Sök
Anton Svensson.
Nyheter

Slog igenom som 28-åring – allvarliga skadan spolierade chansen till allsvenskt spel: ”Fått lägga om mitt sätt att spela”

Han hade inte spelat en enda match högre än division två innan sin 27-årsdag. Som 28-åring kom genombrottet och allsvenska klubbar började höra av sig. Men ett bindande kontrakt samt en allvarlig knäskada omintetgjorde spel högre upp. Men nu är målvakten Anton Svensson tillbaka och han har fortfarande höga mål.
— Det är väl därför alla håller på? frågar han sig när hockeysverige.se får en pratstund med honom efter en seriematch i landets tredjeliga.

NORRAHAMMAR (HOCKEYSVERIGE.SE)
Anton Svensson fyllde 27 år den 26 februari 2016. Dagen före och dagen efter spelade hans dåvarande klubb Jonstorp playoff mot Hanhals på vägen mot kvalserien upp till Hockeyettan. På andra sidan planen stod förövrigt David Elmgren. De två skulle senare komma att bilda målvaktspar i HC Dalen. Men det visste ingen då och det är en helt annan historia.

KÄNDE INGEN STRESS

Hanhals slog relativt enkelt ut Jonstorp och för Anton Svensson var ännu en säsong i division två till ända. Fram tills dess hade skåningen ännu inte spelat högre upp i seriesystemet än just division två.
— Jag hade det bra i Jonstorp och hade ”Stass” (Stefan Elvenes) som tränare där och fick stort förtroende. Så jag kände att klivet till ettan inte var så brådskande om det inte blev med Jonstorp. Sen hade jag inte så mycket alternativ heller kan jag säga. Det var de närliggande klubbarna, berättar Anton Svensson för hockeysverige.se när vi möter honom i Skandiamäklarna Center efter mötet HC Dalen-Troja.

Du hade inte gett upp hoppet om spel i högre divisioner?
— Nej, jag tränade lite med Rögle det året de gick upp i elitserien innan vår säsong drog igång med Jonstorp. Så det kände jag inte riktigt, jag visste min kapacitet. Sen kanske inte alla andra visste det.

DEBUTERADE I HOCKEYETTAN SOM 27-ÅRING

Han berättar att Helsingborg och Tyringe var två av klubbarna som visade intresse för honom under tidigare år. Men just där och då kändes det inte rätt. Men efter säsongen 2015/2016 tog han slutligen klivet till Helsingborg och gjorde debut i Hockeyettan som 27-åring.
— Jag hade ett bra avslut med Helsingborg efter jul när Tim (Brithén) kom in som tränare. Jag fick spela mycket och fick stort förtroende.

Tim Brithén Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Efter säsongen i Helsingborg kände målvakten att han och klubben inte var på samma våglängd, de ville inte gå samma väg. Eftersom han inte har någon agent tog han själv kontakt med seriekonkurrenten Dalen.
— Jag började kolla rätt sent och såg att Dalen stod utan målvakt. Jag visste att de hade varit sugna när de låg i tvåan, jag visste att Henning hade pratat gott om mig. Så jag hörde av mig och på den vägen var det.

Henning som omnämns av Anton Svensson är Henning Sohlberg, före detta målvaktstränare i Dalen och numera i Malmö Redhawks.

Säsongen i Dalen blev en fullständig succé för både Anton Svensson och laget. Lite överraskande tog klubben klivet till Allettan och Svensson vann den södra seriens målvaktsliga med en räddningsprocent på finfina 94,36.

Vad hände i Dalen?
— Jag fick fortsätta på samma vis som i Helsingborg. Pelle (Gustafsson) trodde lika mycket på mig som Tim och vi byggde försvaret mycket på min spelstil. Försvaret litade på mig och jag litade på dem. Jag utvecklades med Dalen och de med mig.

Anton Svensson i Dalentröjan förra säsongen. Foto: Petter Arvidsson/Bildbyrån

Efter den fina hösten började det ryktas om IK Pantern för Svensson. En klubb han var med och tränade med runt julen 2017. Men hur nära var det egentligen en övergång dit?
— Jag vet inte. Det var inget konkret, det tisslades och tasslades. Men sen fick (Joakim) Tillgren gå i den vevan precis innan jag kom och sen hörde jag inget mer. Jag vet att några klubbar kollade, men sen gick jag sönder.

VAR BUNDEN TILL KONTRAKTET MED DALEN

Däremot lockade hans storspel intresse från annat håll.
— Jag hade ett anbud.

Du hade ett anbud från Hockeyallsvenskan?
— Ja, det var säsongen ut efter jul.

Men Dalen var inte så sugna på att släppa sin målvakt när de var i full färd med att göra en av sina bästa säsonger genom alla tider, kanske rentav den bästa.
— Det blev inte så. Jag hade ett bra snack med Pelle och han tyckte inte att det var rättvist mot killarna, sponsorer och så. Jag var ju bunden till Dalen, så det var inget sånt, säger målvakten och gör en gest som visar att han har förståelse för beslutet. Även om han var besviken där och då och att hans genombrottssäsong skulle sluta i den brutalaste form av mollackord.

Den 11 februari, borta mot Kallinge/Ronneby var olyckan framme och målvakten skadade knät allvarligt.
— Jag var rätt less på det, att jag hade gått sönder. Jag blev lite nere där efter jul när jag inte fick lämna Dalen. Sedan började jag tycka att det var roligt igen. Då gick jag sönder. Det var lite tråkigt.

TROTSADE PROGNOSEN OCH KOM TILLBAKA

Det talades om att målvakten skulle missa närmare ett års spel och Anton Svensson berättar om att en tung tid följde. Dels beroende på att den allsvenska chansen vid jul gick om intet och sen då så klart den allvarliga knäskadan.

De flesta bedömare var eniga om att Anton Svensson var ett namn för en allsvensk trupp säsongen 18/19. Det var bara en tidsfråga innan anbuden skulle börja trilla in efter hans fenomenala spel mellan stolparna.
— Men sen dök de inte upp när man låg där på soffan hemma, konstaterar han.

Målvakten åkte hem till Skåne direkt när det stod klart att han skulle missa återstoden av den förra säsongen. Men han pendlade upp till Jönköping för att följa laget under matcherna och behandlades även i staden för knäskadan.

Det inre ledbandet var av men läkte av sig själv. Korsbandet var dock inte av, något som det verkade som på förhand, utan var ”bara” skadat. Det är därför han är tillbaka så snabbt då han valt att inte operera.
— Men det har krävt mycket rehab och gör fortfarande.

Ska du operera korsbandet?
— Nej, inte som det ser ut just nu. Jag har fått lägga om mitt sätt att spela lite, men det blir inge  operation än på ett tag i alla fall. Det känns bra.

HÅRD KONKURRENSSITUATION I TROJA

Mitt i all bedrövelse alltså lite positiva besked i att korsbandet inte var helt av. Rehabtiden kunde sänkas något, men spekulationerna kring Svenssons comeback låg ändå framme vid runt jultid 2019. De allsvenska kontraktsförslagen uteblev. Istället fick han förslag från Norge och topplag i Hockeyettan.

Tillslut föll valet på Troja, som i våras degraderades från allsvenskan. Ett måhända vågat val då den före detta Tingsryds – och Oskarshamnsmålvakten Wictor Ragnewall värvats in som förstemålvakt. Två förstemålvakter som ska konkurrera om en plats alltså.
— Jag kom in efter Wictor och jag visste att han var värvad som etta. Jag hade andra saker på tapeten också. Men i min livssituation så funkade det bäst att vara i Troja och då blev det det. Jag var medveten om situationen och det är sagt att vi ska rulla lite. Sen ska man belönas om man gör bra matcher. Det hoppas jag man blir också.

Det är sporrande med konkurrensen?
— Ja, man måste söka kickar hela tiden och det är en kick som jag gillar. Du måste ju driva hela tiden för att bli bättre och just Wictor är ju en drivande punkt i det jag håller på med denna säsongen.

Wictor Ragnewall. Foto: Bildbyrån

Efter att inte ha stått en match sedan 11 februari kastades Anton Svensson rätt in i hetluften redan på försäsongen. Tre matcher på fyra dagar blev det.
— Det var kul att stå en match och spela bra. Att känna det och spela mycket. Det var bra för självförtroendet.

Jag antar att målet och drömmarna om spel högre upp finns kvar?
— Det ska jag inte hymla om, det är väl därför alla håller på? Någonstans innerst inne så vet jag att jag kan om jag fortsätter att visa. Sen måste ju chansen dyka upp också, det vet man inte när den gör.

Vid intervjutillfället hade Anton Svensson gjort en seriematch för sin nya klubb. Med elva sekunder kvar mot Halmstad fick han släppa in säsongens första puck. Trots den uteblivna nollan hittar han något positivt att ta med sig.
— Ändå skön start att visa alla som kanske inte trodde att jag skulle vara tillbaka innan jul.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten