Johan Mattsson, Johan Södergran, Tom Wandell.
Timrå IK

SHL-SVEPET: Målvaktens storspel gav Frölunda drömstart

SHL är igång och tre matcher är färdigspelade. Det mest uppseendeväckande var Frölundas seger i det tippade toppmötet mot Djurgården. Johan Mattsson blev stor matchvinnare.

Frölunda – Djurgården 2-1 (0-0, 0-0, 2-1)

Frölunda: Patrik Carlsson, Jonathan Sigalet
Djurgården: Emil Bemström

Det dröjde fram till den sista perioden innan något lag lyckades bryta dödläget. Då pricksköt återvändande Patrik Carlsson in det som blev matchens första mål. Sebastian Stålberg gjorde sedan 2-0 – trodde alla. Hans mål dömdes emellertid bort för offside. 2-0 kom sedan via en blixtrande kontring där Max Friberg hittade fram till Jonathan Sigalet. Frölunda försvarade sig bra mot topptippade Djurgården och fick framför allt god hjälp av en storspelande Johan Mattsson. Han höll nollan i drygt 59 minuter. Då kom till sist en reducering från Emil Bemström. Men något kvitteringsläge kom aldrig. Mattsson och Frölunda fick fira en succéartad premiär. Kanske har Frölunda efter några års målvaktsstrul fått sin efterlängtade toppmålvakt?
– Vi håller dem på utsidan, men det är klart de skapar chanser. Känslan defensivt är mycket bättre än vid det här läget för ett år sedan, säger Joel Lundqvist till C More.

Linköping – Timrå 4-1 (2-1, 1-0, 1-0)

Linköping: Adam Brodecki, Nick Sörensen, Johan Södergran, Nick Sörensen
Timrå: Sebastian Collberg

Timrå startade bäst när den evige talangen Sebastian Collberg snurrade upp Ionas Gustavsson och gav laget ledningen. Men repliken kom snabbt, när Adam Brodecki kvitterade i sin LHC-debut. Efter en magnifik framspelning av Filip Karlsson kunde sedan Nick Sörensen fullborda vändningen för östgötarnas del. I den andra perioden kom Johan Södergrans första SHL-mål i karriären. Junioren spelade 20 matcher i SHL redan förra säsongen men fick då nöja sig med tre assistpoäng. I slutminuterna av matchen kom också 4-1 i tom kasse av 2-1-skytten Nick Sörensen. Timrås återkomstmatch till SHL blev alltså inte speciellt rolig. Det blev det däremot för Linköpings Adam Brodecki som gjorde tre poäng.

Mora – Örebro 2-4 (0-1, 1-2, 1-2)

Mora: Mathias Bromé x2
Örebro: Jere Sallinen, Linus Arnesson, Tom Wandell, Anton Hedman

Örebro fick en fin start på säsongen i det som kallats för ett bottenmöte, på förhand. De vann med 3-1 efter att ha gjort 1-0 redan efter fyra minuter via lagkaptenen Jere Sallinen. Efter att Linus Arnesson gjort sitt första SHL-mål i sin 88:e (!) SHL-match skapade Mathias Bromé visst drama via sitt 2-1-mål – men den glädjen blev kortvarig. Bara elva sekunder senare snappade Tom Wandell upp en retur efter en bra prestation av stjärnvärvningen Aaron Palushaj. Mora skapade spänning men orkade inte jobba fram en kvittering. Mathias Bromés två mål räckte inte.