UTGICK. Djurgårdens läkare Bengt Gustafsson stoppade Andreas Engqvist från vidare spel.
SHL

”Vi har rätt att plocka bort honom oavsett om han mår bra eller dåligt”

ANNONS

Andreas Engqvist missade stora delar av de två senaste säsongerna på grund av hjärnskakningsbekymmer. I dag tvingades han utgå efter en ny smäll.
– Vi har rätten att säga ”du ska inte spela mer i dag”, säger Djurgårdens läkare Bengt Gustafsson efter 5–2-segern mot Rögle.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det var i slutet av den andra perioden som Rögles Daniel Bertov tryckte till Andreas Engqvist framför målet. Djurgårdscentern föll till isen och såg omskakad ut efter kollisionen. Han satt kvar i båset tills andra perioden var färdigspelad, men återvände aldrig till spel i tredje perioden.

Oroväckande givet 30-åringens historik. Engqvist missade stora delar av säsongen 2016/17 i Ryssland på grund av en hjärnskaknings- och nackbekymmer. I fjol åkte han på en ny smäll och missade halva grundserien och hela slutspelet efter en konstaterad hjärnskakning.

Något riktigt besked kring Engqvists hälsa fanns inte att få efter matchen. Djurgårdens läkare Bengt Gustafsson förklarade i alla fall för pressen hur han och klubben resonerar kring sin lagkapten.
– Dealen är den att vi har rätt att plocka bort honom oavsett om han mår bra eller dåligt. Det var vårt beslut nu och inte hans. Han var nog öppen för att spela och hade någon sagt att han fick det hade han nog gjort det, säger Gustafsson.
– Man ska veta helheten. Det kan vara en stress bara att spela i det här ljuset, det kan vara en stress att spela med ljudet, det kan vara en stress när det är mycket rörelser runt omkring. Det kan vara tillräckligt för hans hjärna att bearbeta det.

”HAN TOG MED SIG MATLÅDAN OCH ÅKTE HEM”

Smällen såg inte allvarlig ut, men reaktionen fick ändå Gustafsson och resten av djurgårdsledningen att ta beslutet att vila honom.
– Han får en mindre touch, men han ramlar omkull, kontrollerat i och för sig, men lite mycket ramla omkull i förhållande till det våldet som var med. Då vet vi inte, vad står det för? Var han rädd för vad som kunde ha hänt? Eller var det att det skakade till i hjärnan och han får tillbaka symptom? I omklädningsrummet säger han att det känns okej, att det känns bra. Men vi har ändå rätten att säga ”du ska inte spela mer i dag” och sedan får vi se hur han mår i morgon, säger Bengt Gustafsson.

Hur mår han nu?
– Helt okej, han tog med sig matlådan och åkte hem. Vi sa att vi skulle höras i morgon.

Är det så att personer med en hjärnskakningshistorik har lättare att få hjärnskakningar vid nya smällar?
– Det är lite som jag brukar säga att när man slår sig på tummen. Ta fram en hammare och dunka på tummen en gång så gör det ont. Ta fram hammaren en gång till och dunka på samma tumme, då gör det ännu ondare. Tredje gången behöver du inte slå så hårt och det gör ont i alla fall. Fjärde gången, då räcker det att visa hammaren för tummen och det börjar värka redan innan du träffat. Det är lite så det kan bli med hjärnskakningar. Du behöver ett mindre våld, men får ändå symptom av det. Du blir känslig på något sätt.

Den här artikeln handlar om: