart.

Fanns det andra intressenter?
– Ja, det fanns det, men jag ju har en historia i AIK. Det kändes kul att få komma tillbaka till tjejerna jag spelade med tidigare. Många är kvar i AIK liksom dom gamla fansen som är och kollar på våra matcher, men även Jared.

Jared Cipparone. Foto: Ronnie Rönnkvist

En stor anledning till att Linnea Hedin valde att spela i AIK igen var alltså tränaren Jared Cipparone. En tränare med ett lite mer amerikanskt sätt att coacha ett lag. Något som passar 23-åringen.
– Så här långt har det varit riktigt roligt. Det känns som jag och alla tjejer i laget har mycket att lära av honom. Han har dessutom väldigt höga förväntningar, vilket är jättebra.
– Jag hade nog varit besviken om jag kommit in och det var en tränare där som inte brydde sig så mycket, men han har verkligen hjärtat i det han gör för oss. Varje gång jag går till träningen känner jag att det är andra där som brinner för hockeyn och det är så sjukt roligt, säger Linnea Hedin med ett leende.
– Jared har också en amerikansk ledarstil. Det är så jäkla roligt att få ha det här hemma också. Det jag har lärt mig där borta har han redan och har tagit med sig det till Sverige. Det är många grejer som tjejerna är ovana med här hemma, men som jag känner igen och är bra.

Det hette Riksserien när du lämnade Sverige, hur upplever du att serien utvecklats under dina fyra år i Minnesota?
– Jätte, jättemycket. Jag sjukt förvånad över hur bra hockeyn är i ligan, vilket är väldigt roligt. När vi spelade mot Luleå i första matchen, det var ett så högt tempo och kreativt spel. Riktigt härligt.

Är det samma nivå som collegehockeyn i USA?
– Jag förväntade mig inte att det skulle vara lika bra, men nivån är verkligen det. Jag tror det handlar mycket om att lagen lyckats behålla många av våra bra svenska spelare, men även tagit in många utländska stjärnspelare.
– Finska spelarna har gjort liga bättre än vad den hade varit utan dom. Samma sak med många av dom amerikanska tjejerna. Det här har också gett mig möjligheten att kontakt med collegespelarna som jag spelade med. Exempelvis Jessica Healey i HV71. Henne spelade jag med förra säsongen och nu är hon i Sverige. I Linköping spelar tre tjejer som jag har spelat med, Eveliina Suonpää, Sidney Morin och Lara Stalder. I Modo är det Michela Cava.
– Jag pratar inte med alla tjejerna varje dag, men jag försöker hålla kontakten en gång i månaden i alla fall.

Linnea Hedins pojkvän är domaren Niclas Rosendahl. Självklart blir det då en hel del hockeysnack kring middagsbordet.
– Ja, det blir en hel del faktiskt. Han är gammal målvakt och har även coachat lag så han har nog en hel del åsikter ibland, men han får oftast hålla dom inom sig.

Kan du regelboken?
– Nej, inte riktigt (skratt). Jag försöker lära mig den, men jag kan den helt enkelt inte lika bra som Niclas, avslutar Linne Hedin.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL