Taylor Hall.
Nyheter

NEW JERSEY: Uppdrag ”övertyga stjärnan att stanna” kan starta

ANNONS

I fjol var de ett av NHL:s stora utropstecken och tog överraskande en slutspelsplats. Nu står New Jersey Devils inför den tuffa uppgiften att återupprepa den oväntade bedriften. Och att övertyga Taylor Hall om att han ska stanna i klubben efter att kontraktet löper ut 2020. 

Se hela NHL-säsongen inklusive Stanley Cup på Viaplay för 399 kronor månaden!

Från väst till öst, från söder till norr. Fram till NHL-premiären i oktober går Uffe Bodin, Hampus Duvefelt, Måns Karlsson och Peter Ekholm igenom de 31 lagen. Vi pekar ut styrkor, svagheter och vilka spelare som är värt att hålla ett litet extra öga på under säsongen. 

Idag tittar vi närmare på New Jersey Devils.

Med fart och fläkt tog New Jersey Devils NHL med storm förra säsongen. Laget var uträknat inför första nedsläpp, men kunde mycket tack vare Taylor Halls sanslösa framfart spela till sig en slutspelsplats. Framgången kan påstås ha kommit någon säsong för tidigt då Devils egentligen befunnit sig i en slags föryngringsprocess.

Det positiva med sommaren var att fjolårets framsteg inte steg klubbens general manager Ray Shero åt huvudet. Visst, han var och nafsade på en del free agents, men valde i slutändan att ligga lågt och satsa på kontinuitet. Det gör att Devils kommer att fortsätta släppa fram unga spelare och låta processen fortgå. Det är inte nu man ska vara som bäst – det är om några år.

Taylor Hall är givetvis den stora x-faktorn den här säsongen också. Han bar Devils till slutspel i fjol och belönades med Hart Trophy som ligans mest värdefulla spelare för sina insatser på isen. Det kommer sannolikt att krävas något liknande från hans sida i år.

Bakom honom hoppas Devils mycket på Marcus Johansson. Den snart 28-årige svensken hade en jobbig första säsong i Newark efter flytten från Washington. En ful armbåge från Bostons Brad Marchand kostade forwarden stora delar av säsongen. En frisk Johansson är god för 50-60 poäng, så här finns ett viktig sparkapital.

Jesper Bratt är en annan svensk som blir intressant att följa. Han hade närmast en sagolik inledning på säsongen efter att ha tagit klivet från Hockeyallsvenskan och AIK rakt in i NHL. Av förklarliga skäl mattades han längs vägen. Nu blir det spännande att se om han kan lyfta sig ett snäpp ytterligare som förstaårssenior efter fjolårets lärdomar.

POÄNGKUNGEN

TAYLOR HALL
53 poäng första säsongen i Devils förvandlades till 93 i fjol. Draftettan från 2010 lyckades äntligen ta klivet fullt ut och leva upp till sin potential. Han slutade sexa i poängligan och fick Hart Trophy som ligans mest värdefulla spelare. Nu står han inför en grann uppgift att försöka återupprepa sin succé.

MÅLVAKTEN

KEITH KINKAID
Cory Schneiders namn borde finnas här, men skadorna fortsätter att hemsöka amerikanen. Det gjorde att Kinkaid fick bära en hel del ansvar i fjol. Så ser det ut att bli även i inledningen av den här säsongen då Schneider inte fått klartecken att spela under försäsongen efter en höftoperation. Kinkaid är en pålitlig backup och visade i fjol att han kan ta ett visst mått av ansvar. I slutspelet hade han det jobbigare och det är ovisst om han orkar bära laget under en längre period om Schneiders skadehelvete fortsätter att hålla honom borta från isen. I periferin finns Eddie Läck som ett annat alternativ.

BACKEN

WILL BUTCHER
Offensiv pjäs som hjälpte Devils powerplay att bli snäppet bättre än föregående år. Butcher må ha sina defensiva brister, men hans blick för spelet och intelligens med pucken gjorde att han kunde bidra redan som rookie. Samlade ihop 44 poäng och kommer tillsammans med Sami Vatanen att spela en nyckelroll i att få upp pucken till lagets vindsnabba forwards.

UNGTUPPEN

NICO HISCHIER
Draftettan från 2017 gjorde en klart godkänd rookiesäsong med 52 poäng som 18-åring. Den här säsongen kommer pressen på honom att vara en produktiv förstacenter att öka ytterligare. Just därför är det skönt för schweizaren att ha Taylor Hall att luta sig emot. Inte bara för att han tar en del av pressen, utan även för att han vet vad Hischier går igenom som ung spelare med höga krav på sig att producera.

COACHEN

JOHN HYNES
43-åringen går in på sin fjärde säsong med Devils och har varit med att forma ett ungt och spännande lag. Farten har blivit adelsmärket i lagets spel och det är få andra klubbar i ligan som kunnat matcha Devils ”team speed” det senaste året. Hårda men rättvisa nypor. Populär bland spelarna.


Nico Hischier. Foto: Ed Mulholland-USA TODAY Sports 

IN OCH UT

Nyförvärv: Jegor Jakovlev, b, SKA Sankt Petersburg, Eric Gryba, b, Edmonton, Ty Smith, b, Spokane, Joey Anderson, fw, University of Minnesota-Duluth
Förluster: John Moore, b, Boston, Jimmy Hayes, fw, Pittsburgh, Michael Grabner, fw, Arizona, Patrick Maroon, fw, St. Louis, Brian Gibbons, fw, Anaheim.

PROGNOSEN

På ett sätt behöver inte New Jersey Devils känna någon brådska. Under Ray Sheros ledning har laget byggt ett solitt fundament av unga spelare på väg uppåt. Därför är inte omedelbar framgång något som bör prioriteras. Sommarens inaktivitet indikerar att Shero har precis den inställningen. Han lät veteraner som John Moore, Patrick Maroon och Michael Grabner försvinna på free agent-marknaden utan att ersätta dem med andra veteraner. I stället kommer de egen-draftade spelarna få utrymme att växa in i ligan.

På ett annat sätt behöver New Jersey Devils känna brådska. Den stora utmaningen som klubben har framför sig är att övertyga Taylor Hall om att de är en klubb som han på sikt kommer att han chansen att vinna i. Hall har kontrakt till 2020 varpå han kan bli unrestricted free agent och testa marknaden, men redan nästa sommar har Devils möjlighet att inleda förlängningar om ett nytt kontrakt. Just därför kan den här säsongen ändå anses viktig ur ett strategiskt perspektiv. Skulle laget ta ett stort kliv bakåt finns det risk att det påverkar Halls inställning. Devils har något bra på gång, men det baseras till stor del på att Hall finns i centrum som lagets härförare även i framtiden.

NEW JERSEY DEVILS TRUPP 2018/19 

MÅLVAKTER
1) Keith Kinkaid
31) Eddie Läck
35) Cory Schneider 

BACKAR
6) Andy Greene ”C”
8) Will Butcher
12) Ben Lovejoy
16) Steven Santini
25) Mirco Müller
28) Damon Severson
45) Sami Vatanen
74) Jegor Jakovlev

FORWARDS
9) Taylor Hall ”A”
13) Nico Hischier
18) Drew Stafford (try-out)
19) Travis Zajac
20) Blake Coleman
21) Kyle Palmieri ”A”
22) Brian Boyle
23) Stefan Noesen
37) Pavel Zacha
41) Michael McLeod
63) Jesper Bratt
90) Marcus Johansson ”A”

Tränare: John Hynes (sedan 2015)

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL