Maria Lindberg
Nyheter

Jonstorpstalangen drömmer om JVM: ”Tror jag har en bra chans”

ANNONS

Maria Lindberg är nästa Jonstorpsprodukt på väg ut i hockeyvärlden. Nu hägrar en JVM-plats för det 15-åriga superlöftet.
– Det skulle vara helt otroligt och mäktigt, säger Maria Lindberg till hockeysverige.se

JONSTORP (Hockeysverige.se)

Om du någon gång sätter din fot i skånska Jonstorp är det svårt att undvika ett besök i ishallen. I den har spelare som Hampus Lindholm, Fabian Brunnström och Daniel Zaar fostrats till NHL och SHL-spelare och Sofie Lundin och Elin Olovsson till SDHL-spelare. Näst på tur i raden av kullabygdens hockeyprodukter står Maria Lindberg.

– Det blev hockey för att alla i min familj spelat och då vill jag också testa. Jag tyckte det var roligt och fortsatte köra. Jag vet inte vad som gör det så roligt. Det är bara roligt att vara på is, säger Lindberg som flyttade till Skåne från Stockholm som 6-åring.

I slutet av augusti fick Maria Lindberg dra på sig landslagströjan då hon och det svenska U18-landslaget spelade en fyrnationsturnering i Schweiz.

– Det var en mäktig upplevelse. Riktigt skoj. Jag gjorde mål mot Schweiz och det var ju såklart väldigt kul. 

Spelet med landslaget har gett Maria mersmak. Och nu drömmer hon om att vara ett av namnen som kommer med i den trupp som spelar JVM i Obihiro, Japan i början av januari.

– Jag vill bli så bra som möjligt. Kanske den bästa damhockeyspelaren. Men det krävs väldigt mycket och det är väl ett långsiktigt mål. Ett kortsiktigt mål är framförallt att komma med till JVM. Det skulle vara helt otroligt och mäktigt. Jag tror jag har en bra chans. Jag fungerade bra med dem jag spelade med på fyranationers nu, jag tror inte det är omöjligt i alla fall.

SPELAR MED BÅDE TJEJER OCH KILLAR

Maria är 15 år och går just nu i nionde klass. Efter skoltid varierar hon spel i division 1 med Troja Ljungbys damlag och spel i Jonstorps U16 för killar. Dagarna är därmed ganska inrutade. 

– Jag börjar skolan vid klockan 08 och slutar i snitt runt 14-tiden. Sen gör jag läxor och därefter är det träning från 17-22 ungefär. Sedan är det mat och sömn, säger hon och skrattar till.

Maria Lindberg på hemmaplan Foto: Peter Ekholm

Ibland tränar hon en gång i Ljungby per vecka, i bland två. Att hon får spela med både killar och tjejer gynnar henne menar hon.

– Där (i Ljungby) är det damhockey, så jag lär mig hur jag ska agera inom den. Det är lite skillnad. Man får inte tacklas på samma sätt med damer så det måste man tänka på.  I Jonstorp kan jag väl lära mig att hitta snabbare lösningar. Det går lite fortare med killar så det måste man tänka på.

Gör det dig till en bättre spelare redan nu, eller kommer det gynna dig mer på sikt tror du?

– Det kommer göra mig till en bättre spelare. Det går fortare och är tuffare och på det sättet lär man sig mer. 

Hur länge kan man spela dubbelt tror du?

– Det beror på. Hänger man med så kan man spela tills man inte gör det, men hänger man inte med så kanske man inte borde göra det. 

STORA VAL VÄNTAR

För Marias del är det kanske inte möjligt att göra de speciellt länge till. Till nästa höst ska hon nämligen börja gymnasiet och eftersom det är hockey hon vill satsa på är alternativen inte särskilt många. Det finns totalt sex NIU/Elitgymnasier som har intag för flickor.

– Jag har tänkt på att söka till, eller jag vill nog helst till MODO. Det känns bra där och jag känner många som är där som säger att det är jättebra. Jag kommer söka dit, säger hon. 

På sikt är collegespel också en dröm för Maria, men hon kommer följa direktiven hemifrån om att först gå ut gymnasiet i Sverige. Och skulle det bli Örnsköldsvik, en annan stor hockeyplantskola, väntar troligtvis SDHL-spel och då blir kombinationen att spela med killar definitivt inte längre möjlig.

– I SDHL tränar de ju alla dagar i veckan så det kommer ju inte gå, konstaterar hon.

På tal om SDHL. Har du följt med i diskussionerna inom svensk damhockey den senaste tiden?

– Vi snackar om det lite grann. Det känns som att damhockeyn är på gång. Luleå har ju tagit initiativet till att betala spelare så jag tror andra kommer följa efter. Det är ju en bra grej. 

Lundin, också från Jonstorp, en förebild för Lindbergn Foto: Ronnie Rönnkvist

Jonstorps Ishall har ännu en gång öppnat dörrarna för en stor talang. Och Maria Lindberg tar gärna efter en av hennes föregångare. 

– Sofie (Lundin) är en förebild. Hon är ”skitduktig”. Vi kommunicerar lite på Instagram och Facebook. Jag vill bli lika bra som henne, men helst ännu bättre, säger Maria Lindberg. 

Den här artikeln handlar om: