Sök
ÅLDRANDE GARDE. Kan 35-årige Ilja Kovaltjuk ge Los Angeles Kings ett lyft?
Nyheter

LOS ANGELES: Ålderstiget och pressat – är 35-åringen lösningen för Kings?

Efter tre mål på fyra slutspelsmatcher mot Vegas Golden Knights låg en uppgradering av offensiven högst på Los Angeles Kings priolista. Lösningen? 35-årige Ilja Kovaltjuk. Kan den en gång så effektive ryske skarpskytten ge ett åldersstiget Kings det lyft man desperat är i behov av?

Se hela NHL-säsongen inklusive Stanley Cup på Viaplay för 399 kronor månaden!

Från väst till öst, från söder till norr. Fram till NHL-premiären i oktober går Uffe Bodin, Hampus Duvefelt, Måns Karlsson och Peter Ekholm igenom de 31 lagen. Vi pekar ut styrkor, svagheter och vilka spelare som är värt att hålla ett litet extra öga på under säsongen. 

Idag tittar vi närmare på Los Angeles Kings.

Fram till Stanley Cup-slutspelet hade Los Angeles Kings gjort tydliga framsteg jämfört med säsongen 2016/17, då laget missade slutspel. De 201 mål man gjorde under 16/17 blev till 239 under fjolårssäsongen. Det här gick aldrig ut över defensiven då Kings bara släppte in 203 mål över de 82 grundserieomgångarna – minst i hela ligan.

Slutspelet blev dock allt annat än en kul historia för Kings. 0–4 i matcher mot uppstickaren Vegas Golden Knights och bara tre gjorda mål på de fyra matcherna. Man kanske inte ska dra för stora växlar av fyra ynka matcher, men det underströk ändå att även om Kings gjorde framsteg under grundserien jämfört med fjolåret är lagets offensiva styrka långt ifrån toppen av vad NHL har att erbjuda. Faktum är att 16 lag gjorde fler än Kings 239 mål under grundserien.

General managern Rob Blake har under sommaren gjort ett försök att åtgärda problemet. Detta genom att skriva ett treårskontrakt med den forne storstjärnan Ilja Kovaltjuk. 35-åringen återvänder till Nordamerika efter att ha tillbringat fem raka säsonger i KHL med SKA Sankt Petersburg.

Värvningen av Kovaltjuk är en vattendelare. Att hänga upp mycket av sin potentiella framgång på en 35-åring som inte har spelat i NHL på fem år kan vara skrämmande. Speciellt då laget har en kärna av spelare som till största merparten är 30 år eller äldre. Det ska samtidigt sägas att Kovaltjuk har flera riktigt produktiva säsonger bakom sig i KHL och att han inte drabbats av några allvarliga skador som skulle kunna hämma honom.

Om Kovaltjuk är lösningen på Kings problem återstår att se. Men med tanke på hans ålder – och den åldrande kärnan – är det i princip ett måste att han levererar under de två närmaste säsongerna för att Kings ska ha en chans att utmana.

POÄNGKUNGEN

ANZE KOPITAR
Ilja Kovaltjuk får ursäkta… Lagkaptenen Anze Kopitar är fortfarande lagets offensiva motor. Slovenen satte personbästa med 35 mål och 92 poäng i fjol – en förbättring med 40 poäng (!) jämfört med 2016/17 – och belönades med Selke Trophy som ligans bästa defensiva forward. Att han ska nå de siffrorna igen är mycket begärt, men Kopitar bjuda på 75-80 poäng kommer Kings att vara i goda händer.

MÅLVAKTEN

JONATHAN QUICK
De två Stanley Cup-ringarna 2012 och 2014 gav honom kanske lite mer status än han förtjänade sett till den totala prestationen. Men fjolåret var riktigt starkt från Quicks sida. Han hade en räddningsprocent på 92,1 över 64 matcher och studsade tillbaka riktigt starkt efter mardrömsåret 16/17 då han missade i princip hela säsongen på grund av skada. Atletisk som få, men också med en tendens att överarbeta vissa situationer.

BACKEN

DREW DOUGHTY
De bisarra ryktena om att han skulle vara på väg hem till Toronto tystnade äntligen i somras. Då undertecknade 28-åringen ett nytt åttaårskontrakt – som börjar gälla från och med 2019/20 – värt elva miljoner dollar per säsong. Det gör att stjärnbacken med all sannolikhet avslutar karriären som en Kingsspelare. Doughty är en konstant kandidat till att vinna Norris Trophy och får, tillsammans med Erik Karlsson och Victor Hedman, rankas som en av världens bästa backar. Satte personbästa med 60 poäng i fjol.

UNGTUPPEN

GABE VILARDI
I det här skedet är det antagligen osannolikt att Vilardi spelar i NHL när den här säsongen startar, men det finns ändå anledning att nämna honom i det här sammanhanget. Kings hade hoppats att deras förstaval från draften 2017 skulle vara redo att bidra redan den här säsongen. För när Vilardi väl har spelat har han varit fenomenal. Problemet är att han har drabbats av kroniska ryggbesvär, något som begränsade honom till 32 grundseriematcher i OHL i fjol och som gjort att han inte kunnat träna ordentligt i sommar. Framtiden är därmed väldigt oviss för vad som ska vara den stora framtidsspelaren i organisationen. Det är oroväckande.

COACHEN

JOHN STEVENS
Tog över efter framgångsrike Darryl Sutter och lyckades lyfta tillbaka Kings till slutspel på en gång. I slutspelet tog det roliga slut då laget åkte på en monumental måltorka. Behöver få ut ännu mer framåt för att Kings ska kunna räknas som en utmanare. Defensiven är en av NHL:s starkaste.


Anze Kopitar. Foto: Stephen R. Sylvanie-USA TODAY Sports 

IN OCH UT

Nyförvärv: Peter Budaj, mv, Tampa, Ilja Kovaltjuk, fw, SKA Sankt Petersburg, Emerson Etem, fw, Lugano (try-out), Zack Mitchell, fw, Minnesota, Rasmus Kupari, fw, Kärpät.
Förluster: Scott Wedgewood, mv, Buffalo, Kevin Gravel, b, Edmonton, Christian Folin, b, Philadelphia, Andy Andreoff, fw, Tampa, Tobias Rieder, fw, Edmonton, Torrey Mitchell, fw, Lausanne.

PROGNOSEN

Hur länge till är Los Angeles Kings Stanley Cup-fönster öppet? Det är den kniviga frågan som man brottas med när man ska skärskåda det här laget. Av nostalgiska skäl är det lätt att landa i att Kings är laget ”man aldrig kan räkna ut” efter att ha följt deras väg till Stanley Cup-segrarna 2012 och 2014. Men med det sagt var det två lag på uppåtgående. Det är svårt att säga samma sak om årets upplaga, där medelåldern ligger på närmare 30 år.

Satsningen på Ilja Kovaltjuk har höjt den medelåldern ytterligare, men är man i Rob Blakes skor är det lätt att berättiga värvningen. Jonathan Quick är 32 år, Anze Kopitar har just fyllt 31 och Drew Doughty kommer att vara närmare 30 när hans åttaårskontrakt börjar ticka nästa säsong. Med andra ord gäller det att göra det bästa av situationen – nu. Om bara något år finns det en risk att Kings är fast i ett lönetakshelvete som kommer att försvåra föryngringen av laget. Ska man vinna något är det med andra ord ganska snart det måste ske.

Stanley Cup-aspirationen finns där, men det är mycket som måste klaffa om en ny parad genom änglarnas stad ska bli verklighet.

LOS ANGELES KINGS TRUPP 2018/19 

MÅLVAKTER
31) Peter Budaj
32) Jonathan Quick 

BACKAR
3) Dion Phaneuf
6) Jake Muzzin
7) Oscar Fantenberg
8) Drew Doughty ”A”
24) Derek Forbort
27) Alec Martinez
38) Paul LaDue
56) Kurtis MacDermid  

FORWARDS
9) Adrian Kempe
11) Anze Kopitar ”C”
13) Kyle Clifford
17) Ilja Kovaltjuk
19) Alex Iafallo
22) Trevor Lewis
23) Dustin Brown ”A”
44) Nate Thompson
52) Michael Amadio 
70) Tanner Pearson
73) Tyler Toffoli
76) Johnny Brodzinski
77) Jeff Carter ”A”

Tränare: John Stevens (sedan 2017)

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten